Календар: 28 січня

28 Січня 2018, 08:42
1552

Сьогоднішня неділя  у християн називається неділею «Про митаря і фарисея». Напередодні, в суботу на вечірні, вперше відкривається Тріодь Постова – книга богослужінь Великого посту (дивовижних за силою і красою текстів), і до звичайних недільних стихир і канонів додаються стихири і канони Неділі митаря і фарисея.

Вони присвячені головним чином смиренню – надважливій складовій справжнього покаяння. «Не пройшовши низини смирення, не досягнеш вершин Христової слави і Воскресіння», - кажуть святі отці. Відсьогодні кожен віруючий починає благати: «Покаяння двері відчини мені, Життєдавче…».

А в народі цей день називали Отданням або Виденням, пов’язуючи його з чаклунами і відьмами усіх мастей. Начебто сьогодні ті, хто бажає отримати таємне знання, і має до того схильності – може цілком його осягнути і прийняти.

Іменинники сьогодні Павло, Іван, Михайло.

Цей день в історії України:

  • 1820 — російська експедиція на кораблях «Схід» та «Мирний» під командуванням Фадея Беллінсгаузена та Михайла Лазарева відкрила Антарктиду.
  • 1920 — виставою В. Винниченка «Гріх» у Вінниці відкрився Український драмтеатр імені Івана Франка (тепер Національний академічний драматичний театр імені Івана Франка).
  • 1992 — національний синьо-жовтий стяг Верховною Радою України затверджено Державним Прапором України.
  • 1992 — Україна встановила дипломатичні відносини з Італією.
  • 2002 — у фіналі Кубка чемпіонів Співдружності футболісти київського «Динамо» обіграли московський «Спартак» з рахунком 4:3.
  • 2003 — у ході зустрічі президентів Росії та України Володимира Путіна і Леоніда Кучми підписано Договір про російсько-український державний кордон.
  • 2010 — тодішній президент України Віктор Ющенко указом про вшановування учасників боротьби за незалежність України у ХХ ст. визнав воїнів УПА учасниками боротьби за незалежність України. 
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39