Як ФСБ готувало напад на віртуальну католицьку каплицю у Горохові і залякування ксьондза

19 Лютого 2019, 13:08
Отець Павло Хом'як 5449
Отець Павло Хом'як

Служба безпеки України викрила план провокацій ФСБ, у якому покроково розписали і дії щодо горохівської каплиці Вознесіння Господнього
і блаженнішого отця Владислава Буковинського.

Однак, російські шпигуни дещо промахнулися, адже ця громада хоч і має юридичну реєстрацію, ще не встигла звести жодної релігійної споруди. 

Станом на сьогодні у Горохові є приблизно два десятки католиків, які щонеділі моляться в офісі польського товариства. Район.Горохів повідомляв, що 2 серпня 2016 року міська рада надала релігійній громаді римо-католицької церкви дозвіл на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для будівництва парафіяльної каплиці орієнтовною площею 0,08 га по вул. Грушевського, 3/а в м. Горохові. З цього приводу у місті навіть розгорівся політичний скандал

Довідково. Горохівський костел Успіння Пресвятої Діви Марії і Віднайдення Святого Хреста фізично проіснував десь до 60-х років минулого століття. А потім його, за різними джерелами, радянська влада або знищила повністю, або лише частково, перебудувавши для іншого призначення. 1973 року було ліквідоване також місцеве римсько-католицьке кладовище. Невелика громада римо-католиків міста збирається у приміщенні спортивної школи, орендованому Товариством польської культури ім. Е. Фелінської. У грудні 2015 року горохівський настоятель та священик УПЦ КП освятили пам’ятний знак на місці ліквідованого кладовища.

Освячення пам’ятного знака на місці ліквідованого кладовища, 2015 рік
Освячення пам’ятного знака на місці ліквідованого кладовища, 2015 рік

 

«Ми зараз тільки шукаємо меценатів, які допоможуть звести храм, щоб горохівські римокатолики мали де відвідувати служби», - розповів 34-річний канонік Павло Хом’як, який є настоятелем римо-католицьких парафій у Горохові, Берестечку і Луцьку. 

Самого священослужителя, згідно плану, мали залякати через спам на електронну пошту від імені відомих волинських діячів.

«З вимогою залишити приміщення і погрозами життю та здоров'ю. Можлива пересилка фото/відео матеріалів, які містять сцени насильства (вбивства, знущання) з метою надання більшого резонансу заходу», – йдеться у документі ФСБ. 

Спецслужби ворожої держави очікували, що інформація про ці факти з’явиться на офіційних сайтах Луцької дієцезії  римо-католицької церкви та Луцького Екзарха Української Греко-католицької церкви. Звідти повідомлення перекочували би у ЗМІ і соцмережі. А далі у гру, за сценарієм, мали вступити «націоналісти» з фальшивих акаунтів із закликами підтримати тиск на РКЦ.

«Необхідно 20-25 сім-карт для реєстрації фальшивих аккаунтів, орієнтовні витрати на розміщення постів - 3-5 тисяч рублів за один. Координати і список груп, придатних до розміщення закликів додаються окремо)», – розписано у плані.

Павло Хомяк розповів, що досі не отримував жодних листів подіьного змісту і ніколи не спостерігав спроб плюндування споруд, за які відповідає

«Мені навіть трохи приємно, що російські спецслужби зарахували мене до числа авторитетного духовенства, на яке варто впливати, але з іншої сторони сумно і страшно, до яких методів хочуть вдатися, аби спровокувати міжрелігійні конфлікти», – прокоментував отець Павло Хомяк. 

Отець канонік Павло Хом’як
Отець канонік Павло Хом’як

 

Нагадаємо, 18 лютого Голова СБУ Василь Грицак повідомив про 20 храмів, на які спецслужби Російської Федерації готували напади. Повний перелік релігійних споруд, які мали стати об’єктами провокацій, з конкретними розцінками на здійснення кожної, містить план оперативних заходів, який підготували в «МДБ ДНР» і погодили куратори з Ростовського управління ФСБ РФ. Однак, цю інформацію викрила Служба безпеки України і виклала план у вільний доступ.

П’ять з них розташовані у Волинській області. Йшлося про підпали чи осквернення будівель і тиск на духовенство. Зокрема, під приціл ФСБ потрапили Луцька релігійна община прогресивного іудаїзму, костел Преображення Господнього у Маневичах, храм Миколи Чудотворця, костел Пресвятого серця Ісуса Христа у Ківерцях і каплиця Вознесіння Господнього та бл. Владислава Буковинского у Горохові. 

Наприклад, у Маневичах найманець, очевидно, мав зробити на святині певний напис, адже у кошторисі «спецоперації» передбачено 100 гривень на фарбу. Російські спецслужби мали оплатити провокатору дорогу, квартиру, сім-карту і гонорар у 10 тисяч гривень

Детально читайте Ксьондза залякати, костел сплюндрувати: подробиці плану провокацій ФСБ У Маневичах

«Служба безпеки України зібрала беззаперечні докази, які свідчать – замовлення, організація та фінансування цих акцій здійснюється російськими спецслужбами через підконтрольні їм структури так званого МДБ ДНР», ‒ наголосив Василь Грицак.

Інформацію про Волинську область дивіться з 14:38 хвилини.

Замовники розробили для виконавців чіткий алгоритм для виконання провокацій. Після здійснення підпалу виконавці мали залишити на стіні будівлі зображення нацистської або праворадикальної символіки, що, за їх задумом, повинно було перекласти відповідальність на представників українських націоналістичних організацій.

«План розкриває наміри російських спецслужб «розхитати» ситуацію на релігійному ґрунті у різних регіонах нашої країни. Зокрема, передбачається розсилка із фейкових акаунтів електронних повідомлень начебто від імені патріотичних проукраїнських сил із погрозами фізичної розправи на адреси авторитетних кліриків УПЦ, Римо-католицької церкви та єврейських релігійних громад. За задумом російських спецслужб для організації нанесення тілесних ушкоджень, у тому числі вбивств достатньо відомих представників духовенства УПЦ (МП), планувалось залучити і реальних представників патріотичних рухів та учасників АТО через налагодження з ними діалогу з використанням патріотичної риторики та матеріального стимулювання», ‒ зазначив очільник Служби.

Таким чином СБУ зафіксувала цілеспрямовану діяльність російських спецслужб, які створюють штучні конфлікти на релігійному ґрунті. Служба безпеки України закликала громадян не реагувати на подібні провокації і попередила про відповідальність за скоєння таких злочинів.

Наталія ПАХАЙЧУК

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39