Чи справді КП «Райтеплобуд» хотіли нашкодити Горохівській міській раді. ОНОВЛЕНО

10 Жовтня 2022, 09:00
Голова Горохівської міської ради Віктор Годик ФАКТЧЕК 919
Голова Горохівської міської ради Віктор Годик

Нещодавно голова міської ради що у Горохові Віктор Годик дав обласній газеті «Волинь» коментар стосовно відключення електроенергії та газу в приміщенні міської ради. Цей коментар викликав резонанс, та чи все у словах голови є правдою?

Спростування слів голови Горохівської міської ради журналісти Район.Горохів знайшли на сторінці Луцької районної ради у фейсбуці.

Теза 1: Як розповідає Віктор Годик, ніякої заборгованості перед комунальниками міська рада не має. Тож відключення КП «Райтеплобуд» світла та газу він називає «політичним», яке було б неможливе без відома голови районної ради Олександра Омельчука.

«Заборгованостей ми не маємо, заплатили з початку року понад 400 тисяч гривень. Про ситуацію я повідомив голову районної адміністрації, в курсі і обласна адміністрація», — розповідає голова.

Спростування

Об’єкт нерухомості за адресою місто Горохів, вулиця  Шевченка, 17 знаходиться на балансі комунального підприємства «Райтеплобуд». 16 серпня 2021 року це приміщення було здане в оренду за 1 гривню в рік Горохівській міській раді, а 3 травня 2022 року даний договір додатковою угодою між Горохівською міською радою та КП «Райтеплобуд» було продовжено до 30 червня 2022 року.

Згідно зі згаданим договором, КП «Райтеплобуд» впродовж 2021-2022 рр. справді надало Горохівській міській раді послуги з електро- та газопостачання, а міська рада, своєю чергою, відшкодовувала вартість цих послуг. Заборгованості перед комунальним підприємством Горохівська міська рада не має.

Однак, є інша проблема – вартість тарифів для бюджетних і небюджетних організацій, яка суттєво відрізняється (КП «Райтеплобуд», на відміну від Горохівської міської ради, є небюджетною організацією).

Теза 2: Як відомо, міська влада та районна рада вже тривалий час мають суперечки за майно, зокрема, і за приміщення міської ради. Віктор Годик каже, що міська рада уже виграла суд першої інстанції. Апеляційний розгляд призначений на 18 жовтня. Але опоненти наважились на ось такий дивний крок.

«Навіть не знаю, як можна назвати такі дії, на таке могли піти тільки люди з вкрай низьким рівнем відповідальності. Діють як ті орки. Лиш би нашкодити. При тому, що в приміщенні є кімнати з обмеженим доступом. Я був змушений відпустити додому усіх працівників» — розповідає обурений керівник міської ради.

Спростування

В лютому 2022 року комунальним підприємством було направлено лист №05-02/22 від 11 лютого 2022 року керівництву Горохівської міської ради з повідомленням про намір розірвання договорів постачання газу, електроенергії та водопостачання. У листі також рекомендувалося Горохівській міській раді укласти прямі договори з постачальниками послуг, оскільки це буде значно дешевше для бюджету громади.

В серпні 2022 року директор КП «Райтеплобуд» звернувся до пана Годика з проханням особистої зустрічі задля вирішення цього питання в новому опалювальному сезоні. Міський голова не заперечував щодо зустрічі.  Проте, вона не відбулась і до сьогодні.

Як ми бачимо можливість продовжити договір на електро- та газопостачання все ж таки була і є. Нажаль, міський голова уникає зустрічі із керівництвом КП «Райтеплобуд».

Після намагань зустрітись із Віктором Годиком комунальним підприємством «Райтеплобуд» було направлено листи: Горохівській міській раді № 05 – 08/22 від 18 серпня 2022 року, Горохівській філії  ПрАТ «Волиньобленерго» №11 – 08/22 від 30 серпня 2022 року, ТЗОВ «Волиньгаззбут № 08 – 08/ від 19 серпня 2022 року, АТ «Оператор газорозподільної системи «Волиньгаз» №09 – 08/ 22 від 19 серпня 2022 року про припинення угод з надання послуг з електро-  та газопостачання  з 1 жовтня 2022 року, в якому також було рекомендовано укласти прямі договори між згаданими організаціями та міською радою.

Міський голова зазначає, що робитиме усе можливе для повернення газу та світла.

«Я в будь-якому випадку буду шукати варіанти під’єднати будівлю до електричної енергії. Мушу це зробити», – каже Віктор Леонідович.

Представники Горохівської філії «Волиньобленерго» розповідають, що договір оренди даного приміщення є чинним і Горохівська міська рада має право укласти прямий договір на енергопостачання, проте виявилось, що керівництво міської ради ухиляється від  укладання  цього договору із постачальником напряму.

Висновок

Питання надання комунальних послуг лежить виключно у площині взаємовідносин орендаря – Горохівської міської ради  та орендодавця – КП «Райтеплобуд» і не має жодного політичного підтексту, про який заявляє міський голова.

Можна запросто скласти новий договір на електро- та газопостачання напряму, аби тільки було бажання. Та як ми бачимо, голова уникав можливості зустрітись із директором КП «Райтеплобут». Також голова ухиляється від укладання договору із «Волиньобленерго».

Позиція Горохівської міської ради

КП «Райтеплобуд», підконтрольне Луцькій районній раді підприємство, надіслало на адресу міської ради лист від 18 серпня 2022 року за №05-08/22 в якому зазначило, що договори оренди частини приміщення за адресами: м. Горохів, вулиця Шевченка, 17, вулиця Шевченка, 6, вулиця Шевченка, 15, вулиця Незалежності, 2, що укладені з Горохівською міською радою, на період дії воєнного стану та протягом чотирьох місяців з дати припинення чи скасування воєнного стану вважаються дійсними, тобто чинними, що передбачено вимогами пункту 5 постанови Кабінету Міністрів України від 27.05.2022 року № 634 «Про особливості оренди державного та комунального майна у період воєнного стану».

Пунктом 1.5 зазначених договорів оренди визначено, що умовою передачі майна в оренду є укладання сторонами «Угоди на відшкодування витрат балансоутримувача на утримання орендованого нерухомого майна та надання комунальних послуг Орендарю», яка є невід’ємною частиною даного Договору; договір, укладений без зазначеної Угоди є нікчемним.

Слід врахувати, що пунктом 2.1 Угоди на відшкодування витрат балансоутримувача передбачено, що балансоутримувач (КП «Райтеплобуд») зобов’язується забезпечити виконання всього комплексу робіт, пов’язаних з обслуговуванням та утриманням Будівлі і прибудинкової території, та створення необхідних виробничих умов для здійснення господарської діяльності, у тому числі Орендарю і його співробітникам згідно з вимогами чинного законодавства про користування будівлями; а також бере на себе зобов’язання надавати Орендарю комунальні послуги за діючими розцінками і тарифами.

Таким чином, положення даних договорів не надають право міській раді самостійно укладати прямі угоди з постачальниками комунальних послуг, адже таке зобов’язання взяло на себе КП «Райтеплобуд».

Відповідно до пункту 8.2 договору оренди, зміни та доповнення до нього вносяться за погодженням сторін, шляхом підписання додаткових угод. Жодних звернень про необхідність укладення додаткових угод щодо порушеного питання КП «Райтеплобуд» до міської ради не надсилало.

Уклавши прямі договори з постачальниками комунальних послуг, Горохівська міська рада порушила б домовленості, зазначені вище, що стало б підставою для звернення КП «Райтеплобуд» до суду із вимогою про розірвання договору оренди.

Також міська рада зазначає, що вона зверталась безпосередньо до надавачів послуг, зокрема ПрАТ «Волиньобленерго», та отримала відповідь про неможливість укладення прямих договорів на постачання електроенергії.

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром