Громада Вільхівки святкувала День села

08 Червня 2018, 13:00
7374 Джерело: фото Руслани Філюк

У першу неділю червня громада Вільхівської сільської ради зібрала всю свою родину у стінах Будинку культури. Від найстаршого до найменшого, молоді мами зі своїми новонародженими дітками теж прийшли на святковий концерт до Дня села. У залі не було де яблуку впасти, адже до Вільхівки на свято завітали гості сусідніх сіл, з районного та обласного центрів.

Святкування розпочалися вранці розважальною програмою для дітей, пізніше відбулися спортивні змагання. На майдані перед Будинком культури радісний гомін дітвори, розмови батьків. Кожен знайшов собі розвагу: діти стрибали на батутах та грали у інші цікаві ігри, випробовували себе у змаганнях, а дорослі спостерігали за ними. А потім був святковий концерт за участі народного аматорського хору «Хлібодар» та хорів релігійних громад.



На святі були присутні організатори свята – голова Вільхівської сільської ради Роман Ковалюк та секретар Ігор Ковалюк зі своїми колегами Світланою Дзюмою, Ганною Майко, Лілією Пінкевич, Оленою Дзюмою. Офіційну частину святкування відкрив вітальним словом секретар сільської ради Ігор Ковалюк. Аматори зустрічали гостей теплими, щирими словами та короваєм. Зі святом села вітали Вільхівську громаду голова Горохівської районної ради Тарас Щерблюк, представник ТзОВ «Городище» Олександр Никонюк, керівник ПОСП «Україна» Григорій Шеремета, військовий комісар Горохівського районного військового комісаріату Михайло Кос.

1

Села Вільхівської сільської ради багаті історією, талановитими людьми та героями рідного краю. Вчителька історії Наталія Процюк розповіла коротко про історію сіл і разом із завідуючою бібліотекою-філією Жанною Філюк до свята підготувала виставку «Моє село – моя святиня», яка включала фотоматеріали з альбому «Село моє – перлина України», документальні матеріали «Про людей хороших, наших земляків», «Живуть герої серед нас», у виставку зібрали краєзнавчо-пошукові роботи з історії та сьогодення села, інформацію про видатних людей та наших героїв, адже немало особистостей прославляли Вільхівку протягом її багаторічної історії: з іменами солдатів та ветеранів Другої світової війни, пов’язана сумна сторінка історії наших сіл, з іменем Степана Кривенького (самодіяльний поет та композитор, автор пісні-гімну нашого краю «Волинь моя». – Ред.) асоціюється культурно-просвітницька історія. З прізвищем Володимира Жигуна співвідноситься одне з найбільших господарств в області у радянські роки. У свій час він був наймолодшим керівником господарства: наполегливим, компетентним. Під його керівництвом трудилися знані та успішні працівники: шанований хлібороб Степан Зелюк та працівники тваринницьких ферм Галина Зварич, Павло Редчук, які були удостоєні високих державних нагород.

1

Усі присутні вшанували хвилиною мовчання, пам’ять відомих односельців, які прославили свій край і рідні села. Одні відходять у вічність інші народжуюся. Список хороших людей, славних земляків можна продовжувати й продовжувати. Сільська громада пишається юними зірками спорту, які захищають честь не лише нашої держави, а й рідних сіл на Чемпіонатах та змаганнях. Це молоді й талановиті Оксана  Гронович – багаторазова чемпіонка України, чемпіонка Європи і Світу з класичного пауерліфтингу, Тетяна Селітренікова – неодноразова чемпіонка України з боксу серед юніорів, бронзова призерка чемпіонату Європи. Також за значні досягнення Тетяна удостоєна бути стипендіаткою Президента України та Волинської обласної державної адміністрації.


На святі, яке вели Мирослава Селедець та Руслана Філюк, відзначили найстарших та наймолодших мешканців села, тих, хто вперше переступить поріг школи, подружні пари, які прожили у шлюбі 50 і більше років, матерів-героїнь, багатодітні сім’ї, учасників АТО. Кожному адресувалися щирі слова привітань, мелодійні пісні та невеличкі подарунки. Линули щирі віншування і для Віталія Яреми, якому у цей день засяяв золотом ювілей.   

Зі сільської сцени звучали привітання та піснеспіви церковних хорів. З мудрими словами та привітаннями до присутніх зверталися керівники релігійних громад, які діють на території сільської ради: настоятель Свято-Хрестовоздвиженської церкви Вільхівки протоієрей Василій Луньо, пресвітер Церкви Євангельських християн баптистів Василь Войтович, пресвітер Церкви християн віри Євангельської Олександр Прус.

Релігійні громади після святкової частини заходу пригощали дітей і всіх охочих морозивом, ягодами, соком та солодкими смаколиками. Під час святкування розігрувалася лотерея, після концерту оголосили переможців і вручили виграші. Усі лотерейні квитки були виграшними, отже вигравали і поросят, ягнят, телят, а також різні крупи чи цукор.


Після урочистостей була святкова дискотека, у запальних танцях кружляли і старші, і діти. За смачним столом із юшкою, кулішем та іншими стравами, вміло приготованими пані Марією та іншими господинями, з солодкими та хмільними напоями всі присутні у своїх сільських розмовах згадували про минуле і думали про майбутні перспективи для села, про знаних односельчан та про інші сільські клопоти. Поціновувачі аматорського мистецтва ще довго будуть згадувати неперевершений святковий концерт, який підготували сільські аматори під керівництвом Людмили Процюк, Раїси Шваєвської та художнього керівника Володимира Онищука.


Була і сумна нотка, коли з болем у серці говорили про тяжкий для України час. Звучали пісні про мир у виконанні церковних хорів та маленьких аматорів сцени, учнів школи Евеліни Мурмель, Анни Бондар, Іллі Іванова. Багато позитивних емоцій подарувала глядачам хореографічна постановка учнів місцевої школи та дошкільнят під пісню «Нехай квітує Україна», яку виконувала Ірина Вавринюк. По-особливому звучала пісня «Донечка» з уст сімейного дуету − Ганни Майко з донечкою Веронікою. Пісенні дарунки односельчанам лунали у виконанні Мирослави Кацавальської, Людмили Дзюми, дуету у складі Євгена Трача та Мирослави Селедець. Пісня «Мамина хустина» у виконанні Євгенії Войтович була музичним подарунком для матерів-героїнь та щасливих багатодітних родин. Звучали пісні і на слова легендарного Степана Кривенького — «Журавлята» у виконанні солістки «Хлібодару» Ангеліни Грищук, а також пісня, яка немає кордонів - невмируща «Волинь моя». До слова, усі присутні виконували її стоячи. У кінці заходу усім гостям, спонсорам, організаторам та мешканцям села заспівали «Многая літа».

1

Працівники культури і всі селяни щиро вдячні за ініціативу, творчий підхід в організації та проведенні Дня села організаторам, добродійникам, спонсорам: керівнику ПОСП «Україна» Григорію Шереметі, керівнику ТзОВ «Городище» Анатолію Никонюку, Юрію Грищуку, Олександрові Марчуку, Валерію Гончаруку, Володимирові Лінчинському та усім, хто долучився до цього дійства. Щиро вдячні також і голові Горохівської районної ради Тарасові Щерблюку за подарований радіо-мікрофон.

Спільними зусиллями свято для місцевої громади пройшло на високому рівні. День села об’єднав у велику дружню родину жителів Ярівки, Софіївки, Діброви, Вільхівки, а також численних гостей, які щиро й творчо доєдналися до святкувань. Тож, будемо вірити і сподіватися, що таке єднання стане доброю традицією жителів Вільхівської сільської ради.  

Руслана ФІЛЮК

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024