Ощів: у школі відбувся день відчинених дверей та виховний захід про Масляну

16 Лютого 2018, 11:00
3993 Джерело: фото Романа Новосада

«Налагодження діалогу школи та сім’ї» - саме над цим проблемним питанням творчо працюють учителі Ощівської ЗОШ І-ІІ ступеня. Навчальний заклад за рейтинговими показниками вже чверть століття займає перше місце у районі серед неповних середніх шкіл.

Щоб зблизити навчання та сім’ю, класні керівники організовують у школі дні відчинених дверей, родинні свята, тепла атмосфера яких допомагає спільно та конструктивно вирішити будь-які проблеми. Цікавим та змістовним був, зокрема, день відчинених дверей у 5 класі, що відбувся 12 лютого у перший день Масляної. Насичену програму дня підготувала класний керівник Наталія Новосад.

Запрошені на захід батьки спочатку мали можливість відвідати уроки української та англійської мов, математики, світової літератури та образотворчого мистецтва, а завершило програму родинне свято «Масляна седмиця кличе веселиться».

На святі учні цікаво розповіли, про те, що Масляну повсюди чекали з великим нетерпінням, адже це було направду всенародне свято. Тривало воно в останній тиждень перед Великим постом. Масляну ще називали Пущення, Сиропуст, Колодій, Сирна неділя. Головним частуванням в ці дні є вареники з сиром, сметаною, пироги з сиром, млинці. Юні учениці класу теж частували гостей смачнючими млинцями із сиром, маком, вишнями та згущеним молоком. Словом, неможливо було відірватися…  

 Тиждень Масниць традиційно починався з понеділка. Учні класу майстерно перевтілилися у ролі днів тижня і кожен розповідав про пов’язані із ним традиції. Артистизмом відзначалися Анна Ліра, Іван Ектов, Анна Сенюта, Михайло Новосад, Юлія Трачевська, Іван Наумчук та Діана Жилко. Класний керівник Наталія Новосад розповіла, що протягом усього тижня паралельно з іншими обрядами проходило коротке «Колодчине» життя, а увесь сиропусний тиждень складався із трьох частин: зустрічі або народження  «Колодки» у понеділок, кульмінаційної точки або перелому у «широкий четвер» і Прощеної неділі.

Учні класу також відтворили прадавні традиції та звичаї нашого народу, пов’язані із цим особливим тижнем: сповили «Колодку», напекли млинців, закликали весну, а також, спалили полин – символ усіх бід та негараздів. Директор школи Наталія Притолюк зазначила, що такі заходи є важливими саме тому, що вони сприяють збереженню наших традиції, на яких тримається національний менталітет.

Батьки щиро подякували всьому педагогічному колективу за гарно і змістовно проведене родинне свято. На завершення класний керівник 5 класу Наталія Новосад наголосила, що доброта і смирення, прощення і людяність – це невід’ємні чесноти на шляху до духовного очищення у прийдешній період Великого посту.

Роман НОВОСАД

Дівчата разом сповили традиційну «колодку»
Дівчата разом сповили традиційну «колодку»

Учні 5 класу разом із класним керівником Наталією Новосад частували смачними млинцями всіх охочих
Учні 5 класу разом із класним керівником Наталією Новосад частували смачними млинцями всіх охочих

 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024