1 липня: яке сьогодні свято, до кого йдемо святкувати

01 Липня 2018, 07:00
1044

Доброго ранку!

Миру, злагоди, шани, любові та достатку у Вам!

День ангела святкують: Василь, Віктор , Леонтій, Олександр.

Район.Горохів вітає іменинників та бажає мирного неба і здійснення мрій.

У неділю, 1 липня 2018 року, в календарі ціла низка свят: Всесвітній день архітектури, День архітектури України, День Військ Протиповітряної оборони України, День флоту України (День Військово-Морських Сил України) та День працівників морського і річкового флоту.

Історичні події 1 липня: що цікавого відбувалося

День увійшов в історію першим використанням терміну «вітамін» та появою сонцезахисних окулярів.

1200 – з’явилися сонячні окуляри. Вперше цей винахід людства було використано в Китаї для захисту очей суддів під час тривалих засідань.

1569 – на мапі світу з’явилася нова країна – Річ Посполита. 1 липня було підписано Люблінську унію, відповідно до якої Польське королівство і Велике князівство Литовське створили нову державу.

1858 – Чарльз Дарвін вперше представив власну теорію еволюції.

1877 – вперше в історії у Лондоні було зіграно Вімблдонський тенісний турнір. Наразі це найпрестижніший турнір великого тенісу з найдавнішою історією.

1911 – вперше було використано слово «вітамін». Автором терміну став польський біохімік Казимир Функ. До речі, на той час існувало лише 2 відомих вітаміни: А і В.

1915 – вперше в кіно було знято голу натуру. Так, австралійська акторка Аннет Келлерман роздяглася у картині «Дочка Нептуна».

100 років тому (1918) засновано університет у Кам'янці-Подільському.

1961  – в Торонто відкрито пам’ятник Тарасу Шевченку.

2014 – орден Героїв Небесної Сотні було засновано Верховною Радою України.

Церковні православні свята, пости, дні пам’яті святих: Православна церква вшановує пам'ять мучеників Леонтiя, Іпатiя та Феодула. Віруючі з молитвами приклоняються до Боголюбської iкони Божої Матерi. Триває Петрівський (Апостольський, Петрів) піст або Петрівка, який завершиться на свято Первоверховних апостолів Петра і Павла (12 липня). 

Погода: Сьогодні очікується +14..+13 °C, переважно без опадів, помірний вітер. Завтра: +11..+14 °C, обложний дощ, свіжий вітер.

Народний прогноз погоди: 1 липня вшановується пам'ять мучеників Леонтія, Іпатія і Федула. У давні часи 1 липня відзначався Ярилин день - день пекучого сонця.

З цієї нагоди організовувались народні гуляння. Наші пращури в цей день спостерігали за травою: якщо вранці вона суха - на ніч буде дощ. У цей час відцвітає малина, починають квітнути лілії.

 

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024