За санітарними показниками на Горохівщині дослідили більше 300 проб води

25 Січня 2018, 13:39
2000

У виконуючої обов'язки голови, керівника апарату райдержадміністрації Людмили Косюк відбулася робоча зустріч з начальником Горохівського міжрайонного відділу ДУ «Волинський обласний лабораторний центр міністерства охорони здоров'я України» Тетяною Рощиною. 

За санітарно-мікробіологічними показниками у 2017 році було  досліджено 267 проб питної води з мережі та джерел централізованого  водопостачання, де у  двох виявлено відхилення від вимог. З локальних артсвердловин досліджено 64 проби води, в одній виявлено  відхилення. З колодязів досліджено 33 проби води питної, 4 не відповідали вимогам.

За санітарно-хімічними показниками досліджено 161 пробу питної води з мережі та джерел централізованого водопостачання. Виявлено 8 невідповідних проб води питної: 3 — за вмістом заліза загального, 1 — за вмістом амонію, 3 проби — за вмістом заліза та амонію.

З локальних артсвердловин досліджено 32 проби води. У 10 пробах виявлені відхилення  за вмістом заліза. 

З криниць досліджено 135 проб, 51 не відповідала вимогам (44 з криниць, де є діти до трьох років — перевищення норм нітратів, 6 — перевищення норм нітратів з криниць громадян, 1 — перевищення загальної жорсткості).

Також на зустрічі, було зауважено, що використання води з підвищеним  вмістом нітратів для приготування дитячого  харчування  дітям до трьох років, може спричинити виникнення у них такого захворювання  як метгемоглобінемія. Інформації по неякісній воді з криниць направлена головам сільських, селищних  рад, власникам криниць та головному лікарю ПМСД.

З метою профілактики епідемічних ускладнень в організованих дитячих, навчальних колективах, закритих соціальних закладах рекомендується  забезпечити проведення лабораторних досліджень факторів середовища  життєдіяльності дітей у навчально — виховних закладах в акредитованих лабораторіях, в тому числі  в лабораторіях ДУ «Волинський обласний лабораторний центр МОЗ України».

Лабораторії обласного лабораторного центру атестовані на проведення  лабораторно-інструментальних досліджень  відповідно до вимог чинного законодавства. Згідно Закону України  «Про метрологію та  метрологічну діяльність» свідоцтво про атестацію на проведення вимірювань є чинними  до 2020 року. Лабораторний центр отримав ліцензію МОЗ України на здійснення медичної практики.

 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024