Горохівські старожили розповіли про єврейські надгробки-бордюри. ВІДЕО

02 Травня 2018, 16:27
Бетонна конструкція виявилася надгробком 5761
Бетонна конструкція виявилася надгробком

В Горохові місцеві жителі розкрили таємницю міських бордюрів. Вони виявилися єврейськими надгробками, яким майже 100 років.

Знаходяться вони на вулиці Лисенка в Горохові. У цьому місці землю розмило, і на поверхні виявили кам'яні плити. Місцеві жителі помітили на них дивні написи, які ніхто не міг прочитати.

Про це повідомляють Подробности

«Ми 20 років ходимо тією дорогою практично кожен день, гуляємо з дітьми. Як в школу ходили - теж тут ходили. І не бачили, не помічали ніколи. Видно прийшов його час. І от він так показався нам на очі», - розповідає Мар'яна, мешканка Горохова.

Бетонна конструкція виявилася надгробком. Це мацева - пам'ятник, який встановлювали на могилах євреїв. На ній на івриті збереглися всі дані про покійних.

Читайте також: Бордюри на горохівських вулицях - єврейські надгробки?

«Це чоловік. Тут йде епітафія, але я не бачу всіх букв, прочитати не зможу. Але ось тут я бачу Аврахам. Помер - ось стоїть дата і місяць адар перший».

Городяни не можуть пояснити, коли і яким чином мацеви стали частиною тротуару. Найімовірніше, це сталося під час окупації Волині німцями, приблизно в 1943 році. Свідків тих подій в місті не залишилося. Тільки мало хто пам'ятає історії, які розповідали батьки.

«У Горохові була бригада поляків, які займались укладанням тротуарів, бруківку робилі. І німці їх змусили розібрати цвинтар в районі базару. І оті надгробки сюди, а кругом школи болото таке, що не було хорошої дороги, там мостити оте все», - розповідає Василь Веремчук, житель Горохова.

У Горохові виявили вже близько 40 мацев. Але місцеві жителі не виключають, що таких вмонтованих в дорогу надгробків в місті та прилеглих селах ще багато.

«Коли прийшли німці. Я знаю там одну таку історію. Що в Горохові було та, что коли німці євреїв вели розстрілювати», - розповідає Віктор Магурчак, житель Горохова.

Єврейська громада Луцька звернулася до місцевої влади з проханням перемістити мацеви на місце, де колись знаходилося єврейське кладовище.

«Ми знаходимо мацеви і під асфальтом і в колекторах. Ми їх збираємо і завозимо на місце масового розстрілу євреїв Луцька. У Володимирі-Волинському дуже багато знаходимо», - говорить Сергій Швардовский, виконавчий директор Волинської релігійної громади прогресивного іудаїзму.

«Ми зробимо проект цього меморіалу, ми його погодимо і вони вже за свої кошти будуть впорядковувати», - стверджує Віктор Годик, міський голова Горохова.

Перевезти Горохівські мацеви хочуть до пам'ятного знаку розстріляних євреїв. На цьому місці і планують облаштувати міні-меморіал.

 

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром