У Горохові провели екскурсію для вимушених переселенців

21 Вересня 2022, 15:20
У Горохові провели екскурсію для вимушених переселенців 783
У Горохові провели екскурсію для вимушених переселенців

У місті Горохів відбулася патріотична екскурсія.

Екскурсоводом для учасників екскурсії стала вчителька-історикиня Надія Фищук. Про це йдеться на сайті Горохівської міської територіальної громади.

Розпочали екскурсію від Вознесенської каплиці, яка теж має свою історію становлення, руйнування і відновлення.

Далі розповідь йшла про мануфактуру чеха Клабана, жваву горохівську торгівлю, місцеві звичаї, давній ландшафт та будівлі. Ознайомилися із топонімічною картою містечка. Цікавими були доповнення  Людмили Бондар, Ігора Шешка.

Окрема історія - про рід Стройновських, власників містечка, які свій палац перетворили на музей для вельмож. Експонати з цінної мистецької колекції, а це витвори відомих художників Рембранта, Рубенса, ван Дейка, античні скульптури були зібрані в палаці. Зараз вони експонуються у світових експозиціях, приватних колекціях.

Багато цікавих фактів почули про життя і творчість відомого іконописця горохівчанина Олександра Корецького.

Відвідали й спортивну школу, яка носить ім'я Олександра Баламута, дізналися цікаві факти про спортсмена, який перетворив містечко у гандбольну столицю.

Зупинились біля символічного Хреста-пам'ятника  «Борцям за волю України», хвилиною мовчання пом'янули воїнів, які поклали життя за Волю і Незалежність України.

Учасники екскурсії порівнювали побачене вживу із давніми світлинами,  які підготувала екскурсовод.

Мандрівка викликала інтерес, велику кількість запитань та довге обговорення почутого. Розповіді Надії Фищук про місто дуже зацікавили учасників, особливо вимушених переселенців, які знайшли прихисток у громаді, втікаючи від війни.

Валентина Газнюк, переселенка із міста Краматорськ, зауважила, що «дуже вражаюча історія і культура міста Горохів. Лишились позитивні емоції».

«Велика подяка за позитивний день. День який приніс багато цікавого. Дякую за вашу теплу підтримку у такий для нас час», – зауважила Лариса Лактіонова, переселенка із міста Харків.

Екскурсію організували за пропозиціями переселенців, висловленими на діалогових заходах в рамках проєкту «Соціальна інтеграція ВПО в громаді». 

Читайте також: Горохівські волонтери за два тижні сформували та передали для ЗСУ 150 сухпайків

 

 

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024