Рецепт успіху: Звиняче – село, що не лише себе годує

26 Квітня 2018, 18:30
Очільниця Звинячого Тетяна Панасюк 8530 Джерело: фото Романа Новосада
Очільниця Звинячого Тетяна Панасюк

Село Звиняче на Волині називають таким, що мало славне минуле і зараз впевнено будує собі перспективне майбутнє. Це і не дивно, адже цей населений пункт – беззаперечний лідер у Горохівському районі за кількістю промислових об’єктів. Та його унікальність не лише в тому, що привабило до себе хороших інвесторів, а й у щорічному значному поповненні місцевого бюджету за рахунок податків від підприємств.

ПОЛОВИНА ТЕРИТОРІЇ – ЗА МЕЖАМИ СЕЛА

Звиняче не можна назвати надто великим селом, його населення не перевищує 900 чоловік. Так історично склалося, що різні його вулички розкидані на великій території, яка в загальному охоплює понад 4100 га. При в’їзді у населений пункт розташована залізнична станція, яка була побудована ще на початку минулого століття.  

Вигідне географічне розташування Звинячого зумовило те, що у середині минулого століття тут побудували багато підприємств: Горохівський комбікормовий завод (один із найбільших на Волині), Горохівський зернопрод, завод із виробництва бітуму, плодоконсервний пункт, бурякоприймальний пункт… Чимало, як для сільської місцевості.

Із розвалом Радянського Союзу і недолугою приватизацією і розпаюванням усі вищезгадані підприємства зникли. Довгі роки їх приміщення валилося, розкрадалося і стояло пусткою. Більше того, після затвердження генплану у 90-х роках усі підприємства включно із станцією «Звиняче» опинилися… поза межами села.

Коли у 2010 році сільським головою обрали Тетяну Панасюк, ситуація кардинально змінилася. Перш за все, вирішили проблему із людськими паями на землю. Тепер у Звинячому орендують землю масштабні підприємства – ТзОВ «Городище» (керівник – Анатолій Никонюк), ТзОВ «Астра» (керівник – Василь Туриашвілі), ТОВ «Агрофонд» (керівник – Іван Мигаль), ТзОВ «Волинь-нова» (керівник – Валентин Вавринович) та ТзОВ  «Агросвіт-Волинь» (керівник – Євген Шелепіна).

Знаходилися інвестори і для недіючих заводів. Коли почався процес їх ліквідації та приватизації, Тетяна Панасюк виграла суд у Держгеокадастру і повернула втрачені території у межі села. Включили до Звинячого і однойменну залізничну станцію.  

На колишньому комбікормовому, бітумному і зерно- заводах зараз розташовані потужні елеватори групи компаній ТМ «Вілія» (керівник – Євген Дудка). Сюди щороку везуть зернові з різних районів Волині. Лише у минулому році на цих елеваторах було прийнято та відвантажено 212905 тонн зерна. На плодоконсервному заводі – підприємство з іноземними інвестиціями «Пода – Волинь» (керівник – Полл Даґґард), що спеціалізується на обробці деревини. Також відкрилося ТзОВ «Поліхім», яке реалізовує мінеральні добрива.

Колись на місці потужних елеваторів групи компаній ТМ «Вілія» стояв напівзруйнований завод
Колись на місці потужних елеваторів групи компаній ТМ «Вілія» стояв напівзруйнований завод


Колись тут були лише голі стіни...
Колись тут були лише голі стіни...

МОЛОДЬ МАЄ І РОБОТУ, І ЗАРОБІТОК

Відкриття багатьох підприємств у селі принесло не лише нові робочі місця, а й 1 мільйон 400 тисяч власного доходу щорічно. Також ще є багато фермерів-одноосібників, меценатів, які дбають про розвиток своєї громади. Як наслідок – багато молоді не шукає кращої долі у місті, а залишається дома, бо має тут і хорошу роботу, і стабільний заробіток.

Звиняченська сільська рада кошти, які надходять до неї теж використовує на благо громади. За вісім років тут зробили стільки, скільки у деяких сусідніх селах і містах не можуть зробити за двадцять сім літ нашої незалежності. Перш за все, у 2011-му відкрили дитячий садочок. Зараз його приміщення уже затісне для діток, тому Тетяна Панасюк розробила проект з розширення його площі. «Плануємо зробити садочок на три поверхи, добудувати харчоблок, збільшити кількість навчальних кімнат. За це питання уже проголосували депутати на останній сесії, що відбулася 4 березня цього року», - каже сільський голова. Та попри все, нині у ДНЗ дітям всього вистачає, обладнані сучасні санвузли, є вся необхідна техніка, навчальне приладдя, телевізор.

Дитячий садочок уже потребує розширення
Дитячий садочок уже потребує розширення

Школа села Звиняче теж вражає зовнішнім виглядом – минулого року за сприяння керівника ТзОВ «Городище» Анатолія Никонюка у її великому приміщенні замінили на енергозберігаючі 49 вікон. Такого просторого і оновленого спортзалу, як у Звинячах, годі шукати у інших навчальних закладах району. Ще нещодавно він був у напівзруйнованому стані: підлога тріщала «по швах», дерев’яні рами на величезних вікнах прогнили. За сприяння сільської ради та народного депутата України Сергія Мартиняка із державного фонду на реконструкцію спортзалу виділили 300 тисяч гривень. Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом» на прохання депутата райради Оксани Камоцької виділив 47 тисяч гривень на покупку спортивного інвентарю.

Спортзал Звиняченської школи - один з кращих у районі
Спортзал Звиняченської школи - один з кращих у районі

Тетяна Панасюк, бухгалтер сільради Тетяна Мурахевич та директор школи Людмила Біланчук
Тетяна Панасюк, бухгалтер сільради Тетяна Мурахевич та директор школи Людмила Біланчук

Перший поверх навчального закладу теж повністю модернізували – за сприяння підприємців Анатолія Никонюка, Василя Туриашвілі, Євгена Дудки та підтримки батьківського комітету оновили коридор, витративши понад 89 тисяч гривень. 7 тисяч виділила сільська рада на підвід води до школи, 3 тисячі – на модернізацію опалення. 130 тисяч також виділив районний відділ освіти на оновлення санвузлів. На заміну вікон, за словами директора школи Людмили Біланчук, витратили понад 260 тисяч гривень.

1
Тетяна Панасюк та колишній директор школи, а нині - учитель фізкультури Петро Ройко
Тетяна Панасюк та колишній директор школи, а нині - учитель фізкультури Петро Ройко

Зараз уже розробили проект заміни вікон на першому поверсі та закупки у школу комп’ютерної техніки. «Ми б нічого самі не зробили, якби не наша Тетяна Дмитрівна, - розповідає директор школи. – Сільська рада постійно сприяє нам у всіх починаннях. Уже виділили 230 тисяч із місцевого бюджету для подальшої реконструкції навчального закладу».

Урок інформатики у школі
Урок інформатики у школі

Комп'ютерна техніка у школі потребує оновлення
Комп'ютерна техніка у школі потребує оновлення

Із школи Тетяна Панасюк веде нас до місцевої амбулаторії загальної практики сімейної медицини. 25 січня минулого року її урочисто відкрили після капітального ремонту, що тривав півроку та здійснювався шляхом співфінансування. Зокрема, 450 тисяч гривень виділила сільська рада, 150 тисяч — районна. А 35 тисяч гривень спрямували на підведення до медичного закладу проточної води. На нові двері та вікна кошти виділили із фонду Горохівського центру первинної медико-санітарної допомоги.

Так виглядає амбулаторія після капітального ремонту
Так виглядає амбулаторія після капітального ремонту

Роботи у амбулаторії ще не завершені – із настанням тепла навколо приміщення встановлять нову огорожу, яку закупило ТзОВ «Пода-Волинь». Зараз цей медичний заклад обслуговує людей не лише із Звинячого, а й із сусідніх сіл. Проте, як розповідає завідувач амбулаторії Людмила Корнійчук, допомогла під час ремонту їм лише місцева сільрада. Нині в медичному закладі обладнані кабінети, лікарі мають змогу виїжджати на виклики машиною «Швидкої допомоги», яку їм виділили теж за сприяння Тетяни Панасюк.

1
Тетяна Панасюк та завідувач амбулаторії Людмила Корнійчук
Тетяна Панасюк та завідувач амбулаторії Людмила Корнійчук

Від амбулаторії за якихось 100 метрів знаходиться сільський Будинок культури. Як розповіли місцеві жителі, ще до недавнього часу тут протікав дах, у фойє стіни обсипалися до цегли, проломлювалася підлога. Зараз приміщення всередині не впізнати – оновлена сцена, дах, нові вікна. Обладнали також кабінет директора, кімнати для артистів. Завершуються ремонтні роботи і у фойє закладу.

Від клубу сільський голова повела нас на кладовище. Торік його обгородили, зробили благоустрій. Щороку турбується громада і про стан тих могил, яких не доглядають родичі. На облагородження цвинтаря у селі Звиняче сільрада виділила з місцевого бюджету 169 тисяч гривень, понад 60 тисяч направили на окультурення цвинтаря у сусідньому селі Красів, а 30 тисяч – в Олізарів (колись це було село, проте зараз від нього залишилися лише кладовище, церква і однойменна вулиця).

Нова огорожа сільського кладовища
Нова огорожа сільського кладовища

Очільниця Звинячого Тетяна Панасюк: «Обіцяли - виконуємо»
Очільниця Звинячого Тетяна Панасюк: «Обіцяли - виконуємо»

Побували ми з очільницею села і на могилі воїна АТО Андрія Ліщини. У червні 2016 року він постраждав під час вибуху вантажівки на міні поблизу  Авдіївки Донецької області. Через кілька днів солдат помер від сильних опіків, що не були сумісні з життям, не дочекавшись тижня до демобілізації. З допомогою виконавчого комітету сільради, через рік після смерті бійця йому встановили пам’ятник та відкрили меморіальну дошку на рідній школі.

Могила Героя АТО Андрія Ліщини
Могила Героя АТО Андрія Ліщини

Меморіальна дошка воїну АТО Андрію Ліщині
Меморіальна дошка воїну АТО Андрію Ліщині

А нещодавно з ініціативи депутата Звиняченської сільської ради Оксани Пальчук і за підтримки лідерки територіальної громади Тетяни Панасюк було вирішено допомогти матері Андрія Ліщини Оксані Матвіївні провести до оселі воду. На їхнє прохання безвідмовно відгукнулися підприємці Василь Туриашвілі, Анатолій Никонюк, Валентин Вавринович, Іван Мигаль, Андрій Кущевой, Євгеній Шелепіна та майстер Анатолій Чередніченко.

ПРО ВСЕ ВСТИГЛИ ПОДБАТИ

Дбає громада села і про культурний розвиток. Зі слів директора Будинку культури Юрія Павліка, два роки тому тут виступав знаний у нашій державі Заслужений народний ансамбль пісні і танцю України «Колос» із селища Торчина Луцького району (керівник – народний артист України Олександр Огородник), а нещодавно свою майстерність демонстрували актори народного аматорського театру НД «Просвіта» села Лобачівки (режисер – народний артист України Петро Панчук, художній керівник – Андрій Корнейко). Щороку тричі проводяться грандіозні концерти, на яких вшановують, зокрема, особистостей, що зіграли велику роль у історії Звинячого, працівників сільського господарства.

Центральну дорогу у селі, м’яко кажучи, не можна назвати ідеальною. «Вона не в нашому підпорядкуванні. Це траса обласного значення, ми не можемо її ремонтувати зі свого бюджету, хіба по співфінансуванню», - бідкається Тетяна Мурахевич, бухгалтер сільради. Але радіє, що всю трасу «Терешківці-Звиняче», що відходить від магістралі «Луцьк-Львів» навесні мають відремонтувати за рахунок співфінансування із районного та обласного бюджетів та групи компаній ТМ «Вілія». На інших дорогах села регулярно проводяться ремонтні роботи, понад кілометр асфальтного покриття нещодавно поклали до найвіддаленішого району Звинячого, по-сільськи званого «Зигмунтовою».

ШЛЯХ СІЛЬСЬКОГО ГОЛОВИ РОЗПОЧАЛА ІЗ СВЯТО-МИКОЛАЇВСЬКОГО ХРАМУ

Заслуговує уваги й місцева церква, яка незабаром відзначить сторіччя. «Коли я прийшла на пост сільського голови, я перше, що зробила, то подарувала у храм велику ікону святителя Миколая, якого здавна вважають заступником села, - додає Тетяна Панасюк. – Ми уже стільки встигнули зробити, ще багато планів є, проблема тільки, що не всім людям це потрібно. Часто стикаємося з нерозумінням, байдужістю…»

У планах лідерки громади Звинячого і відкриття пляжу на місцевому ставку, і розбудова дитсадка, і реконструкція роздягалень та душових кабінок у школі, і розширення меж кладовища… «Зараз найгіршою спорудою у нас є сільська рада. Велике і просторе її приміщення колись віддали під амбулаторію, - згадує секретар ради Жанна Каплюк. – Самі ж перейшли у звичайний будинок. Сільський голова вже підготувала документацію для розбудови цього приміщення».

1
А кубків назбиралося чимало...
А кубків назбиралося чимало...

1
У селі гордяться успіхами місцевої футбольної команди «Дружба»
У селі гордяться успіхами місцевої футбольної команди «Дружба»

Звиняче зараз упевнено можна назвати селом яке не лише себе годує, а й допомагає сусіднім. Зважаючи на найбільшу у районі промзону, що тут розташована, село могло б претендувати на центр нової об’єднаної територіальної громади. «Ми розіслали прохання у сусідні села,а ніхто так і  не відгукнувся», - розповідає Тетяна Панасюк. Отак одна із найбагатших громад Горохівщини може опинитися у складі великої Горохівської, або ж Шклинської громади.

…Найбільшим багатством села є його люди. З вдячністю називає Тетяна Панасюк уродженців Звинячого, які прославили своє село на всю Україну, а також жителів села, що щоденно творять його історію, оскільки мають не лише Богом даний талант, а й беззаперечну любов і повагу до свого населеного пункту.

Колись тут були лише голі стіни...
Колись тут були лише голі стіни...


1
Завдяки шкільному автобусу є можливість довозити учнів із сусідніх сіл
Завдяки шкільному автобусу є можливість довозити учнів із сусідніх сіл

Роман НОВОСАД

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024