Чоловік із Холонева вирощує близько 30 сортів кизилу

17 Листопада 2017, 11:57
4580

Леонід Кравчук із Холонева Горохівського району вирощує близько 30 сортів цієї південної ягоди.

Зацікавлення кизилом прийшло, коли служив в армії на Кавказі. Там він вельми поширений і використовують його у приготуванні багатьох страв. Місцеві варення та наливки дуже сподобалися Леоніду Кравчуку. Ще тоді він задумав посадити це дерево вдома. Та на якийсь час відклав цей намір. У 1990-х розводив і дресирував службових собак, пише видання «Волинь»

 — А коли почали народжуватися діти, то зрозумів, що не даю ради, і повернувся до овочівництва та садівництва. Тоді й згадав про кизил. Перші його саджанці отримав з Інституту садівництва Національної академії аграрних наук України. Є така Світлана Клименко, відомий селекціонер кизилу в Україні. Усі близько 30 сортів — це її робота, — розповідає Леонід. — Я з нею консультувався.

Коли ягід стало більше, ніж потрібно для власного споживання, почав возити на ринок до Луцька. Спочатку купували грузини, вірмени, азербайджанці, а пізніше вже й українці. Врешті на волинського виробника вийшли оптові покупці. Нині ринок кизилу не заповнений, попит переважає пропозицію. До війни його постачали з Криму, де є кілька кизилових садів.

А ось щодо лікувальних властивостей, то їх годі перелічити. Плоди кизилу займають одне з перших місць за вмістом вітаміну С. Вони нормалізують тиск. Та основна цінність не в м’якоті, а в кісточці, яку, здається, й молотком не розіб’єш.

На Волині про такі садки не чути. Тож можна стверджувати, що Леонід Кравчук має найбільший в нашому озерному краї кизиловий сад. Він посадив близько 50 дерев тридцяти сортів!

— Ця культура цінна тим, що вона екологічно чиста і ще не потребує жодних обприскувань. Хоча вже з’являється кизилова міль, яка характерна для півдня, а не для нашого регіону, — каже господар. — Якщо дотримуватися хімічної карти захисту, то на гектар яблуневого саду треба від 1,5 до 2,5 тисячі доларів на хімікати. А на кизиловий — поки нічого не витрачаєш.

Цю ягоду дуже важко розмножувати. Кісточку треба стратифікувати в ґрунті два роки. Стільки ж треба плекати сіянця і лише тоді окулірувати. Та й то тільки в ранкові години. Саджанець спочатку просто не переносить органіки. Його можна підживлювати лише через п’ять років після садіння. А в ямку, крім деревного попелу, нічого не треба додавати (попіл регулює кислотність). Кизил не любить прямого сонячного проміння. Адже в дикій природі це рослина другого поясу і любить затінок. Росте на всіх типах ґрунтів, окрім кислих. Тому любителів розводити кизил дуже мало. На базарах продають в основному дички.

Зате всі труднощі розмноження компенсуються легкістю догляду за рослиною. Вона потребує хіба поливання у посушливий період. Дерево має багато листя, яке захищає плоди від граду, хоча рани від нього затягуються, в той час як, скажімо, уражені сливи гниють. Тому в сучасних умовах, коли клімат дуже помінявся, це незамінна культура, вважає холонівський кизилолюб.

— За 50 років спостережень у Ботанічному саду Києва тільки 9 разів не мали повних врожаїв цієї культури, а були середні. Решта літ — повні врожаї. А все тому, що квітки на цих деревах розпускаються хвилями: одні потрапили під дощ чи приморозок, на інших — є зав’язь. За 15 років я ще не був без врожаю, — хвалиться Леонід Кравчук.

Ця культура має ще й ту перевагу, що її плоди можна збирати у технічній, а не біологічній стиглості. Тобто можна довший час транспортувати. Ягоди добре переносять заморозку: після розмороження ціленькі і не розлазяться.

А ось щодо лікувальних властивостей, то їх годі перелічити. Плоди кизилу займають одне з перших місць за вмістом вітамі-ну С. Вони нормалізують тиск. Та основна цінність не в м’якоті, а в кісточці, яку, здається, й молотком не розіб’єш. Але вона розчиняється у шлунку і на тому базується лікувальний ефект. Кісточки чистять кишечник і роз-смоктують геморойні вузли.

Пан Леонід розповів, що раніше в Горохові росли три кизилових дерева віком по 150 років, але… їх спиляли. А ще вони ростуть у Колодяжному Ковельського району.

Віра Комзюк, колишній багаторічний директор Колодяжненського літературно-меморіального музею Лесі Українки:

— Біля музею справді ростуть два кизилових дерева, які колись привезла з Кавказу і посадила Леся Українка. На одному плоди дозрівають раніше, на іншому — на два тижні пізніше. Науковці з Києва їх обстежували і зазначили, що одне з них унікальне, бо має стовбур діаметром 26 сантиметрів. Більше таких дерев в Україні немає.  

Коментарі
17 Листопада 2017, 20:16
Цікаво такі інтервю читати а от подивилася електоронну декларацію Кравчука як депутата райради і стало цікаво, виявляється в такого бізнесмена і на ринку все розбирають і оптові покупці є, а доходи від такого бізнесу не вказано, думаю наші правоохоронні органи якщо є зацікавляться тим питанням. А може депутат райради сам зробить депутатський запит щоб його перевірили, тим більше дізналася що він претендує на посаду голови райдержадміністрації а з приховуванням реального доходу це ой як і незаконно і недемократично.
17 Листопада 2017, 21:15
А в мене питання до Мартинова і до соцзабезу. Акакійович ти ж в курсі що твій житель Кравчук їздить по базарах як він дає інтервю, бігає за саджанцями, на всіх масовках по Горохову кожен день. Питання коли він доглядає за батьком і чого не робиться повідомлення від сільської ради шо він неналежним чином здійснює догляд? Теж саме питання до соцзабезу. Припиніть вже йому той догляд а то людина всім розказує що хоче в Ато але через догляд не беруть. Чи ви всі вже боїтеся депутатів районної ради.
18 Листопада 2017, 08:19
Вони там всі в одній упряжці. Ворон ворону око не виколить
18 Листопада 2017, 10:40
Люди не будьте такими злими, нехай Льоня Кравчук і порушив закон, нехай він не хоче йти в АТО. багато хто не хоче. Зато він патріот і голосніше всіх кричить СЛАВА УКРАЇНІ!
19 Листопада 2017, 01:15
Якби хоч 50 % українських сімей, родин такого мали б батька, сина , чоловіка як Кравчук Леонід , то на Україні був би більш-менш порядок і толк. Він людина слова, і працьовитий, хороший сім'янин. Мені і нам до нього рости і не дорости, між іншим.
19 Листопада 2017, 11:06
Не знаю його особисто і який він сімянин, але судячи по його декларації він "іждівєнєц", який живе за рахунок батька та дітей. І якби в нас 50 % українських сімей таких були то вже давно кінець тій країні був би. Добре що в нас таких хитрих є тільки депутати в Верховній раді і міністри з президентами України, вони всі ну дуже гарні сімянини і по деклараціях бідні як церковні миші))).
19 Листопада 2017, 12:00
Він і його родина - це розумні ,чесні, працьовиті,культурні і виховані люди . Їх поважають за це нормальні адекватні люди, і тихенько заздрять їхньому сімейному щастю і таким стосункам родинним. Крапка.
19 Листопада 2017, 12:37
Льоня хватить вже себе відбілювати. Культурні люди не брешуть. Напиши краще де брехня, в інтервью журналістам про суперприбутки від бізнесу, чи в декларації). Бо одне діло просто брехун, а зовсім інше - корупціонер.
19 Листопада 2017, 13:26
Кравчука родина- це зразок іншим родинам як потрібно жити і працювати!
19 Листопада 2017, 16:19
ну ладно ладно.не плач хороший, порядний але "корупціонер")))
19 Листопада 2017, 16:23
Хтось може скинути ссилку на електронну декларацію? А то читаю коментарі і не вірю не побачивши на свої очі.
19 Листопада 2017, 18:49
https://public.nazk.gov.ua/declaration/2d1c98e3-517d-4f0c-817c-5bf9b573d413
19 Листопада 2017, 23:36
<p>Б****ь та може хватить коментарі писати ....</p>
21 Листопада 2017, 17:08
Добрий день пан Кравчук. В мене одне питання не сходить з голови, а чому ви як такий патріот України ви особисто, ваші сини не йдуть в АТО захищати нашу неньку Україну, ще скажіть, як ви претендуєте на голову райдержадміністрації, якщо у вас лежачі батьки, ви на медогляді обяснювали, що ви не підете на війну бо немаєте з ким батьків немічних залишити, а як ви збираєтеся бути головою райдержадміністрації коли ця робота відповідальна і сидіти треба зранку до вечора. де можна сказати ще і позаробочий часюо треба щось зробити. Я, наприклад в ролі голови, вас не бачу.Ще одне за землю. Ця земля вже давно давним роздана і треба було робити щось на початок коли ви самі особисто бачили як ця земля роздавалася, а тепер героєм не треба бути в першу чергу виступати треба докладно а не згадувати вже того що сталося. Льоня йдіть на війну і побачити коли можна кричати СЛАВА УКРАЇНІ!
24 Листопада 2017, 13:26
Леонід Кравчук як член особистого селянського господарства (проживає у с. Холонів) має право вирощену на своїй ділянці продукцію продавати на ринках чи вдома чи де хоче без оподаткування (це по закону, якщо хтось не знає) Цей прибуток не облікується і в декларації цей прибуток не вказується.<br/>А як ми хочемо будувати нову Україну з такими коментаторами, які тільки г-но вміють розкидати, то дуже страшно. Л. Кравчук має хорошу сім'ю, багато знає і щось уміє, а ви що?
25 Листопада 2017, 00:28
ми всі патріоти до першої повістки у військомат
26 Листопада 2017, 13:17
А ти не путай податкову декларацію з електронною декларацією які повинні заповнювати і депутати райради. І вказувати повинні всі отримані прибутки, не тільки доходи отримані від особистого господарства а навіть отримані подарунки. Але, подивилася декларації депутатів та дрежслужбовців району і на диво всі вказують навіть доходи від особистого господарства. Всі крім Кравчука. ось така чесність і порядність. А по закону - КОРУПЦІЯ.
27 Листопада 2017, 14:12
Перш ніж писати, вивчайте закони. Податкові декларації заповнюють суб'єкти господарювання, які є підприємцями або провадять незалежну професійну діяльність. Члени особистих селянських господарств (ОСГ) до таких суб'єктів не належать. І доходи від діяльності ОСГ ні в яких деклараціях не показуються. Якщо ви, дописувачі некритикани, а г-норозкидачі, могли би прийти на громадські слухання в неділю і висловити свою думку Кравчукові і іншим присутнім
Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром