Рівнем першої в районі конференції приємно вражені садівники і ягідники Волині

25 Січня 2018, 10:00
2524

У вівторок, 23 січня, в сесійному залі Горохівської районної ради відбулася перша в історії району конференція садівників і ягідників. Захід організувала громадська організація «Горохівський сад» (голова – Роман Юхимчук) за сприяння районної ради. 

Об’єднання «Горохівський сад» уже нараховує 61 особу. Членами асоціації, яка протягом 11 місяців зарекомендувала себе першою за активністю в області, є не лише фермери і одноосібники, які вже збирають хороші врожаї зі своїх садків і ягідників, а й селяни, які хочуть розпочати свою справу і наразі вивчають її особливості і перспективи.

У минулому році ягідники Горохівщини висадили плодово-ягідні кущі на 60-ти, садівники плодових дерев – на 22-ох гектарах земельних угідь (усього садків уже посаджено 48 гектарів).  Одноосібники і фермери зібрали і вигідно реалізували 100 тонн малини. Завдяки тому, що «Горохівський сад» заявив про себе кооперацією, з ним погоджуються працювати на вигідних умовах крупнотоварні фірми. Одна з таких закупила оптом врожай за ціною, вищою на три гривні.

– Отож, – каже голова районної ради Тарас Щерблюк, – у сім’ях селян залишилося додаткові 300 тисяч гривень!

Для довідки. На позачерговій двадцятій сесії Горохівської районної ради депутати підтримали зміни у Програмах, які мають гарантувати фінансову підтримку садівників, ягідників і молочарів і делегували на виплату дотації особистим селянським та фермерським господарствам за посадку садів і ягідників – 80 тисяч гривень. Ця сума реальної підтримки місцевою владою галузей садівництва і ягідництва є найбільшою на Волині.

Голова райради Тарас Щерблюк назвав  розвиток садівництва і ягідництва далекоглядною інвестицією, за якою слідують робочі місця, податки в бюджети всіх рівнів. На цьому керівник району теж наголосив на конференції. Тарас Васильович відзначив також, що нині у районі є діючими 148 фермерських господарств.

До слова, на базі СОГ «Ягідник»  горохівські садівники і ягідники планують утримувати морозильну установку, якою на однакових умовах користуватимуться всі члени асоціації «Горохівський сад».  

До участі у конференції організатори залучили молодь – майбутніх агрономів, які навчаються в Горохівському коледжі ЛНАУ.  

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024