На Горохівщині може з’явитися Звиняченська ОТГ

06 Червня 2018, 10:30
4402

У Звинячому думають над створенням ОТГ.

На Волині перспективний план формування територій, як живий організм, постійно змінюється: деякі ОТГ зникають взагалі, а інші – утворюються у форматі не передбаченому цим документом, як то, до прикладу, Мар’янівська ОТГ, що на Горохівщині.

А незабаром у цьому районі може з’явитися ще одна об’єднана територіальна громада із центром у селі Звиняче, якої немає у перспективному плані, - пише Тамара Зубенко, консультант з комунікацій Асоціації міст України, Волинське РВ АМУ.

Річ у тім, що за нинішнім форматом плану, Звиняченська сільська рада входить до Шклинської ОТГ, де, на жаль, об’єднання відбувається, як мокре горить. Тому влада, інтелігенція та депутати Звинячого вирішили повторити спробу 2016 року та вдруге ініціювати створення ОТГ. Таке прагнення має вагомі підстави, адже Звиняче – беззаперечний лідер у Горохівському районі за кількістю промислових об’єктів, має добре збережену інфраструктуру успадковану від колишнього колгоспу-мільйонера, а вигідне географічне розташування, поруч траси Луцьк-Львів, залізничне сполучення, приваблює сюди не лише вітчизняних, а й зарубіжних інвесторів. 

Про можливий формат об’єднання, шанси на успішне господарювання та фінансове підґрунтя майбутньої ОТГ йшлося під час виїзної консультації з якою до Звинячого завітали Валентин Малиновський, Василь Гром та Тамара Зубенко – консультанти Офісу реформ, який діє при Волинському регіональному відділенні Асоціації міст України, а межах проекту «ПУЛЬС». 

Консультантам-ПУЛЬСовикам сільський голова Тетяна Панасюк, разом із членами виконкому та депутатами, організувала оглядову екскурсію Звинячим. Гості відвідали школу, що розрахована на 530 учнів і яка колись була єдиною середньою в окрузі, а нині тут навчається 150 дітей, але навіть попри це, за неї дбають: міняють вікна на енергоощадні, відремонтували спортзал.

У приміщенні школи діє дитсадок, який відвідує 29 дітей, це більше норми, тому невдовзі планують відкрити ще одну групу. Хороша у Звинячому й амбулаторія загальної практики сімейної медицини, відремонтована торік, яка обслуговує не лише жителів Звинячого, а й шістьох сусідніх сіл Новосілківської та Вільхівської сільрад.

У сільському Будинок культури, який був у аварійному стані, зараз роблять капітальний ремонт, а поряд відновлюють обеліск і пам’ятник. Побували гості з Луцька і на елеваторі – відокремленому підрозділі потужної волинської фірми, одного з найбільших платників податків у сільраді.

Стан інфраструктурних об’єктів, які хоч і потребують значних капіталовкладень, приємно здивував представників Офісу реформ так само як і кількість підприємств-платників податків на території Звиняченської сільради. Адже крім вищезгаданих тут діє підприємство з переробки деревини з іноземними інвестиціями, ще одне реалізовує міндобрива, працює птахофабрика, п’ять потужних підприємств орендують землі. 

Тож оцінивши побачене, обговоривши правові та фінансові аспекти створення та функціонування Звиняченської ОТГ, консультанти зійшлись на думці, що створити спроможну громаду з центром у Звинячому можна, хоча навантаження на бюджет ОТГ буде значним. 

«Коли формували перспективний план вас віднесли до Шклиня, але це повний абсурд, бо вам до Горохова і то ближче. Що ж це за децентралізація – це повна профанація реформи, – переконаний консультант з правових питань Малиновський. – Але без вашої волі, вас нікуди не мають права «загнати», бо цю ключову для України реформу робимо для людей, щоб їхнє життя суттєво поліпшилося». 

Щоб без юридичних колізій розпочати і пройти процес формування ОТГ, він порадив дотримуватися букви закону та залишив сільському голові практичний посібник «Формування спроможних територіальних громад» виданий Асоціацією міст України в межах проекту «ПУЛЬС». 

Консультант з бюджетних питань Василь Гром вважає, що громада має шанс з’явитися на децентралізаційній карті Волині, хоча навантаження на її бюджет буде серйозним. Також він наголосив, що потрібно сісти і, насамперед, прорахувати бюджет у кількох варіантах Звиняченської ОТГ в умовах децентралізації із врахуванням бюджетів сусідніх сільрад.

«Перше, що потрібно зробити в Звинячому – розібратися з податковою базою, бо бачу, що не всі платники тут реєстратори у частині сплати ПДФО. Маєте зрозуміти, що після створення ОТГ 60% цього податку лишається у місцевому бюджеті, тож мусите його пильнувати, – сказав Гром. – Підрахувавши хоча б прогнозований бюджет майбутньої ОТГ, пропонуючи сусіднім сільрадам господарювати разом, матимете чим аргументувати». 

Консультанти радили не затягувати процес створення ОТГ, бо на все про все лишилося півроку, тож у Звинячому вирішили ініціювати створення ОТГ вже у найближчі дні.

1

1

1

1

1

1

1

1


1

1

1

2

1

1




 

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024