Замість квартири – пам’ятник: що роблять у Берестечківському інтернаті з майном підопічних. РОЗСЛІДУВАННЯ. ВІДЕО

19 Квітня 2019, 09:38
3858

У стінах українських інтернатів сьогодні живуть тисячі одиноких людей, які мають проблеми з психічним здоров’ям. Нині їм більше немає, куди податися. Але кожен із них мав колись власну домівку.

Яка доля нерухомості, що колись належала цим недієздатним? Інформація – за сімома замками. І, здавалось би, якщо якась хата-друга просто зникне… чи буде кому скаржитись?.. Не кожен із таких людей навіть розуміє, що мав цінну нерухомість. Про це йдеться у розслідуванні на Волинь24.

У Берестечківському психоневрологічному інтернаті проживає пенсіонерка Галина Тищенко. Кілька років тому за рішенням суду вона стала офіційною власницею будинку у Луцьку, де колись проживала з батьками. До суду подала опікунка пані Галини, директорка інтернату Світлана Приходько. І щойно опікунка оформила документи на право власності, як будинок і шість соток біля нього... продала. За 45 тисяч гривень.

Українські закони дозволяють опікунам продавати майно недієздатних. Проте лише за умови, що ті мають іншу нерухомість. «Та для чого воно їм?» - коментує Світлана Приходько. І радіє з того, що за гроші «з хати» вдалося купити підопічній... пам'ятник.

Про цю та інші «дивні» історії, пов'язані з нерухомістю недієздатних, дивіться у журналістському розслідуванні «Таємниці інтернатівських могил».

Матеріал підготовлений та опублікований у рамках конкурсу антикорупційних грантів, оголошеного ГО «Інститут розвитку регіональної преси» за підтримки Антикорупційної ініціативи ЄС в Україні (EU Anti-Corruption Initiative)

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024