22 серпня: яке сьогодні свято, до кого йдемо святкувати

22 Серпня 2018, 09:00
Леонід Литвин 1464
Леонід Литвин

Доброго ранку, читачі. Сьогодні середа, 22 серпня.

Нехай екватор тижня буде насиченим хорошими подіями. Корисних справ, їхнього швидкого виконання та загалом гарної середи!

22 серпня День народження святкує Заслужений художник України Леонід Литвин.

Він народився в серпні 1943 року в селі Ощів, згодом його сім'я переїхала до Луцька. У 1952 році був зарахований у середню школу № 2, в місті Луцьку. 1959 року вступив до Львівського училища декоративного та прикладного мистецтва ім. Івана Труша.

Так склалися обставини, що у 1963 році він поїхав до Північної Росії, де працював робітником в ліспромхозі села Кодіно Архангельської області.

У 1963 був призваний на військову службу у морфлот. Чотири роки він відслужив на Балтійському та Північному флотах.

У 1967 році закінчив службу та повернувся до Львова, щоб завершити навчання в училищі, яке дало йому фундаментальні знання.

Був зарахований до Молодіжного об'єднання при Спілці художників.

Прийшовши на роботу у художній фонд Луцька, у якому працювало чимало іменитих художників, членів НСХУ, вже на практиці став стверджуватись як живописець, беручи участь в усіх вернісажах, організованих фондом.

З 1968 року Литвин бере активну участь в республіканських та всеукраїнських виставках.

З 1990 член НСХУ.

Художник є автором багатьох монументальних розписів та мозаїк різноманітних громадських споруд міста Луцька.

День ангела святкують: Антон, Григорій, Дмитро, Іван, Ірина (Ярина), Леонтій, Макар, Марія, Марко (Маркіян), Матвій, Олексій, Петро, Самуїл, Фотій, Юліан (Юлій), Яків.

Район.Горохів вітає іменинників та бажає мирного неба і здійснення мрій.

22 серпня - День пам'яті працівників органів внутрішніх справ, які загинули при виконанні службових обов'язків.

Церковні православні свята, пости, дні пам’яті святих: Православна церква вшановує св. апостола Матфея; мученика Антонiя Олександрiйського; мучеників Юлiана, Маркiана, Іоана, Якова, Олексiя, Димитрiя, Фотiя, Петра, Леонтiя, Марiї, Патрикiї та iн.

Триває Успінський піст або Спасівка (до 27 серпня включно).

Цей день в історії:

  • 1456 - Влад Дракула ("Цепеш") став принцом Валахії (за деякими свідченнями один з найкривавіших правителів в історії, улюблений вид страти - садити на кіл).
  • 1663 - вводиться суворе покарання для фальшивомонетників в Росії: цар Олексій Михайлович видав указ про "заслання в Сибір на вічне життя з дружинами і дітьми підробників монет".
  • 1851 - в Австралії відкриті перші золоті родовища.
  • 1932 - Бі-Бі-Сі (у наш час комплекс радіо-, Інтернет-і телемовлення Великобританії) почала експериментальне телемовлення.
  • 1944 - Японія проводить загальну трудову мобілізацію: для дітей навчальних закладів скасовані заняття і вони покликані на фабрики й заводи.
  • 1948 - компартія Польщі запустила процес колективізації.
  • 1962 - вирушило в плавання перше торгове судно з ядерною установкою (всього було побудовано 4 судна такого типу) - сухогруз "Саванна".
  • 1991 - триколірний біло-синьо-червоний прапор затвердили як державний прапор Росії.
  • 2002 - на острові Норфолк в Тихому океані заборонено користуватися мобільними телефонами (табу протрималося близько 5 років).
  • 2006 - страшна авіакатастрофа рейсу 612 під Дзержинським: літак Ту-154 при спробі пройти над розвиненою купчасто-дощовою хмарою перейшов у плоский штопор і розбився (на борту перебували 160 пасажирів і 10 членів екіпажу).

Погода: Сьогодні очікується +18..+22 °C, без опадів, легкий вітер. Завтра: +16..+24 °C, без опадів, слабкий вітер.

Народний прогноз погоди: 22 серпня відзначається день пам'яті апостола Матвія. У давнину говорили, що Матвій негоду підпускає. З 22 серпня осінній дощ літній перебиває. У цей час уже поспіває брусниця, сливи, з'являються осінні опеньки.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024