Михлин: вшанували 75-річчя трагедії Красного Саду

20 Квітня 2018, 09:00
Панахиду очолив благочинний Горохівської округи УПЦ протоієрей Валерій Пилипчук 3814 Джерело: фото Олександра Процана
Панахиду очолив благочинний Горохівської округи УПЦ протоієрей Валерій Пилипчук

Цьогоріч 19 квітня виповнюється 75 років з часу страшної події в історії Волині – 19 квітня 1943 року, у Страсний Понеділок, польські націоналісти знищили українське село Красний Сад поблизу Михлина Горохівського району.  

З нагоди сумної дати на місці знищеного села Красний Сад відбулися поминальні заходи з вшанування пам’яті загиблих, адже внаслідок польської агресії мученицькою смертю загинуло 104 невинних чоловіків, жінок та дітей, інформує незалежне інтернет-видання «Волинська Правда».

Розпочалося вшанування жертв із молитви. Священнослужителі Горохівського і Мар’янівського благочинь Волинської єпархії УПЦ Хресною ходою та місцеві віряни, які знайшли можливість цього ранку взяти участь заупокійній молитві, Хресним ходом пройшли від місцевого храму Різдва Пресвятої Богородиці до Пам’ятного Хреста загиблим мешканцям Красного Саду.

Там священики відслужили Панахиду за спокій душ загиблих мученицькою смертю краян. Богослужіння очолили благочинний Горохівської округи протоієрей Валерій Пилипчук та благочинний Мар’янівської округи протоієрей Миколай Черняк. Участь у Панахиді взяв і настоятель місцевого храму священик Іоанн Смітюх.

«Дорогі у Христі отці, брати і сестри. У сьогоднішній день ті, хто тут спочивають покликали нас для того, щоби ми піднесли молитву до Воскреслого Христа. Щоби ми молитовно вшанували невинно вбитих у часи лихоліття. Ця наша пам’ять свідчить про те, що Господь прославляє тих, хто зберіг вірність Йому, вірність вічним цінностям віри і любові. Ми своєю тут присутністю засвідчуємо, що любов до Бога й до ближнього все ж проявляється попри усе. І ми цю любов виявляємо тим, що нині тут молимося за спокій їхніх безсмертних душ. Хай буде завжди у наших серцях та пам’ять і  молитва, і коли хтось чи ми, навіть у думках, допустимо помисел про якусь злобу чи ненависть, то згадаймо, до чого така ненависть призводить. Для цього ми й звершуємо пам’ять загиблих», – сказав благочинний Горохівської округи протоієрей Валерій Пилипчук.

Священнослужителі також поклали квіти до монументу.




Пізніше на цьому місці відбувся поминальний захід. Участь у ньому взяли представники духовенства, влади та громадськості. Він також розпочався із молитви – заупокійну Літію за спокій душ загиблих звершили священнослужителі УПЦ КП. Богослужіння очолив канцлер Волинської єпархії УПЦ КП протоієрей Миколай Цап. Разом зі священиками УПЦ КП молилися і священики РКЦ.

Після панахиди отець Микола закликав усіх присутніх пам’ятати а шанувати загиблих, а також молитися до Господа із проханням, аби такі події ніколи більше не повторювалися у нашому житті.

2



По тому загальним співом Державного Гімну України розпочався мітинг-реквієм. Пам’ять загиблих вшанували хвилиною мовчання.

У своїй промові відомий волинський історик, кандидат історичних наук професор Микола Кучерепа торкнувся непростої теми українсько-польських стосунків, зауваживши, що ці трагічні сторінки минулого, що мали місце в історії мають бути справедливо оцінені з обох боків. А український і польський народи, як наголосив історик, мають жити дружно і вільно шанувати своїх героїв.

«Не можна стояти на цьому місці без сліз. Тут загинули наші предки, юні і дорослі. І ми повинні пам’ятати цю історію, ці страшні часи для того, щоби, не дай Боже, не повторилося це в майбутньому між нашими нащадками», – зауважила заступник голови Волинської ОДА Світлана Мишковець.

Своєю чергою, заступник голови Українського інституту національної пам’яті Володимир Тиліщак подякував громаді Волині за те, що  вони свято бережуть пам’ять про жертв цієї трагедії.

«Ці смерті стали епізодом цієї страшної трагедії, яка розгорілася на цих землях Волині, Холмщини і Галичини. Ці смерті стали епізодом цієї кривавої ціни, яку заплатили українці, поляки, інші народи за свою бездержавність, при чому першою чергою страждали українці, які стали жертвами кількох окупаційних режимів», – наголосив він.

Від імені обласної влади виступили заступник голови Волинської ОДА Світлана Мишковець та перший заступник голови Волинської обласної ради Олександр Пирожик. За дорученням ветеранів УПА він вручив пам’ятну медаль «75 років УПА» станичному Братства ветеранів ОУН-УПА Горохівського району Павлу Івчуку.

Громада села Михлин, поблизу якого і було розташоване село Красний Сад, дійсно свято береже пам’ять про цю трагедію та їх невинних жертв:  

«Це для нас святе місце. Місце, де повинна вічно лунали наша молитва», – наголошує настоятель місцевого храму УПЦ священик Іоанн Смітюх.






















 

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром