Цифрова революція Пенсійного фонду України: кому, де, як і навіщо реєструватися

21 Квітня 2019, 12:00
1233

Уже три мільйони українців, з яких понад 30 тисяч волинян, стежать онлайн за тепершніми чи майбутніми пенсіями, регулярно отримають смс-ки про будь-які зміни у нарахуваннях, стажі тощо.

Новими електронними сервісами можуть користуватися не тільки пенсіонери, а й застраховані особи та страхувальники, тобто офіційно оформлені працівники і їхні роботодавці.

Заступниця голови правління Пенсійного фонду України Ірина Ковпашко зазначила, що технологічний, організаційний, інфраструктурний і кадровий розвиток фонду давно потребував докорінних змін. Цей факт визнали ще у 2016 році, коли затвердили Стратегію модернізації та розвитку Пенсійного фонду до 2020 року.

Про ці та інші інновації у роботі Пенсійного фонду України йшлося під час прес-конференції  у Львові 9 квітня.


 

ЯКІ ЕЛЕКТРОННІ ПОСЛУГИ СТВОРИЛИ

Портал електронних послуг, який створили на веб-порталі Пенсійного фонду України, призначений для того, щоб користувачі могли цілодобово і дистанційно отримувати інформацію з Пенсійного фонду.

До інновацій установу підштовхнули сучасні пенсіонери, які охоче звертаються з питаннями електронною поштою.

«Ми працюємо також й над тим, щоб модернізувати пенсійні посвідчення, а саме зробити їх електронними. А починаючи з 2016 року, ми дали можливість використовувати наші сервіси за допомогою електронного цифрового підпису. З травня 2018 року ми запровадили ще інші новітні сервіси: смс-інформування, отримання довідок і створили так званий кабінет страхувальника. Але при цьому ми дотримуємося закону щодо захисту персональних даних», – наголосила Ірина Ковпашко.

Обслуговує цю одну з найбільших баз даних в Україні сервісна система Oracle Super Cluster M8,  яку придбали завдяки підтримки проекту USAID. Сервер забезпечує безперебійну роботу і дублювання інформації на випадок форс-мажору.

Директор департаменту інформаційних систем електронних реєстрів Пенсійного фонду України Олександр Малецький пояснив,  зареєструватисяна порталі можна двома способами: з допомогою логіна і пароля або ж ектронного цифрового підпису.

Логін і пароль можна отримати у найближчому представництві Пенсійного фонду України, подавши заяву і документи.

Якщо ж використовувати електронний підпис, то в цьому випадку реєстрації не потрібно, вона здійснюється автоматично.

Пенсіонери на веб-порталі можуть отримати запит на отримання пенсійної  справи в електронному або паперовому вигляді.

Застраховані особи можуть отримати інформацію з реєстру застрахованих осіб, інформацію про страховий стаж, подати запит на отримання паперових та електронних документів, записатися на прийом і подати скаргу.

Страхувальники можуть отримати інформацію щодо стану їхніх розрахунків.  Для того, щоб можна було надавати послуги про тимчасову втрату працездатності, в особистому кабінеті страхувальник може отримати інформацію про особу, яка на лікарняному.

Також на порталі є послуга, де Пенсійний фонд України підтверджує статус відповідного документу. Зі всіма послугами можна ознайомитися на веб-порталі електронних послуг. Як зареєструватися можна прочитати ТУТ.

Відеоінструкції як налаштувати сервіс смс-інформування, як користуватись особистим кабінетом Веб-порталу електронних послуг, як отримати довідку з QR-кодом, можна подивитися ТУТ


 

ЯКІСНЕ ОБСЛУГОВУВАННЯ ГРОМАДЯН – НА ПЕРШОМУ МІСЦІ

У минулому році до фонду звернулося більше півмільйона громадян з різними запитаннями. І це були не лише пенсіонери. До ПФУ звертаються й люди для оплати своїх лікарняних листів, для того, аби стати в Центр зайнятості для виплати допомоги по безробіттю. Звертаються також і ті, що планують працевлаштуватися. В Пенсійному фонді працівники беруть у людей лише ті документи, що справді важливі для вирішення питань пенсійного забезпечення чи інших питань.

«Ми створюємо комфортні умови для прийому громадян і для цього відходимо від кабінетної системи, переходимо у зали очікування. Для цього, ми змінили внутрішню структуру. Підрозділи пенсійного забезпечення розподілили на дві частини: ті люди, які щодня працюють з відвідувачами. Тобто приймають громадян, вони повинні бути максимально відповідальними та професійнимию Друга частина персоналу готують пакет документів, який згодом стане підставою для того, щоб призначити пенсії чи провести перерахунок», – розповіла Ірина Ковпашко.

Сьогодні фонд має в територіальних управліннях Пенсійного фонду 741 зал для обслуговування громадян, які відповідають вимогам.

«Ми також удосконалили систему виїзних прийомів громадян. Тобто створили віддалені робочі місця, де обслуговують людей за місцем їх проживання. Це проводимо в тісній співпраці з місцевою владою, яка надає місця для обслуговування громадян. Із 1150 віддалених робочих місць, 591 з них  в об’єднаних територіальних громадах», – пояснила Ірина Ковпашко.

В минулому році завершили впровадження нової централізованої системи. Зараз у Пенсійному фонді працюють над тим, щоб 11,4 мільйона пенсійних справ, які створили ще в рамках раніше застосованого програмного забезпечення, перевели в електронний вигляд.

ПЕНСІЙНИЙ ФОНД УКРАЇНИ У ЦИФРАХ

Станом на 1 квітня 2019 року Пенсійний фонд забезпечує 11,4 мільйона пенсіонерів. З цієї кількості 555 тисяч – це колишні кадрові військові, 2,5 мільйони – працюючі пенсіонери (отримують і зарплату і пенсію).

Найбільше, тобто 8,6 мільйона – пенсіонери за віком, 1,4 мільйона – особи з інвалідністю, по 600 тисяч – отримують пенсію ті, хто втратив годувальника сім’ї та за вислугу років. Невеличка частина отримує соціальні пенсії.

Крім того, Пенсійний фонд опікується суддями у відставці, застрахованими особами (13,2 мільйона, з яких них наймані особи – 10,3 мільйона).

Мінімальна виплата на сьогодні становить 1 497 гривень, а максимальна – 14,9 тисяч (10 прожиткових мінімумів, які втратили працездатність). Середній розмір пенсійної виплати на 1 квітня – 2 899 гривень.

Середній розмір пенсійної виплати для колишніх військових складає 4 706 гривень. Найвища по категорії осіб, які отримують розмір своїх виплат (судді у відставці) – це 44,3 тисячі станом на 1 квітня.

В органах Пенсійного фонду працює 44 тисячі працівників. На одного працівника пенсійного фонду припадає орієнтовно 475 пенсіонерів і 550 застрахованих осіб.

Видатки на виплату пенсій у 2018 році 358,6 мільярда гривень. У 2019 році запланували 408,3 мільярда гривень. В тому числі, через Пенсійний фонд України спрямують певну частину коштів, 10,6 мільярда гривень на виплату субсидій у грошовій формі. Максимальна величина заробітної плати, з якої справляють єдиний соціальний внесок у 2018 році складала 55,8 тисяч, у 2019 році складає майже 62,6 тисячі гривень.

Загальний фонд заробітної плати у 2018 році складав 1,45 трильйона гривень. Єдиний соціальний внесок нарахували 1,5 трильйона гривень. Тобто 39,7 мільярда гривень – це сума, яку виплатили у вигляді заробітної плати і на рахунок якої нарахували єдиний соціальний внесок.

Анна МАНЮХІНА

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024