Забута історія: трагедія ромів у Берестечку

06 Серпня 2018, 10:00
4441

В Україні днями (2 серпня) вшановували День пам‘яті жертв геноциду ромів. Знищення ромів відбувалося і на території Горохівсього району. 

Район.Горохів поцікавився в директора Берестечківського краєзнавчого музею Олега Дергая, що відомо про ті події. 

У Берестечку напередодні Другої світової війни майже не було ромського населення. Хіба що, як кажуть історики кажуть, жив якийсь коваль із сім’єю.

На початку війни у червні німці захопили цілий табір циган, які переїжджали у той час неподілк Берестечка. Офіційні дані цифр не називають, але за свідченнями очевидців-старожилів, було десь біля 200 осіб. 

Усіх їх розстріляли біля приміщення Берестечківського райкому партії (зараз Берестечківський психоневрологічний інтернат). Загалом, за даними  Державного архіву Волинської області, у місті нацисти знищили 195 циган (подаю мовою оригіналу), 2400 євреїв (місцевих), 11 поляків та 220 українців.

Разом із ромами розстріляли місцевих євреїв і дев’ятьох українців-членів КПЗУ (комуністів). До речі, останнім на місці розстрілу поставили пам’ятник, який нещодавно відновив психоневрологічний інтернат. На ньому викарбувані лише прізвища місцевих комуністів, членів КПЗУ. Жителі Берестечка розповідають, що пам’ятник ставили ще совєти, а вони не дуже поважали ні циган, ні євреїв.   

Олег Дергай каже, що його як історика запитували, коли відновлювали монумент, про жертв розстрілів. Він надав усю яку мав інформацію і про ромів, і про євреїв. Але його не почули, а написали тільки ті прізвища, що були викарбувані за часів Радянського Союзу.

1


 

 

 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024