«Мрію бачити квітучу Україну. Тому й роблю це», – сонячний чорнобривець Василь Рижук

23 Вересня 2018, 13:21
Василь Рижук і його соняхи 7201
Василь Рижук і його соняхи

У народі його називають Василь – сонячний чорнобривець. Все своє свідоме життя чоловік працював скульптором-монументалістом. Серед робіт Василя Рижука – меморіальний комплекс воїнам-афганцям біля села Лобачівка, пам’ятник закоханим «Серце кохання» в Чернівцях та інші.

До всього ж, він входить в десятку кращих митців України 2013 року та є головою благодійної добровільної організації «Квітучий прапор України». Але найбільше Василь Рижук відомий тим, що засадив близько 600 кілометрів узбіч доріг чорнобривцями та соняшниками.

«Перший» бачив цю красу на власні очі, проїхавшись із Василем через Гірку Полонку, Чаруків та Коршів – і  до того місця, де чоловік вперше засіяв узбіччя – в село Угринів.

1
Початок села Угринів
Початок села Угринів

 

САДИТИ КВІТИ ВЗДОВЖ ДОРОГИ В РАЗИ СКЛАДНІШЕ, АНІЖ НА ГОРОДІ

Василь Рижук займається квітникарством уже 20 років. Насіння для квітів, якими засіває узбіччя, він збирає із уже перецвілих соняшників та чорнобривців.

Робить скульптури, ще й займається підприємницькою діяльністю в сфері будівлі, архітектури та квіткових насаджень. Тим і заробляє. Але були части, коли скрута змушувала освоювати й іншу роботу.  Аби заробити на прожиття, митець їздив збирати горобину та бузину, а також працював за кордоном. За його словами, для того, аби двічі в день проїхатися засадженими територіями він витрачає мінімум 300 гривень.

Читайте також: Новоставський скульптор засіяв чорнобривцями і соняхами 400 кілометрів доріг

Садити квіти вздовж дороги в рази складніше, аніж на городі – каже Василь Чорнобривець. Земля тут часто заросла великими бур’янами та кущами, у грунті – втрамбований камінь. Тому, щоб підготувати місце для посіву, потрібно добре «попотіти». Особливо якщо на вулиці спека і треба залучати кирку, бо лопата «не бере» землі.

«Мрію бачити квітучу Україну. Тому й роблю це» – каже він.

«Україна відчувається в соняшниках та чорнобривцях. Подивіться, як вони милують око. Я, як митець, розміщую композицію, розмальовуючи дороги живими кольоровими «фарбами». Ось навіть автобусна зупинка стала цікавішою», – каже Василь.

До слова, на одному із соняшників, що чоловік посадив у Піддубцях, нарахували аж 128 квіток.

Василь Рижук наголошує, що його робота не закінчується на косінні, викорчовуванні чагарників, підготовці землі та засадженні дороги квітами, у його обов’язки входить і догляд за ними: поливання, сапання та вивіз зілля.

«Я брав з собою людей,аби  вони допомогли мені, проте вже наступного дня жалілися, що їм «крутить» руки», – каже митець.

Найбільшими помічниками Василя є кирка, городник, лопата, мотика, коса, каністри води та незамінний «Жигуль» – легковик ВАЗ.


1


Деколи доводиться попрацювати киркою
Деколи доводиться попрацювати киркою



1
Наводити порядок потрібно завжди
Наводити порядок потрібно завжди

1
Василь витрачає на одну поїздку 300 грн
Василь витрачає на одну поїздку 300 грн

ПРОЕКТ «КВІТУЧИЙ ПРАПОР УКРАЇНИ»

Квіткар зауважує, що ідея нового проекту «Квітучий прапор України» до нього прийшла, коли було 40 днів за полеглими на Майдані. Тоді він взяв насіння соняшників та чорнобривців – і роздавав їх людям. Ці квіти стали символом пам’яті за тими хлопцями та дівчатами, які віддали своє життя за Україну.

Окрім того, соняхи та чорнобривці є хорошою окрасою волинських доріг. А ще вони дуже практичні: жодна квітка так довго не цвіте у складних «дорожніх» умовах.

Серед основних трас, які заквітчав Василь Рижук: Ягодин-Ковель-Київ (від Ковеля до КПП «Ягодин»), Луцьк-Рівне-Київ (від Луцька до межі з Рівненщиною) та Львів-Луцьк (від Луцька до межі з Львіською областю).

Метелики тішаться чорнобривцями
Метелики тішаться чорнобривцями

Дорога в квітах
Дорога в квітах

Заквітчана дорога
Заквітчана дорога

1
Чарівні соняхи Василя
Чарівні соняхи Василя

Василь Рижук
Василь Рижук

1
Заквітчана траса в Чарукові
Заквітчана траса в Чарукові

«ДУМКА МОЖЕ СТАТИ РЕАЛЬНІСТЮ», – ВАСИЛЬ РИЖУК

Василь розповідає, що вже й думав покинути цю справу, але отримав друге дихання.

«В одній із поїздок побачив, що дороги почали асфальтувати. Після цього зрозумів, що немаю права відмовитись від свого захоплення, адже моя думка може стати реальністю», – розповів Василь Чорнобривець.

Селяни, які живуть над заквітчаною трасою на Горохів, розповіли: часто край дороги зупиняються автомобілі, люди виходять і фотографуються з квітами, які посіяв Василь Рижук.

Скульптор наголошує, що займається не лише засадженням узбіч автомобільних доріг, а й оформленням клумб в місті. Наприклад, оформив кільце на виїзді з Луцька на Рівненській трасі. Цього року він домовився і з господарями заправок, аби прикрасити їх чорнобривцями.

Читайте також: На трасі «Луцьк-Горохів» розцвіли квіти


Василь зі своїми знаряддями праці
Василь зі своїми знаряддями праці

Текст та фото: Іванна СОЛОМАНЧУК 

 

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50
22.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром