Розповіли як покращити якість молока, а селянам не втратити заробітку

06 Січня 2018, 18:57
1861

В Україні змінюють вимоги до молочної сировини.Уже розроблено новий національний стандарт,який почне діяти з 1 липня 2018 року.

Раніше його планували запровадити з 1 січня. Згідно стандарту в Україні залишиться три сорти молока: екстра, вищий, перший.

Про це повідомив директор департаменту агропромислового розвитку Юрій Горбенко під час робочої зустрічі з питань заготівлі молока.

Наразі молоко, вироблене в господарствах населення, вважається другим сортом.

З 1 липня переробні підприємства не зможуть приймати молоко другого сорту. Закупівля молока в господарствах населення здійснюватиметься, якщо молоко буде відповідати стандарту.

Як покращити якість молока в господарствах населення, а селянам не втратити заробітку, обговорили під час робочої зустрічі в департаменті агропромислового розвитку.

Директор ТДВ «Рожищенський сирзавод» Ігор Полторак зауважив, що майже 80% молока виробляється в особистих селянських господарствах. Це – унікальний досвід, аналогів якому нема в жодній країні світу.

«Наше спільне завдання – провести роботу з власниками індивідуальних господарств, щоб покращити фізико-хімічні та мікробіологічні показники», - наголосив керівник переробного підприємства.

Цього можна досягти шляхом безконтактного доїння корів та охолодження молока. Зокрема, якщо одразу після доїння охолодити молоко до 5ºС, то це призупинить розвиток бактерій та дозволить протягом доби переробити молоко.

Як повідомив Ігор Полторак, Рожищенський сирзавод уже розпочинає підготовчу роботу по сприянню населенню щодо доведення молока до першого ґатунку шляхом закупівлі холодильного обладнання «Ларі» для господарств населення.

А також керівник заводу впевнений, що необхідно проводити роз’яснювальну роботу серед виробників щодо чистоти збору, зберігання та транспортування молока.

До слова, Рожищенський сирзавод уже експортує свою продукцію на африканський та азійський ринки. Минулого року підприємство сплатило близько 30 мільйонів гривень податків до бюджетів усіх рівнів.

Начальник головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області Богдан Лозинський зауважив, що в Україні виробництво молочної продукції є більшим, аніж споживання, відтак, дотримання вимог нового ДСТУ дасть можливість забезпечити населення України якісними продуктами та розширить експортний потенціал держави.

Покращити якість молока у короткі терміни можна шляхом кооперації. Представник сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу «Степ» Михайло Стецюк поділився досвідом господарювання. СОК «Степ» працює уже 9 років. Кооператив надає послуги по заготівлі і реалізації молока, обробітку землі та заготівлі кормів.

Як зазначив представник кооперативу, найважче було налагодити співпрацю із людьми. На сьогодні СОК «Степ» працює ефективно та налічує 49 працівникі. Щодня вони збирають 300 літрів молока, а у літній період – до 1 тонни молока.

«Степ» має хороше технічне оснащення, частину якого вдалося закупити завдяки програмам підтримки з обласного і районного бюджету. Зокрема, члени кооперативу мають у користуванні аналізатор молока «Ecomilk», холодильне обладнання, трактор та причіпний інвентар.

Кооператив безоплатно надає своїм членам сіно та доставляє жом із цукрового заводу для годівлі корів. Як зазначив Михайло Стецюк, в планах - збільшення кількості членів кооперативу. А також, наразі вивчається питання економічної доцільності придбання молочного таксі чи молоковоза.

Хорошу перспективу у розвитку кооперативів бачить голова Горохівської районної ради Тарас Щерблюк. Очільник райради зазначив, що на території району планує розпочати діяльність ще один молочарський кооператив в селі Рачин.

Це – хороший досвід господарювання, тому районна рада готова і надалі сприяти їх розвитку. В рамках робочої зустрічі досягнуто домовленостей про співпрацю Рожищенського сирзаводу із кооперативом "Степ".

Присутня на зустрічі голова Рожищенської райдержадміністрації Інна Гайворонська розповіла, що район унікальний найбільшою кількістю особистих селянських господарств, яких налічується близько 700. «Люди практично «живуть на молоці». Більшість господарів мають доїльні апарати. Багатьох налякали нові стандарти, що з нового року перестануть приймати молоко в населення.

Люди збиралися позбуватися худоби», - повідомила Інна Гайворонська. «На сьогодні селяни готові до співпраці та доведення молока до першого ґатунку, їм лише потрібно допомогти».

Юрій Горбенко наголосив, що підтримка малих та середніх форм господарювання на селі – пріоритетна як на рівні області, так і на рівні держави.

Уже діють програми, які сприяють підвищенню якості молоко-сировини. Зокрема, працюють програми здешевлення облаштування доїльних залів та молокопроводів, закупівлі техніки та інше. «Ми будемо і надалі працювати з господарствами населення, щоб їх продукція була витребуваною на ринку», - резюмував Юрій Горбенко.

На завершення робочої зустрічі, Ігор Полторак розповів про плани щодо модернізації Рожищенського сирзаводу з метою енергоефективності та покращення екологічного благополуччя. А саме, будуть інвестувати у будівництво нової парової котельні українського виробника, потужністю 8 тонн пари на добу.

Встановлення зазначеного об’єкту обійдеться заводу у 25 млн. грн. та дасть змогу зменшити споживання газу на 3 млн. м³ в рік. Котельна в основному працюватиме на пілетах із соняхової шелехи. А ще приблизно 9 мільйонів гривень завод інвестуватиме в модернізацію очисних споруд.

Присутній на зустрічі начальник управління розвитку, інвестицій та європейської інтеграції облдержадміністрації Юрій Кресак запевнив директора сирзаводу у підтримці та сприянні залученню інвестицій у розвиток підприємства.

Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024
15.04.2024