Духовні бесіди: Святий Миколай - найшанованіший святий в Україні

19 Грудня 2017, 10:43
5868

День 19 грудня добре знає чи не кожен пересічний українець. Так само будь-хто немало чув про Святого Миколая через традицію подарунків у цей день.

Але що ми знаємо про його справжні життя та діяльність і чому він став таким популярним серед нашого народу? На ці та інші актуальні запитання відповідає сьогоднішній спікер нашої рубрики, настоятель Хрестовоздвиженського храму села Ощів священик Роман Світлик.

Ні для кого не дивина, що 19 грудня – День святого Миколая. Хотілося б дізнатися, як це свято іменується Православною Церквою.

Так, ви не помилилися, 19 грудня Свята Православна Церква відзначає пам’ять святителя Миколая Чудотворця, архієпископа Мир Лікійських. Цікаво, що цей святий пошановується не лише усією повнотою Православної Церкви, а й іншими християнськими церквами, що свідчить про його великий авторитет серед віруючих.

Біографія святого мало кому відома. Часто у художніх творах Миколай Чудотворець постає як старець, що допомагає бідним. Розкажіть про життя одного із найбільших молитвеників Церкви.

Одразу зауважу, що до нашого часу дійшло небагато свідчень про життя Миколая Чудотворця. Це, зокрема, твори святителя Андрея Критського та монаха-студита Іоана Константинопольського. За переказами, святий Миколай народився між 270 та 286 роками в грецькому місті-колонії Патара у провінції Лікія, що у Малій Азії. Його батьки Феофан і Нонна були благочестивими та ревними християнами. Науку милосердя та життя з Христом вони передавали і своєму синові. Дядько святого, що був єпископом міста Патари, бачачи ревність та непохитність віри Миколая, запропонував його батькам віддати сина на служіння Богові. Так він стає пресвітером, а згодом після від’їзду дядька очолює Патарську кафедру. 

Апостол Павло у посланні до Євреїв (11:6) пише: «Той, хто до Бога приходить, мусить вірувати, що Він є, а тим, хто шукає Його, Він дає нагороду». Через деякий час, уже після смерті батьків Миколай потрапляє до міста Мири. Там він, як звичайний християнин, відвідує богослужіння у храмі, молиться Богу, але Промисел Божий і тут його не залишає. Після смерті місцевого архієпископа, одному старцю сталося видіння, що новим архієреєм має стати той, хто перший увійде до храму після Полуношниці. Це був святий Миколай.

Як архієпископ, святитель піклувався про свою паству, подавав прилад милосердя та благочестя. У часи імператора Діоклетіана, який гонив християн, Святий Миколай сидів у темниці, але і там турбувався про в’язнів.

Довелося святителю також брати участь у І Вселенському Соборі, на якому було засуджено лжевчення пресвітера Арія. Там Святий Миколай проявив особливу ревність і непохитність у вірі та істині, тому, коли Арій говорив промову, він не витерпів і вдарив його по лицю. Єпископи розцінили цей вчинок як образу і позбавили Миколая сану. Однак, уночі багатьом із них явився святитель, а поруч із ним Богородиця із омофором (особлива відзнака єпископа) та Спаситель. Тому Святого поновили на Мирлікійській кафедрі.

Помер Миколай Чудотворець 19 грудня 342 року та був похований у Мирах Лікійських. Преподобний Андрей Критський назвав святителя Миколая «яскраво сяючим сонцем для Церкви Христової».

1

 

У нашому народі свято Миколи є двічі – взимку та навесні. Що ці свята означають?

Насправді, днів пам’яті святителя Миколая є аж три. Це, як вже згадувалося, день його блаженної кончини, 19 грудня, день Його Різдва, 11 серпня та святкування в честь перенесення мощей святого із Мир Лікійських до міста Бар, що знаходиться в Італії, 22 травня. Дні пам’яті святителя взимку та навесні особливо ввійшли в українську культуру, з ними пов’язано безліч народних звичаїв та традицій.

Які були випадки, пов’язані із доброчинною діяльністю святого Миколая?

Сім’я Миколая Чудотворця була багатою і батьки залишили йому чимале насліддя. Якось він дізнався, що у місті один чоловік готовий пожертвувати честю своїх трьох доньок, аби лише мати за що прогодувати сім’ю. Непомітно уночі святитель підкинув чоловіку мішечок золота. Згодом повторив цю справу вдруге, потім – і втретє. Аж на третій раз чоловік упізнав у таємному благодійникові чудотворця Миколая і сердечно дякував йому за підтримку. Тут святитель проявив себе як хранитель чистоти та противник гріха, у який хотів вдатися чоловік.

Та це не єдиний приклад допомоги святого людям. Якось, дізнавшись що у Мирах Лікійських хочуть стратити невинно засуджених, святитель звільнив їх від покарання.


 

Чому святого Миколая вважають покровителем моряків?

Це пов’язано із кількома випадками у житті святого. Якось, пливучи на кораблі, він передбачив сильний шторм. Так і сталося – буря була шаленою. Моряки почали молити святого, щоб випросив у Бога порятунку. Святитель усіх заспокоїв та помолився. У цю ж хвилину бурхливе море затихло і шторм припинився. Тоді ж сталося інше диво. Один з матросів зірвався зі щогли і розбився на смерть. Святий Миколай Чудотворець воскресив його своєю молитвою на очах у здивованих супутників. Після цього корабель благополучно пристав біля берегів Олександрії. Так Миколай Чудотворець ще раз проявив свою непохитність та незламність у вірі, адже не розгубився, а лише уповав на Господа. «Бо хто має сумнів, той подібний до морської хвилі, яку жене й кидає вітер» (Як.1:6).

Чому Миколай Чудотворець став таким популярним серед українців?

За переказами, перший храм на честь святого Миколая Мирлікійського Чудотворця був зведений в Києві рівноапостольною Ольгою над могилою князя Аскольда. Аскольд був першим з київських князів, які взяли святе хрещення з ім'ям Микола. Його хрестив святий Патріарх Фотій в Царгороді у 866 році, про що повідомляють нам візантійські джерела.

 З тих пір Святий Миколай став одним із найбільш шанованих святих в Україні. І це є найбільшим свідченням того, що його вчення про милосердя та доброчинство існує понад часом, воно адресоване усім поколінням: і минулим, і теперішнім, і прийдешнім.


 

Як Церква ставиться до новітніх спроб ототожнити Святого Миколая із Дідом Морозом та Санта Клаусом?

Такі спроби є просто абсурдними. Діда Мороза вигадали комуністи, щоб викоренити із свідомості українців пам’ять про святителя Миколая. Це персонаж давньої язичницької міфології, і, звісно, що він аж ніяк не може мати нічого спільного із реальним християнським святим. Санта Клаус – це  той самий Святий Миколай, тільки у західноєвропейській традиції. Однак, виник він через протестантські рухи, які заперечували поклоніння святим і приходить чомусь аж на Новий Рік. Серед помічників Санти Клауса теж з’явилися не зовсім християнські персонажі – ельфи та олені. Тому оптимальний варіант для українців – не наслідувати чужих традицій, а передусім відновлювати свої, шанувати великого подвижника Православної Церкви, молитися до нього і просити миру та благополуччя. Не проводити день пам’яті святого на різних гулянках, а найперше відвідати Богослужіння та провести цей день із християнською розсудливістю, адже ми у часі Різдвяного посту.

Ваші побажання читачам «Району.Горохів»

Хай за молитвами святого Миколая Чудотворця Господь дарує усім нам здоров’я, мир, непохитність та незламність у вірі. Щоб, наслідуючи приклад великого подвижника, ми утвердилися у вченні Святого Православ’я та досягнули духовної досконалості. Особливо вітаю тих, хто носить святе ім’я Микола. Хай за заступництвом Вашого небесного Покровителя, Господь наділить Вам ще багато щасливих років життя!

Розмовляв Роман НОВОСАД

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024