Горохівчани взяли участь у Міжнародному форумі «Перспективи розвитку сільських територій ОТГ»

24 Серпня 2018, 12:00
Тарас Щерблюк, Тетяна Панасюк та голови громад із різних областей України 3687
Тарас Щерблюк, Тетяна Панасюк та голови громад із різних областей України

У Івано-Франківську та Матеївецькій ОТГ, що у Коломийському районі, проходив форум «Перспективи розвитку сільських територій ОТГ», у роботі якого взяли участь голова Горохівської районної ради Тарас Щерблюк та Звиняченський сільський голова Тетяна Панасюк.

Форум відбувся з ініціативи асоціації «Інститут кооперації місцевого самоврядування», за підтримки Івано-Франківського центру розвитку міського самоврядування та асоціації ОТГ Івано-Франківщини. У його роботі взяли участь голови більшості об’єднаних територіальних громад Прикарпаття, а також гості від ОТГ із Херсонської, Волинської, Хмельницької, Черкаської, Тернопільської областей.

Від Волині у роботі форуму взяли участь  голова Горохівської районної ради Тарас Щерблюк та Звиняченський сільський голова Тетяна Панасюк. До слова, вони були єдиними представниками територій, на яких ще не було створено жодної ОТГ.

Організатор форуму, голова асоціації «Інститут кооперації місцевого самоврядування» Ігор Миклащук познайомився із Тетяною Панасюк під час святкувань Дня поля у групі компаній ТМ «Вілія», тоді ж від неї і дізнався про намір Звинячого згуртувати навколо себе ближні сільські ради у нову громаду, обмінявся контактами. Уже через два місяці пан Ігор надіслав Тарасові Щерблюку і Тетяні Панасюк запрошення на форум  «Перспективи розвитку сільських територій ОТГ».

У заході взяли участь міжнародні експерти з місцевого самоврядування – депутат Європарламенту Іварі Падар та голова місцевої громади міста Отепя в Естонії Кайдо Тамберг. Протягом двох днів учасники форуму говорили про освіту ХХІ століття, концепції розвитку медицини у громадах та самозайнятість домогосподарств, переймали досвід іноземних гостей. 

«Майже усі учасники форуму – голови новостворених ОТГ, тільки Тарас Васильович і я представляли район, де об’єднання громад ще не відбулося. Нам було справді цікаво, бо ми побачили, як на практиці створити успішну громаду, адже там, на Івано-Франківщині, у деяких районах потенціал набагато менший, ніж у нас. Нам наголошували: ефективний розвиток сільських територій може стати передумовою забезпечення спроможності ОТГ, — ділиться враженнями Звиняченський сільський голова Тетяна Панасюк».

«Я був єдиним головою районної ради на форумі. Ми побачили реальну модель, як на базі району створили дві успішні громади і запозичили частину їхнього досвіду собі. Разом з тим, ми побачили, що невеликі ОТГ, на території яких нема виробництва, мають чималі проблеми і неспроможні їх вирішити самостійно. Якщо ж будемо рівнятися на успішних, зможемо покращити рівень життя жителів району, — мовить Тарас Щерблюк».

Тарас Щерблюк і Тетяна Панасюк ознайомилися з кращими практиками роботи Матеївецької ОТГ, де добре розвинений аграрний напрямок підприємництва та почали налагоджувати співпрацю із представниками Української аграрної ради, що захищає товаровиробників, готує законопроекти і обстоює інтереси громад на законодавчому рівні.

Секретами успішного розвитку села Матеївці поділився голова громади Петро Книшук. За його словами, це спільна робота і злагоджений колектив, вміле застосування нових технологій та кооперація.

Тарас Щерблюк, голова Всеукраїнської Аграрної ради Андрій Дикун та депутат Європарламенту Іварі Падар
Тарас Щерблюк, голова Всеукраїнської Аграрної ради Андрій Дикун та депутат Європарламенту Іварі Падар

Усі учасники семінару
Усі учасники семінару

 

 

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024