Шаблі, знайдені під Берестечком, стали прототипом української церемоніальної зброї

27 Серпня 2018, 18:00
5808

Цього року на військовому параді до Дня Незалежності України почесна варта тримала в руках нову церемонійну зброю – шаблю.

До цього у Збройних Силах України та інших військових формуваннях на озброєнні офіцерів почесних варт і асистентів прапороносців перебувала шашка радянська офіцерська зразка 1940 року, — повідомляє Олексій Руденко у Facebook-групі «Нове військо».  

Уже третій рік поспіль 24 серпня є тією датою, коли в площині історичної спадковості, ідейних та ідеологічних артефактів та ритуалів, з'являється щось нове. Настав час і церемонійної січної зброї. Як виглядає шабля? Ефес – напівзакритого типу. Гарда жовтого металу, L-подібної форми. На звороті ефеса міститься фігурне кільце для великого пальця - перстень або “палюх”, декорований зображенням рельєфного логотипа ЗСУ. Так само оздоблено голівку ефеса. Руків’я тоноване під чорне дерево. Піхви – металеві, хромовані, з латунною арматурою.

Що зумовило такий вигляд шаблі? 

У XVI ст. в Україні еволюція шабельної гарди проходила в спільному для країн Центрально-Східної Європи напрямі: до османської шаблі було успішно припасовано ефес з надзвичайно довгими кільйонами та перехрестям. Такі зміни, що фактично наслідували давні форми гард європейських мечів, стали відправною точкою еволюції шабельної гарди, що із запізненням у століття повторила шлях європейської зброї з довгим прямим клинком. L-подібна форма гарди стала тим самим етапом у розвитку шаблі XVІI ст., що і свого часу для меча, вирішивши проблему вкорочення кільйонів з розширенням їх захисних функцій. У цій конструкції передній кільйон загинається догори, поліпшуючи захист кисті, задній скорочується і, зазвичай, загинається донизу. 

Висока популярність шабель з L-подібною гардою на всій території Речі Посполитої, зокрема і в Україні, підтверджується не тільки речовими, але й низкою іконографічних джерел. Так, на гравюрі видатного київського майстра Іллі «Ісус Навін вішає переможених царів» (1640-ві рр.) зображено шаблю з напівзакритим ефесом.

У Національному історико-меморіальному заповіднику «Поле Берестецької битви» зберігається декілька шабель з L-подібною гардою. Артефакти, знайдені на місці битви під Берестечком свідчать про визначне місце цього типу холодної зброї у козацькій військовій традиції. Щодо розрізнення саме «козацьких» шабель від «польських», у загальному масиві знахідок то, на нашу думку, слід визнати умовність такого поділу.

Урешті найбільш оптимальною шабельною гардою в арміях світу все ж було визнано гарду закритого типу з однією дужкою. Це пов’язано як зі специфікою використання зброї з довгим кривим клинком, так і новими реаліями ведення бойових дій регулярними арміями. Відзначимо, що шаблі із закритою гардою з єдиною захисною дужкою зберегли значення до кінця самого існування шаблі як виду військової холодної зброї. 



 

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024