30 червня: яке сьогодні свято, до кого йдемо святкувати

30 Червня 2018, 10:00
3701

Доброго ранку, читачі. На календарі субота, 30 червня.

Запросіть до себе на філіжанку кави хороший настрій і додайте до нього чогось солодкого і смачненького. Нехай всі мрії, які поки що лише чекають втілення, почнуть збуватися з цієї ж хвилини. Гармонійного вам ранку, позитивного погляду на життя, приємних співрозмовників, і загалом вдалої суботи!

День ангела святкують: Ізмаїл, Йосип, Кирило, Климент, Максим, Мануїл, Микита, Никанор, Пелагія, Пилип, Савелій.

Район.Горохів вітає іменинників та бажає мирного неба і здійснення мрій.

У суботу, 30 червня 2018 року, День винахідника і раціоналізатора.

Історичні події 30 червня: що цікавого відбувалося

День увійшов в історію падінням метеориту та створенням транзистора.

1792 – з’явився державний гімн Франції – Марсельєза.  Так було названо «Бойову пісню Рейнської армії», з якою в Париж вступив марсельський добровольчий батальйон.  Сьогодні Марсельєза – це не просто пісня, це революційний гімн проти несправедливості, який використовують у багатьох країнах.

1859 – французу Жану Блодену вдалося за 5 хвилин перейти Ніагарський водоспад по натягнутому канату.

1893 – в ПАР знайшли алмаз вагою 995 каратів.  На той момент «Ексельсіор» – так назвали камінь, був найбільшим алмазом у світі.

1894 – відбулося відкриття найзнаменитішого лондонського моста «Тауер-брідж».  З моменту початку його експлуатації, міст для пропуску кораблів розводили більше мільйона разів.

1908 – в басейні річки Підкам’на Тунгуска впав і вибухнув метеорит.  Через деякий час цей феномен зі Східного Сибіру отримав назву «Тунгуського метеорита».

1908 – в Одесі відбувся перший в Російській імперії політ на аеростаті.

1934 – «ніч довгих ножів» в Німеччині.  Таким чином Гітлер розправився з незручними для нього друзями і своїми ворогами.

1941 – вермахт повністю зайняв Львів.

1945 – в Радянському союзі відновили відпустки.

1948 – американська корпорація «Bell Laboratories» створила транзистор.

1972 – вперше була введена високосна секунда.

1991 – в Сімферополі на засіданні Курултаю кримських татар було сформовано Національний меджліс на чолі з Мустафою Джемілєвим.

Церковні православні свята, пости, дні пам’яті святих: Православна церква вшановує пам'ять мучеників Мануїла, Савела та Ізмаїла. За церковним календарем, триває Петрівський (Апостольський, Петрів) піст або Петрівка, який завершиться на свято Первоверховних апостолів Петра і Павла (12 липня). 

Погода: Сьогодні очікується +16..+20 °C, переважно без опадів, помірний вітер. Завтра: +14 °C, зливовий дощ, помірний вітер.

Народний прогноз погоди: 30 червня вшановується пам'ять священномучеників Мануїла і Ісмаїла. У минулі часи говорили: "На Мануїла сонце застоюється (уповільнюється в зеніті)". Цю народну прикмету підтверджують дані астрономів: дійсно, до цього часу Земля знижує швидкість руху навколо Сонця.

На нічному небі у цей час можна побачити блискавиці. Наші пращури у цей день прислуховувались до дерев: якщо сосна звенить, а дуб - стогне, значить бурі не обминути.

 

 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024