Свята, іменини та народні прикмети 16 лютого

16 Лютого 2018, 09:00
1506

Народне свято «Лагодження» відзначається 16 лютого (за старим стилем - 3 лютого), на наступний день після Стрітення Господнього. У церковному календарі це день вшанування пам'яті святих Симеона і Анни Пророчиці. Інші назви свята: «Семен і Анна», «Семен Богоприємець», «Хранитель немовлят».

У південних слов'ян перші три дні лютого (Трифонов день, Стрітення, Лагодження) вважалися кордоном між зимою і весною. Слово «Лагодження» народилося з звичаю починати підготовку кінської збруї - їздової та орної.

У цей день шанували двох святих, які взяли немовляти Ісуса в храмі на 40-й день від його народження, - Анну і Симеона.

Симеон Богоприємець - благочестивий праведник, вчений, що жив в Єрусалимі. Коли він перекладав книгу пророка Ісаї, він засумнівався в словах «діва в утробі прийме і народить сина». І тоді Симеону з'явився ангел і обіцяв, що старець не помре до тих пір, поки на власні очі не побачить дитини, народженої Дівою Марією. Так і вийшло. У храмі в той момент була і Анна - благочестива вдова, яка, дізнавшись про народження Спасителя, який прославляв його.

Знаменита приказка «Готуй сани влітку, а воза - взимку» також відноситься до лагодження. Як правило, з першими променями сонця, вставали на Лагодження селяни і приймалися за роботу. Ролі всіх членів сім'ї під час цього свята були розписані заздалегідь і кожен приймався за ввірене йому справу. Ремонт збрую та іншої кінської упряжі діставався старикам.Народне свято «Лагодження» відзначається 16 лютого (за старим стилем - 3 лютого), на наступний день після Стрітення Господнього.

 

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024