Митрополит Луцький і Волинський Михаїл відвідав Ржищів

07 Серпня 2023, 18:36
Митрополит Луцький і Волинський Михаїл 1320
Митрополит Луцький і Волинський Михаїл

Митрополит Луцький і Волинський Михаїл відвідав парафію Зачаття Праведною Анною Пресвятої Богородиці у селі Ржищів Горохівського деканату.

Про це повідомили на сторінці Волинська єпархія Православної Церкви України у фейсбуці.

У 9-ту неділю після П’ятдесятниці за Божественною літургією з високопреосвященним молилися: старший декан протоієрей Андрій Сидор, настоятель протоієрей Роман Грінка, інше духовенство.

Церковними відзнаками нагородили старосту Володимира Семенюка та інших активних вірян.  

Опісля душпастирі хресною дорогою вирушили до місця, де за розповідями старожилів колись починалося село, і освятили поклонний хрест, оздоблений образами.

Цей Божий дім має давню і цікаву історію. Колись на місці теперішнього села був острів Вістрів, оточений непрохідними болотами. Після звільнення його князем Данилом 1256 р. від татар, острів почали заселяти, і побудували церкву.  Людей з часом  збільшувалося, і церква вже не вміщала усіх. У 1395 р. теперішня Горохівщина увійшла до складу Польщі. Вістрівськими землями заволодів шляхтич Жищовський. Він дав назву селу на честь свого прізвища – Ржищів.

У 1756 р. тут побудували новий храм – Анно-Зачатієвський. Під час Першої світової війни безбожна влада заборонила в ньому богослужіння, з дзвіниці зняла дзвони і вивезла їх. Нові придбали лише у 1935-му. Тож під час Другої світової селяни вже самі зняли дзвони і закопали їх, аби знову не відібрали. У 1958 р. церкву відкрили, але через два роки знову закрили. І відновили богослужіння через тридцять років, у 1989 році.  Весь цей час віряни берегли свою святиню і за потребою ремонтували її. 

У ржищевському храмі трапляються Божі дива. Так, перше чудо помітили у вересні 2022 р. – замироточила Плащаниця. Інша подія сталася 28 липня цього року, коли неймовірне сяйво огорнуло купол дзвіниці храму, а хрест став подібним на постать Богородиці.

У грудні, на престольне свято, віряни відзначатимуть 267-річчя своєї святині, яка є пам'яткою архітектури національного значення.

Нещодавно громада вийшла з підпорядкування МП і возз’єдналася з Православною церквою України. Торік 7 липня правили першу літургію у лоні ПЦУ.

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024