Жителька села Смолява зустріла 90-річний ювілей

22 Серпня 2023, 12:41
Ювілей Марії Форманюк 8041
Ювілей Марії Форманюк

90-річний ювілей зустріла жителька села Смолява Марія Миронівна Форманюк. 

Про це повідомляє Район.Горохів.

Народилася Марія Форманюк в день Преображення Господнього, 19 серпня, 1933 року. 

У сім’ї, де крім неї виховувалося ще четверо дітей, понад усе цінували добро, працю, повагу один до одного. 

І хоча тогочасне життя було нелегким, пережите її гартувало, спонукало ставати сильнішою.

Зараз жінка мешкає у сільській хатині, де раніше жила з батьками та чоловіком Володимиром. Двадцять один рік минув відколи він пішов у засвіти. 

Марія Форманюк має племінниць Марію, Євгенію, Ніну та Галину. Рідних дітей не нажила, тому всю ніжність, що є в серці, вона щедро дарує їм, «своїм дівчаткам».

Попри поважний вік, жінка усьому дає лад: на городі чого тільки нема, курей ціле подвір’я. В хаті пахнуть свіжі пироги й хліб. Ще й на ринок встигає, аби копійчину вторгувати.

«І на все Бог дає здоров’я! Біля її віконця рясно цвітуть вухаті соняхи, у садку пахнуть айстри. Часто попри щоденні клопоти візьме та й посадить собі якусь квіточку, бо ж красиво!» – з захопленням говорить про Марію Миронівну її сусідка Марія Сидорук. Скільки живуть поруч, вона не перестає дивуватися бадьорості жінки.

Кожної неділі та на свято Марія Форманюк поспішає до церкви. Йде туди з особливим трепетом, адже на своєму віку має за кого молитися. Здоров’я і доброї долі просить у Господа для рідних і близьких. 

Чимало з них нині на передовій виборюють для нас мирне небо. З благоговінням вслухається Марія Форманюк у проповіді настоятеля храму Архистратига Михаїла отця Андрія Лотоцького. З його молитов вона черпає сили та укріплює віру у щасливе повернення додому мужніх синів і дочок України.

«Живе з вірою в Перемогу, шанує працю та обожнює українську пісню. Мабуть, і ми, племінники, перейняли ту любов до співу!» – мовить про Марію Форманюк її племінниця Марія Табачук

Уже десять років рідні сестри Марія та Євгенія є учасницями народного аматорського ансамблю «Барви осені» Горохівського НД «Просвіта». У складі колективу вони об’їхали всю Україну, побували в Болгарії, а в день народження Марії Форманюк прибули привітати її з 90-річчям.

Ювілярка раділа та плакала від розчулення в мить побажань усього прекрасного на честь її поважної дати. Щедрі вітання адресувалися і для рідного брата Марії Степана Мироновича, який відсвяткував 87-річчя напередодні.

Чекала цього дня з нетерпінням Марія Миронівна. І найбільше чекала тому, що мріяла в непростий для нас час зібрати докупи своїх рідних. Здійснилося. 

Як переконані всі, хто знає життєрадісну та енергійну Марію, вона не раз замислиться про свій черговий, уже 100-річний ювілей.

Галина ДМИТРУК

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024