2 серпня: яке сьогодні свято, до кого йдемо святкувати

02 Серпня 2018, 09:00
1067

Сьогодні на офіційному рівні в Україні відзначається День Високомобільних Десантних Військ, передає Ukr.Media.

Це свято встановлено Указом Президента України в 2012 році. Раніше, починаючи з 1999 року, він відзначався як День аеромобільних військ.

Держава офіційно визнала і встановив свято десантників, який відзначається кожним, хто проходив службу в Повітряно-десантних військах, з часів першого в світі парашутного десанту під Воронежем 2 серпня 1930 року.

Високомобільні десантні війська збройних сил України були створені після розпаду СРСР на базі частин і з'єднань повітряно-десантних військ радянських Збройних сил.

Всього в різних регіонах України дислокується п'ять бригад, які також входять окремі аеромобільні батальйони. Серед них: 25 окрема Дніпропетровська повітряно-десантна бригада, 79 окрема аеромобільна бригада (Миколаїв), 80 окрема аеромобільна бригада (Львів, Чернівці), 81 десантно-штурмова бригада (Дружківка, Костянтинівка), 95 окрема аеромобільна бригада (Житомир).

Незалежно від приналежності до частини і підпорядкування, гасло всіх десантників – «Ніхто, крім нас», який підкреслює унікальність і самовіддачу всіх бійців ВДВ, їх готовність йти до кінця. Він належить командиру і засновнику ВДВ Василю Маргелову, який використовував його у 1970-му під час навчань радянських десантників, які вперше передбачали десантування бійців всередині військової техніки.

Зазначимо, що починаючи з 2015 року пішов процес зміни організаційної структури Високомобільних десантних військ та розпочато переформування аеромобільних бригад у десантно-штурмові.

«Крилата піхота» України перебуває в постійній бойовій готовності і здатна виконати поставлене завдання в будь-яких умовах.

Небесним покровителем десантних військ є святий пророк Ілля, чиє свято традиційно відзначається 2 серпня.

В народному уявленні Ілля – святий грізний, суворий, караючий, але в той же час щедрий. Він великий розпорядник страшних сил природи. У його підпорядкуванні дощі, грім, блискавки.

Вважалося, що в його силах послати на землю родючість або зовсім позбавити людей врожаю. На Ільїн день вся нечиста сила, рятуючись від вогненних стріл пророка, перетворюється в різних звірів – звідси пішов звичай в день Іллі не пускати в будинок собак і кішок, щоб не навести на будинок грозу і блискавку.

Іллю-пророка ще називають Громобій. Вважається, що грім походить від стукоту по небесній мостовий його колісниці, в якій він ганяє нечистого духа. А блискавка – це стріли, ними Ілля вражає злу силу.

На Іллю зазвичай бувають «горобині ночі» – коли протягом цілої ночі лунають оглушливі гуркіт грому, блискавка майже безперервно яскраво освітлює все небо, сполохані птахи постійно метушаться, вспархивают. У таку ніч неспокійно веде худоба, і людина від страху страждає безсонням.

Після Ільїна дня не належало купатися в річці. Мовляв, Ілля воду остудив. І вода вже не піклується про тих, хто поперек Іллі пре.

Також в цей день:

  • У 47 до н. е. – Гай Юлій Цезар, розбивши боспорського царя Фарнака II, послав у сенат повідомлення: «прийшов, побачив, переміг».
  • 1610 – мореплавець Генрі Гудзон відкрив Гудзонову затоку, будучи впевненим, що він вийшов Північним шляхом у Тихий океан.
  • 1727 – російський імператор Петро II видав указ про відновлення виборної посади гетьмана Малоросії, але при цьому вказувалось, що гетьманом повинен бути обраний Данило Апостол.
  • 1776 – відбулася церемонія підписання Декларації незалежності, прийнятої 4 липня Континентальним конгресом і проголосила відділення 13 північноамериканських колоній від Великобританії. Таким чином було утворено нову державу – США. День Незалежності США святкується 4 липня, а 2 серпня може вважатися днем, коли незалежність була закріплена де-юре.
  • 1820 – народився Джон Тіндаль (розум. 1893), англійський фізик, який пояснив, чому у неба блакитний колір.
  • 1858 – у Бостоні і Чикаго з'явилися перші в світі поштові скриньки.
  • 1887 – Роуелл Ходж запатентував колючий дріт. Наміри винахідника були цілком мирними: дріт призначалася для огорожі пасовищ для худоби, аби корови не забрідали на чужу територію. Згодом підлий людський розум придумав інше бузувірське застосування цього винаходу.
  • 1932 – народився Пітер О'тул, британський актор ірландського походження («Як вкрасти мільйон», «Останній імператор», «Лоуренс Аравійський»).
  • 1939 – народився Уес Крейвен, американський кінорежисер («Кошмар на вулиці В'язів», «Крик»).
  • 1961 – народився Дмитро Пучков (Гоблін), перекладач фільмів. Під його чуйним керівництвом побачили світ фільми «Братва і кільце», «Дві зірвані вежі» (фарсові «Володаря кілець») і «Шматриця».
  • 1975 – народилася Наталія Могилевська, українська співачка і продюсер.
  • 1976 – народився Сем Уортінгтон, австралійський актор родом з Англії («Аватар», «Минулої ночі в Нью-Йорку», «Термінатор: Та прийде рятівник»).
  • 1987 – Луїс Рейну став першим матадором, на одязі якого була розміщена реклама японської фірми Akai. Рекламодавцям вистачило розуму не змушувати людину розмахувати нею перед носом бика.
  • 1989 – обвал колон порталу Київського головпоштамту, що призвело до загибелі 11 чоловік.
  • 2006 – в Йоганнесбурзі (ПАР) вперше за останні 25 років випав сніг
  • 2007 – на глибоководних жилих апаратах «Мир» вперше у світі було досягнуто дно Північного Льодовитого океану на Північному полюсі, де був розміщений Російський прапор і капсула з посланням майбутнім поколінням.

Іменини відзначають: Афанасій, Василь, Ілля.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024