Календар: 27 січня – рівноапостольної Ніни

27 Січня 2018, 09:00
1931

Сьогодні рівноапостольної Ніни, просвітительки, яка  запровадила в Грузії християнство.

За легендою, на це її благословив сам Господь, а Богородиця вручила хрест із виноградної лози. Також за легендою вона була родичкою великомученика Георгія.

В Грузії святу Ніну надзвичайно шанують – лише в Тбілісі існує 5 храмів на честь святої, до того ж, Ніно – поширене жіноче ім’я.

Мощі святої знаходяться в Бодбійському монастирі в Кахетії – православному серці Грузії. В 1924 році монастир закрила радянська влада, розмістивши там лікарню. Лише в 1991 році обитель відродилася.

У Бодбійському монастирі знаходиться ще одна святиня – мироточива ікона Іверської Божої Матері. На іконі видніються сліди від порізів скальпеля – тривалий час святиня правила за операційний стіл.

Святій рівноапостольній Ніні моляться не тільки ті, хто має ім’я святої, але й усі, хто дотичний до просвітництва, навчання. Просять її і про зцілення від різноманітних хвороб – як тілесних, так і душевних.

Прикмети на сьогодні такі: «Сіра ворона при заході сонця самотиною сидить на верхівці найвищого дерева – чекай лютого морозу»;

«Раннього морозяного вечора дружно розспівалися півні – до відлиги».

З іменинами вітайте Ніну, а також Павла, Адама, Сергія, Іпата, Веніаміна, Марка.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024