Бережім, немов зіницю, диво батьківських традицій

16 Січня 2019, 11:30
3058 Джерело: фото Руслани Філюк

Різдвяні празники є одними з найголовніших та найсвітліших свят українського православного люду. З ними пов’язано багато тематичних традицій та обрядів. Зимові торжества – дійсно найчарівніші у світі. Розваги є і дітям, і дорослим… Святий Миколай і подарунки під подушки, на Андрія – калита, Святий Вечір – Дідух, сіно і кутя на столі, Різдво з колядою, а Щедрий вечір – з щедрівками, Маланка, Коза, Водохреще – купання та Вертеп потягом усіх різдвяних днів.

Щедрий вечір, який ми святкували 13 січня, надзвичайно колоритний і веселий своїми традиціями. Від хати до хати у домівки вільхівчан йшла молодь з Різдвяно-Новорічними привітаннями та веселою театралізованою постановкою. Дорослі та учні школи продовжили свою роботу, яку розпочали рік тому і проект «Бережімо, немов зіницю, диво батьківських традицій!», знову згуртував однодумців з метою відновлення та збереження неповторних українських традицій зимового циклу.

У нашій Вільхівці таких людей, які 13 січня з щедрівками йшли селом, називають «перебиранцями», бо одягаються у різні костюми, або «козярами», бо серед персонажів дійства неодмінно була Коза. Ще з дитинства нас лякали тими перебиранцями і ми боялись цього вечора. Казали, що саме на Щедрий (Багатий) вечір козярі багато шкоди роблять в оселях до кого зайдуть, тому часто господарі не пускають їх до своїх осель. Ми ж своїм прикладом показуємо, що щедрувальники: Лікар, Маланка, які ходять з Козою, - не шкодять. Ми стараємося з кожним роком показати та проспівати щось нове, щоб зацікавити, як мовиться, і старого, і малого.

Подивували та розвеселили односельчан, створили незабутні, приємні враження своєю театральною постановкою Іванна Редчук, Наталія Малюх, Іванна Редчук, Надія й Ігор Мельничуки, Мирослава і Сергій Кацавальські, Руслана Філюк, Іванна Калькова, Софія Вавринюк і Богдана Шидор.  

Приємно було чути слова вдячності та бачити радість на обличчях вільхівчан, які теж є прихильниками українських традицій та обрядів. У виконанні аматорів звучали: пісня «Добрий вечор», колядка «В глибокій долині», щедрівка «Ой рясна-рясна, калина красна», весела пісня «Го-го Коза», та щирі привітання і побажання.

Ми висловлюємо щирі слова вдячності директору Будинку культури Людмилі Процюк і художньому керівнику Раїсі Шваєвській за надані українські костюми, усім тим, хто радо зустрічав нас.

Зібрані кошти ми передали на новозбудований храм. Раді, що в ці святкові дні змогли зробити свій маленький внесок до цієї доброї справи і надалі працюватимемо над відновленням традиції щедрування у рідній Вільхівці.






Руслана ФІЛЮК

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50
22.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром