Терешківці: приїзд Гройсмана в деталях. ФОТОРЕПОРТАЖ

01 Червня 2017, 15:16

- Що у вас з ямковістю? Ямковість подолали? – несподівано спитає на Волині Володимир Гройсман.

- В області? – уточнить голова обласної Служби автомобільних доріг Анатолій Посполітак.

- Так, - хитне головою Прем’єр. 

- Подолано. Нам, власне, лишилося ще… - шукатиме відповідь на неочікуване запитання досвідчений керівник.

- Тобто на травень вже закінчуєте працювати з ямковістю, так? Журналісти, а правду кажуть, що на основних магістралях вже все? Правда? – ще раз уточнює прем’єр. 

У медійному натовпі пожвавлення. Уточнення Гройсмана сприйняли за вдалий жарт. Це ж Прем’єри у нас тимчасові. А ями… Ями на дорогах – вічні. 

Про деталі приїзду Володимира Гроймана написали журналісти видання Волинь24.

Довідково. На Волині завершують ремонт дороги державного значення Н-17 Львів-Радехів-Луцьк. 219,7 млн грн коштів від перевиконання Волинською митницею показників планових надходжень за 2016 рік спрямовують на оновлення цієї дороги. 76 мільйонів на закінчення робіт було виділено урядом ще в лютому цього року. Станом на 26 травня виконали робіт на 66,107 млн грн, з них профінансовано вже 58 млн грн. Наприкінці травня в область надійшло ще понад 25 млн грн коштів на поточний середній ремонт цієї автодороги. Роботи планують закінчити у червні. 


 

Читайте також: Терешківці: Гройсман перевірив як поремонтували трасу Луцьк-Львів

…Володимир Борисович цього дня продемонструє, що він майстерно вміє неочікувано вибивати чиновників та дорожників з колії. То про ями спитає, то про хабарі, то на детектор запросить… Хоч перша поява Гройсмана на Волині у статусі глави уряду була коротка і зайняла всього хвилин зо двадцять, та емоцій вистачало. 

Місцем «дислокації» прем’єрського кортежу стало село Терешківці Горохівського району. Там Володимиру Гройсману вирішили показати відремонтовану, «свіженьку» Н-17, дорогу, яку роблять за гроші митниці. Такий експеримент працює в Україні вже третій рік. Волинянам завдяки цьому вдалося залатати багатостраждальну дорогу від Луцька до Львова.


ГЕЛІКОПТЕРИ В БУРЯКАХ, СПЕЦСЛУЖБИ В ЛІСІ, КАМЕРИ- НАПОГОТОВІ…

Стрічали Володимира Гройсмана на військовому аеродромі в Луцьку. На правах господаря – голова Волинської облдержадміністрації Володимир Гунчик. З ним, очевидно, і начальник Волинської митниці Віктор Кривіцький. Не було, до речі, голови Волинської облради Ігоря Палиці

А от у Терешківцях ближче до 10-ї години вже метушилися дорожники.


 

На узбіччі ставили стенди зі схемами волинських шляхів. Поруч працівники так званого дорожнього центру (Держпідприємства, яке перевіряє якість асфальту) свердлили дірки в асфальті, виміряли щось лінійкою і навіть фотографували заміри… За кількадесят метрів кожну фуру зважували на ваговому центрі. Тим часом на повороті до дитячого табору «Веселка» чатували працівники служби безпеки. 

Ближче до 11-ї над буряковим полем біля Терешківців з’явився гелікоптер. А потім ще один. Ще за трохи у бік дорожників попрямував кортеж.

Треба сказати, що збирався Володимир Гройсман на Волинь довго. Бо голова облдержадміністрації анонсував приїзд Прем’єра на Волині ще в лютому. Потім вже у парламенті уклінно просив Гройсмана про візит нардеп Ігор Гузь

У супроводі Володимира Гунчика та Віктора Кривіцького глава уряду попрямує до стендів зі схемою доріг. Доповідатиме – керівник Служби автомобільних доріг у Волинській області Анатолій Посполітак. За його словами, торік на цю дорогу виділили 219 мільйонів з експерименту, а загалом «на неї працювали всі». Бо є тут і кошти місцевих сільради, і кредитні. На ділянці, яку демонструють Гройсману, лишилося тільки 104 км розмітки прокласти та ще деякі роботи. 



 

Кажуть, дуже велику увагу приділили безпеці. Тут, мовляв, і освітлення, і тротуари… 

- Я думаю, що так рано ми ще ніколи не розпочинали. Так? – цікавиться Гройсман.

За мить демонструє готовність повідомити волинянам втішні новини. Мовляв, 1 мільярд 200 мільйонів гривень заплановано цього року на наші дороги. З них – 600 тисяч – кошти митниці:

- …І тут треба віддати належне керівнику митниці, - Володимир Борисович люб’язно похлопує по плечі начальника Волинської митниці Віктора Крівіцького, який стоїть поруч. 

Потім Гройсману розкажуть, де і що планують ремонтувати на Волині цьогоріч. 

- Оце в рамках угоди між Україною і Польщею, - показує на схемі дорогу Устилуг-Луцьк-Рівне Анатолій Посполітак. - Захоплює Устилуг, заходить у Володимир-Волинський… 

- Я колись їздив тією дорогою. Вона в поганому стані, - згадує Прем’єр. 



 

Тим часом журналісти цікавляться: чи доречно так часто робити проби асфальту? Мовляв, дорожники нарікають, що дірки після них залатати нормально не виходить. 

- Ви їх не слухайте, - відповідає Гройсман. – Тільки так ми знаємо, чи вони чесно роботу роблять, чи нас тут надурили. 

«БРАВ ХАБАРІ ЧИ НЕ БРАВ?..» - ГРОЙСМАН У ТЕРЕШКІВЦЯХ

Після короткої доповіді Володимир Гройсман ще кілька хвилин спілкується з працівниками лабораторії держпідприємства «Центр науково-технічного супроводу дорожніх робіт та сертифікації продукції», які перевіряють якість покриття, та рушить до вагового комплексу. Останнє для Волині не новинка. 

- Уже цього року 1400 перевірок провели, понад 9 тисяч євро надійшло в бюджет від штрафів за перевищення ваги… - браво починають доповідати Прем’єру. 


 

- Нам головне не штрафні санкції. Головне, щоб дороги не нищили, - збиває з пантелику доповідаючого Володимир Гройсман. Тисне руку двом хлопцям, які працюють біля вагового комплексу і за допомогою нехитрої установки визначають, чи не перевищує норму вага тієї чи іншої фури. 

- Хабарі берете? – питає раптом прем’єр.

- Ні. 

- А пропонують?

- Так. 

- Точно не берете? А якщо на детектор? Згоду даєте?

- Будь ласка, - ніяковіючи і вмиваючись холодним потом, відповідає молодий чоловік. 

- Питання тільки одне: брав хабарі чи не брав. Домовилися? Пройдеш – тебе нагородять, ні – покарають, - «добиває» Прем’єр, пильно дивлячись волинянину у вічі. 


 

А за мить, ніби виправдовуючись:

- А то візьме 100 євро, а шкоди зробить набагато більше. 

…Після такого як мінімум в однієї людини на Волині склалося незабутнє враження від візиту Володимира Гройсмана у Терешківці. 

І – «КОРОТКА ЦЕРЕМОНІЯ ПРОВОДІВ»

-Добре. Все. Дякую. Поїхали далі. У нас ще дві області, - Володимир Борисович упевненим кроком попрямує назад до свого буса. 

Дорогою спілкуватиметься із місцевим керівництвом. Потисне руки їм на прощання. А перед самим автомобілем загальмує. Мовчанкою Гройсмана скористаються журналісти і попри незапланований брифінг поцікавляться у нього, яке ж враження від побаченого.


 

- Дуже добре, що є перевиконання на митниці. Це означає, що і на митниці потихеньку наводиться порядок. Усі кошти, які заплановані, будуть спрямовані. Дорогу я побачив нормальну. Я не можу їх всі об’їхати одразу там, де безпосередньо сьогодні ведуться роботи. Але правильний план щодо трас, які ремонтуються, які потребують ремонту і які навантажені. Також ми будемо робити переходи. Устилуг – в межах спільного українсько-польського проекту. До речі, сьогодні буде оголошено тендер по цьому проекту. 

Якщо ви два роки тому мали нуль фінансування. Торік у два рази менше, то зараз – один мільярд 200 мільйонів. Наступний рік ми робимо децентралізацію через дорожній фонд – це ще буде більше. Тобто все рухається в доброму напрямку, це я гарантую. 

На цьому слові броньований бус з Гройсманом «на борту» поїхав у напрямку вертолітнього майданчика, а згодом у небо над Терешківцями здійнявся військовий гелікоптер. 

Прем’єр цього дня ще побував на дорогах Львів-Тернопіль у селі Якторів Золочівського району та Доманове-Ковель-Чернівці-Теребляче вже на Тернопіллі. 

Цікаво, що такий «дорожній» день Володимир Гройсман має завершити відвідинами заповідника «Замки Тернопілля». А вже потім з аеропорту в Тернополі полетіти до Києва. 

Перед тим, якщо вірити програмі поїздки, яку роздали журналістам, - «коротка церемонія проводів». Словом, без церемоній - ніяк. Хоча на фоні Президента у овальній залі за круглим столом з міністрами Володимир Гройсман посеред волинської дороги і з гелікоптерами в буряках виглядав більш демократично. 

Олена ЛІВІЦЬКА («Волинь24»),
Фото автора