Отруйна риба, консерви та овочі: як врятуватись від ботулізму

04 Червня 2018, 15:00
1160

В Україні знову  реєструються випадки захворювань на ботулізм, в Києві одна людина померла від вживання копченої риби. За період минулого року по країні захворіло понад 130 осіб, з них 11 померло.

Про це пише Волинський обласний лабораторний центр.

У нашій області  за минулий рік  ботулізмом  захворіло 6 осіб, з них одна дитина. По одному випадку зареєстровано в К–Каширському та Ратнівському районах, троє потерпілих (сімейне вогнище) в Луцькому районі. Виникнення захворювання потерпілі пов’язували із вживанням м’ясних  консервів  домашнього приготування. Тільки в Ратнівському районі виник ботулізм через вживання в їжу копченої риби промислового виробництва.

Це захворювання – актуальна проблема в Україні. Ступінь протікання хвороби, як правило, важкий, з наступними хронічними проявами, навіть при наданні медичної допомоги відмічаються непоодинокі летальні випадки.

Ускладнюється ситуація тим, що на даний час відсутня вакцина для протидії даному захворюванню. Успіх лікування залежить від ранньої діагностики та швидкого введення ботулінічного антитоксину.

Збудники ботулізму широко поширені в природі. Вегетативні форми і спори виявляються в кишківнику різних домашніх і особливо диких тварин, водоплавних птахів, риб. Потрапляючи у зовнішнє середовище (ґрунт, мул озер і річок), спори довгостроково зберігаються і накопичуються. Практично всі харчові продукти, забруднені ґрунтом або вмістом кишківника тварин, птахів, риб можуть містити спори або вегетативні форми збудників ботулізму.

Проте захворювання може виникнути тільки при вживанні тих, які зберігалися при анаеробних або близьких до анаеробних умовах без попередньої достатньої термічної обробки. Це можуть бути консерви, особливо домашнього приготування, копчені, в’ялені м’ясні та рибні вироби, а також інші продукти, в яких є умови для розвитку вегетативних форм збудників та токсиноутворення.

Найчастіше реєструються захворювання, пов’язані з вживанням грибів домашнього консервування, копченої або в’яленої риби, м’ясних і ковбасних виробів, бобових консервів. Ці продукти частіше викликають групові, «сімейні» спалахи захворювань. Якщо інфікований продукт твердофазний (ковбаса, копчене м’ясо, риба), то в ньому можлива, так звана, «гніздова» інфікованість збудниками ботулізму і утворення токсинів. Тому зустрічаються випадки захворювання на ботулізм, коли не всі особи, які вживали один продукт, хворіють.

У питаннях профілактики ботулізму основним є дотримання чистоти сировини. Тому, чим ретельніше промито городину перед консервуванням та рибу перед засолом, тим менше ймовірність потрапляння до продукту збудника ботулізму. 

Гриби складно повністю звільнити від мікрочастинок ґрунту, тому не рекомендується консервувати їх у герметично закритих банках у домашніх умовах. При домашньому консервуванні, особливо овочів, що містять мало природної кислоти, необхідно додавати за рецептурою оцтову, лимонну кислоти, тому що збудник ботулізму не любить кисле середовище. Важливо добре стерилізувати банки й кришки безпосередньо перед закладкою в них продуктів. 

Найменше здуття кришки – причина для категоричної відмови від уживання в їжу вмісту даної банки. Перед вживанням домашні консерви варто піддавати термічній обробці (токсин при цьому гине).Також необхідно категорично виключити придбання виготовлених у домашніх умовах консервів, в’яленої, копченої, солоної риби й інших продуктів харчування в місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб.

Також радимо ретельно вибирати продукти, які запаковані під вакуумом. А саме, пересвідчитись в наявності необхідних супровідних документів, звернути увагу на маркування  із зазначенням виробника,  терміни  придатності та умови зберігання.

На сьогодні державний санітарний нагляд за виробництвом та обігом харчових продуктів покладено на Держпродспоживслужбу Міністерства аграрної політики. Тому, при найменших сумнівах щодо безпечності продукту необхідно   звертатись  до зазначеної служби.

У випадку погіршення самопочуття після вживання підозрілих продуктів, радимо терміново звертатись до медичного закладу. Чим раніше буде надана спеціалізована  допомога, тим більше шансів на одужання.

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024