Берестечківський народний історичний музей відзначив 60-річчя

21 Травня 2023, 10:32
60-річчя Берестечківського народного історичного музею 1190
60-річчя Берестечківського народного історичного музею

Відбулися урочистості з нагоди 60-річчя Берестечківського народного історичного музею.

Святкування відбулося 18 травня – в день, коли міжнародна спільнота святкує День Музеїв – повідомляє Район.Горохів.

У фойє Берестечківського центрального Будинку культури зібралися люди, щоб зануритися в історичне минуле містечка, а також вшанувати земляків, які в той чи інший час самовіддано працювали задля збереження самобутньої спадщини нашого народу.

Екскурсом до витоків становлення музею стала виставка, присвячена створенню Берестечківського історичного музею, що у 1963 році відкривався як краєзнавчий та його засновнику Григорію Стаховичу Філіповичу

До уваги відвідувачів представили оригінальні світлини, вивіску з найпершого приміщення закладу, книги відвідувань, посвідчення про надання музею звання народного 1968 року. В експозицію також увійшли особисті речі Григорія Філіповича, статті про нього у пресі та публікації його авторства. 

Присутні мали змогу ознайомитися з друкованими матеріалами уродженця Берестечка – етнографа, фольклориста Олекси Ошуркевича, а також розглянути буклети, які видавалися Горохівським відділом культури, Берестечківською міською радою і Центром культури та національної пам’яті.

«Музей у Берестечку – це те місце, в якому можна гарно презентувати наше містечко» – зазначила у вітальному слові заступниця міського голови з питань діяльності виконавчих органів – начальниця відділу освіти, культури, молоді, спорту та соціального захисту Берестечківської міської ради Валентина Залевська

Відзначивши вагомі здобутки директора музею Олега Дергая у справі популяризації національного надбання, вона вручила йому грамоту Берестечківської міської ради та портрет Степана Бандери. Разом із тим наголосила на необхідності й надалі відновлювати нашу справжню історію і берегти кожну річ, яка свідчить про її правдивість.

Багато щирих слів лунали цього дня з вуст запрошених на святкування ювілейних шістдесяти літ від початку формування фондів Берестечківського народного історичного музею. Завідувач музейного сектора НД «Просвіта» Горохова Ігор Шешко зичив директору закладу міцного здоров’я, благополуччя та подальшої плідної праці під мирним небом.

«Зали музеїв, зазвичай, сповнені духом старожитності. В історичному ж музеї міста Берестечка пахне волею багатьох поколінь, а також Незалежністю, яку ми сьогодні прагнемо завоювати раз і назавжди!» – наголосила директорка Центру музично-естетичної освіти школярів Берестечківської міської ради Оксана Данилюк

Від імені колективу вона презентувала Олегу Дергаю шолом Збройних Сил України, майстерно розписаний «петриківкою».

Ікону Покрови Божої Матері подарувала очільнику музею виконуюча обов’язків директора Центру культури та національної пам’яті Берестечківської міської ради Лариса Лейбик. Вона сердечно побажала Олегу Дергаю добра, сил та наснаги працювати на благо збереження історичної спадщини свободолюбного українського народу.

Щирі слова адресувала гостям та організаторам заходу його ведуча – головна бухгалтерка Центру культури та національної пам’яті Ольга Дідик

Із пісенними вітаннями перед присутніми виступали місцеві аматори сцени – учасниці вокального ансамблю «Водограй» (керівниця Олена Черниш), солістка гурту «Бонус Трек» Юлія Дергай та учасниця народного аматорського гурту «Берест» Тетяна Романюк

Поезію «Бог не виїхав з України» авторки Наталії Мартинюк із вірою в перемогу декламував чотирирічний син воїна, який нині на передовій захищає нашу землю, Артур Трикуш.

На завершення урочистості зі словами вдячності виступив Олег Дергай та запросив присутніх оглянути постійну експозицію, розміщену в залах Берестечківського народного історичного музею.

Авторка: Галина ДМИТРУК

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024