Горохівська громада хоче стати першою громадою в Україні, вільною від туберкульозу

26 Березня 2024, 11:10
Горохівська громада хоче стати першою громадою в Україні, вільною від туберкульозу 143
Горохівська громада хоче стати першою громадою в Україні, вільною від туберкульозу

Людство планує подолати туберкульоз протягом 10 років, але в Горохівській громаді планують це зробити раніше разом із Міжнародною організацією РАТН (Програма оптимальних технологій в охороні здоров’я) у рамах проєкту «Підтримка зусиль у протидії туберкульозу в Україні», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID). Перші вагомі результати в боротьбі з недугою мають реалізувати вже до 2027 року.

Про це повідомили на сайті Горохівської міської ради.

Ще рік тому стартував проєкт «Підтримка зусиль у протидії туберкульозу в Україні» в Горохівській територіальній громаді. Протягом цього часу відбулося безліч заходів на різних рівнях – від локальних до міжнародних. Величезний обсяг роботи відобразився у тривалих дискусіях, семінарах та нарадах, залучивши фахівців з різних галузей. Проте настав час перейти від теоретичних до практичних кроків.

Напередодні 24 березня, коли відзначають Всесвітній день боротьби із захворюванням на туберкульоз, в Горохівській міській раді відбулося перше засідання новоствореної Координаційної ради з питань охорони та зміцнення здоров’я. 

Консультативно-дорадчий орган найближчим часом має розпочати розробляти місцеві цільові програми для вирішення завдань, які прописано в Стратегії розвитку Горохівської міської територіальної громади на період до 2027 року, адже перша операційна ціль стратегії розвитку має назву «Здорова та інклюзивна громада» у рамах стратегічної цілі «Розвиток людського капіталу».

«Хочемо, щоб ви досягли успіху, а інші громади змогли його поширювати. Ми продовжуємо надавати підтримку Горохівській громаді», – запевнила на засідання Координаційної ради з питань охорони та зміцнення здоров’я під час свого виступу керівниця проєкту «Підтримка зусиль у протидії туберкульозу в Україні» Гунта Дравніце.

Також під час засідання Координаційної ради з питань охорони та зміцнення здоров’я відбулася презентація унікального помічника в питаннях протидії туберкульозу – OneImpact-інфомат від Благодійного фонду TBpeopleUkraine. 

Це найсучасніший інфомат в Україні та єдиний, який встановлений не в профільному фтизіатричному закладі охорони здоров’я. OneImpact-інфомат декілька місяців тому представили в Паризькому Палаці Конгресів під час конференції The Union World Conference on Lung Health, а вже сьогодні встановили в КНП «Горохівський центр ПМД», де всі бажаючі зможуть скористатися ним. У цій конференції в Парижі взяла участь заступниця головного лікаря  КНП «Горохівський центр ПМД» Ірина Кауза.

Головна мета Горохівської громади – стати першою громадою в Україні, вільною від туберкульозу. Експерти вважають, що ця мета є абсолютно досяжною, особливо з урахуванням рішучості та підтримки, яку громада отримує від міжнародних та національних партнерів.

Читайте наші новини у Telegram.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024