«Вперше в політичній історії України партійці звільнили голову і виключили його з партії», – Ігор Волошенюк

31 Жовтня 2018, 14:43
Ігор Волошенюк 4505
Ігор Волошенюк

Протягом минулого місяця Аграрна партія України дещо несподівано стала одним з основних ньюзмейкерів на політичній мапі України. Члени політсили, яка донедавна відзначалася своєю цілісністю та одностайністю, були щедрі на взаємні звинувачення.  

В аграріїв відбулося декілька з’їздів, результати яких різні ЗМІ презентували з кардинально протилежних позицій. Про це йдеться на сайті «Волинська правда».

Аби з’ясувати, що ж трапилось в Аграрній партії, хто наразі є її керівником та яка ситуація на всеукраїнському та регіональному рівні, журналісти запросили на розмову керівника обласної організації Аграрної партії Ігоря Волошенюка.

Ігоре Васильовичу, останнім часом Аграрна партія стала одним з головних ньюзмейкерів на політичній арені. Що ж сталося, донесіть свою позицію як обласного лідера?

– Ми постійно декларували своє бачення і напрямок розвитку нашої політичної структури. Це дійсно була та партія, яка будувалася знизу до верху. Це зацікавило як мене, так і, напевно, більшість партійців, які сьогодні є в Аграрній партії. Нелегкою кропіткою працею нашої команди ми здобували дуже хороші результати на всіх місцевих виборах та в об’єднаних територіальних громадах. Ніхто не вірив, що Аграрна партія зможе так піднятися, добитися таких результатів.

Ми дійсно повірили в те, що можемо збудувати партію, яка буде фінансуватися не олігархами чи їм подібними. Партійці своїми коштами фінансували центральний апарат, давали собі раду на місцях. Нам вдалося збудувати організаційну структуру, яка стала перед президентськими та парламентськими виборами потужним політичним гравцем. Тому і почали звертатися з різними пропозиціями, аби прибрати партію до рук, зробити частиною політпроекту чи якогось олігарха. Стало зрозуміло, що нами тоді будуть керувати…


 

Яка була ваша реакція? Відразу спроба замінити Віталія Скоцика чи були інші дії?

Більшість членів партії хотіли дізнатися, звідки буде фінансування. Ніхто не бажав потрапляти під вплив якихось олігархів. Раніше фінансування було прозорим і здійснювалося членами партії. Так от, 15-го серпня відбулася Політрада партії, яка була зініційована більшістю від її складу. В той же день була створена ініціативна група для переговорного діалогу, щоб голова дав відповіді на актуальні запитання подальшого вектору партійного розвитку.  На Політраді були озвучені пропозиції по кадрових рішеннях, по керівнику центрального апарату, по заступниках…

СКОЦИК ПОЧАВ УЗУРПОВУВАТИ ВЛАДУ

І по самому Скоцику?

– Ні, було поставлено питання, – щоб підсилити партію, обрати декілька заступників з різних напрямків. Голова не очікував, що це буде йому запропоновано, але всі дії були згідно статуту. Зрештою, він сам міг прийняти рішення, щодо призначення заступників. На той час без погодження уже було призначено керівника центрального апарату. Тобто Скоцик почав узурповувати владу. Також йому не сподобалось рішення про участь партії у президентських виборчих перегонах. Чомусь Віталій Скоцик вважав, що треба терміново його висувати в президенти. А соціологічні опитування вперто показували: рейтинг партії –  6 – 7%, а рейтинг Скоцика, на жаль, – 0.8%…

Це теж було однією з причин для зміни голови?

Фактично, так, бо підтримувати на президентських виборах кандидата, який набере, для прикладу, один відсоток, означає дискредитувати партію. Ми запропонували певні іміджеві напрямки, спробувати популяризувати Скоцика, а в грудні місяці зробити опитування і прийняти рішення. Всі готові були працювати, щоб голову вести до цієї мети. Проте Скоцик дуже дивно зреагував на це, та припинив спілкування з більшістю обласних керівників. Також не підписував та не визнавав рішень, прийнятих Політрадою.


 

ЕКС-ГОЛОВА ПАРТІЇ ПОЧАВ РОБИТИ ВСЕ, ЩОБ АГРАРНОЇ ПАРТІЇ ЯК ТАКОЇ НЕ БУЛО

А що далі?

– Політична рада ініціювала проведення позачергового з’їзду для того, щоб висловити недовіру Скоцику. Зауважу, що ми ще намагалися зробити кроки, щоб все залагодити, домовитися, але жодного разу він не реагував позитивно. Стало зрозуміло, що екс-голова партії почав робити все, щоб Аграрної партії як такої не було. Зауважу, що 14 обласних організації висловили недовіру Скоцику як голові і звернулися до політради, аби дати оцінку його діям і в разі виявлених порушень – звільнити з посади Голови. Такою була позиція і Волинської обласної організації.  

Зрештою, Скоцика звільнили та виключили з членів партії. На з’їзді також обрано нові керуючі органи: контрольно-ревізійна комісія, політична рада, заступники і голова партії теж був обраний новий, з числа аграріїв Кіровоградської області, керівник аграрної самооборони – Юрій Крутько. Усі необхідні документи були подані до Міністерства юстиції. Перевіривши документи, міністерство зареєструвало всі зміни в єдиному реєстрі політичних формувань та партій. Це можна перевірити відкривши сайт.

19 жовтня знову відбувся черговий XV з’їзд на стадіоні «Олімпійський», де були присутні делегати більшості регіональних партійних організацій.  Тому на сьогоднішній день ситуація така, що Віталій Скоцик не є головою, він більше не є членом партії і не має будь-яких повноважень.

А як його однодумці? Вони залишилися чи пішли за ним?

– Вони всі залишили приміщення партійного офісу. Також екс-голова розпорядженням звільнив керівників служби безпеки, центрального апарату та керівників департаментів. Тому на сьогодні всі зміни, які відбулися в реєстрі політичних формувань і партій, є законні і правильні. Міністерство юстиції дало свою однозначну оцінку.

Але ж вони робили з’їзд. Про нього писали на сайті. Там же і нібито висували Віталія Скоцика у Президенти України…

– Це взагалі незрозуміло, зрештою, президентські вибори ще не оголошені. Чому використовувалась наша партійна символіка? Якщо людина звільнена і сама ж написала заяву про звільнення, то як вона може від імені партії запрошувати людей і висувати себе ж в президенти? Розводити так людей – це примітивно і смішно.


 

Зрештою, партія змінила свого очільника. Чому зупинилися саме на кандидатурі Юрія Крутька? Чи не було у Вас амбіції поборотися за цю посаду?

– На минулому з’їзді прийнято рішення зробити праймеріз на посаду керівника Аграрної партії України. Тож будемо організовувати конференції, слухати людей. Якщо мені буде доручено таку місію, то я, звичайно, відмовитися не можу, бо ми є командою.

ВПЕРШЕ В ПОЛІТИЧНІЙ ІСТОРІЇ УКРАЇНИ ПАРТІЙЦІ ЗВІЛЬНИЛИ ГОЛОВУ І ВИКЛЮЧИЛИ ЙОГО З ПАРТІЇ

Чому все ж обрали на цьому етапі Крутька? Напевно, були й інші кандидатури… Чим мотивувалися, приймаючи таке рішення?

– Це є аграрій з багаторічним стажем, який виріс на землі, працює на ній і захищає її. Ми не хочемо робити партію лідерського типу, щоб був вождь, а всі решта за ним. Навпаки – створюємо партію знизу до верху, це партія всього українського народу, всіх партійців. Візьміть приклад американської демократичної чи республіканської партії. Хто знає там керівника? Знають партію, бренд.  Демократичність нашої партії показує те, що вперше в новітній політичні історії України партійці звільнили голову і виключили його з партії. Оце є партія, яка визріла, сформувалась, пройшла тест на демократичність і розбудовується.

Судячи з Ваших слів, Юрій Крутько такий собі антикризовий менеджер. Чи розглядається варіант, що він залишиться на чолі Аграрної партії?

– Всі члени політсили мають право брати участь у всеукраїнському праймеріз. Там кожен зможе продемонструвати своє бачення розвитку партії, якщо люди його підтримають – значить залишиться він.

Тобто, в будь-якому випадку на партію чекає праймеріз?

– Так, ми прийняли таке рішення. Саме таким чином будемо обирати нашого нового голову. Не виключаємо, що від Волинської обласної організації буде запропоновано кандидатуру лідера.

НЕ МОЖНА, ЩОБ УКРАЇНЦІ ЗАЛИШИЛИСЯ БЕЗ УКРАЇНСЬКОЇ ЗЕМЛІ

Напевно, всі пам’ятають масштабну акцію «Не дамо вкрасти землю» та інші принципові напрямки діяльності Аграрної партії. Чи означатиме зміна керівництва партії зміну основних стратегічних напрямків роботи?

– Є статут партії, є програма. Там чітко визначено, хто ми є, куди рухаємось, з ким співпрацюємо. Тому стратегія партії вже давно визначена. Певні напрямки можливо будуть мінятися, але принципові питання незмінні. Очевидно, що є нові виклики, нові побажання.

Що стосується земель, ми не є такими категоричними противниками продажу землі. Ми проти дикого ринку землі. Тобто, ми не готові продавати землю в тих умовах, які є сьогодні. Є план, який ми подавали в Кабмін, профільне міністерство. Там є сім пунктів, які першочергово треба прийняти на законодавчому рівні.

Кожен власник своєї землі може розпоряджатися нею на свій розсуд, але в сьогоднішніх умовах, коли люди живуть в бідності, масово виїжджають за кордон, бездумно продавати землю не можна. Для прикладу, значний відсоток людей не повернеться вже з-за кордону, їм байдужа та земля, вони візьмуть за неї декілька тисяч доларів та й все. А хто її скупить? Купить той, хто награбував грошей, адже немає механізму, щоб купив простий фермер, селянин. Потрібно, щоб такий механізм був, щоб землю могли купляти люди з села, хто її обробляє. Не можна, щоб українці залишилися без української землі.


 

МИ ОДНОЗНАЧНО БУДЕМО В ПАРЛАМЕНТІ

Перейдемо до робочих питань. Парламентські вибори – пріоритет для політсили, чи все ж після зміни лідера Аграрна партія спробує взяти участь і у президентських виборах?

– Звичайно, пріоритетом Аграрної партії будуть парламентські вибори. Ми однозначно будемо в парламенті, адже у нас одна з найбільш структурованих організацій. Це також підтверджують вибори до ОТГ. Сьогодні ця організаційна сітка – це значний людський ресурс, наші однопартійці, яких зареєстровано більше 70 тисяч.

Участь в президентських виборах будемо брати однозначно. Чи будемо когось підтримувати, ще не готові дати відповідь. В грудні місяці на великому з’їзді будемо обговорювати та приймати рішення в якому форматі партія прийматиме участь в обранні нового президента.

До речі, в Україні дещо сенсаційно був прийнятий у першому читанні закон про вибори. Аграрна партія підтримує такі зміни?

– Україна двадцять сім років товчеться на місці і нічого не можна змінити. В нас є дві проблеми. Перша – потрібно виробити правила гри, за якими повинні грати політики. Друга – переробити виборчий закон, щоб не продавалися місця у списку, не ділилися округи. Тому виборче законодавство треба змінити на прогресивне. В першому читанні прийнято закон про вибори. Звичайно, що олігархат впирається, не хоче цього закону, тому його прийняття – справа складна.

Організовуються знову великі акції за прийняття нового виборчого законодавства. Ми будемо однією з найбільших політичних сил, які там будуть. Бачимо, що тільки під тиском людей можна прийняти багато потрібних законів у Верховній Раді. Це означає, що депутати бояться людей. Звичайно, закон ще потрібно удосконалити, але наразі він необхідний, щоб струсонути український політичний застій.

НАША КОМАНДА ЯК НІКОЛИ ЄДИНА

Від справ загальнодержавних перейдімо до волинських. Яка ситуація в обласному осередку? Чи не дестабілізувала його роботу ситуація, що склалася в столиці?

– Наша команда, як ніколи, єдина, ми ідемо єдиним напрямком. Звичайно, в кожної людини були якісь думки сумнівні, але ми зустрічалися, радилися і приймали рішення. Тому наш волинський осередок навпаки зміцнів. Ми з честю пройшли це випробування на демократію.

Ті події, які відбулися в Києві, дійсно показали, що ми та партія, яка дотримується всіх задекларованих принципів. Після цих подій більше людей звертаються, щоб приєднатися до нашої команди. Зрештою, маємо амбітні плани, готові до всіх викликів.

Час від часу оголошуються вибори до новостворених ОТГ. Це все відбувається із стихійною періодичністю, тому пересічним громадянам важко відстежити загальну тенденцію. Чим на даному етапі може похизуватися волинський осередок Аграрної партії?

Звичайно, кожна людина завжди хоче чогось більшого. Я є максималістом і наша команда теж має такі риси. Тому після кожних виборів проводимо детальний аналіз для того, щоб покращувати свій результат, і в майбутньому те, що ми декларували, втілювати у життя. Завжди хочеться краще, але я задоволений  командою та тими результатами, які є.

До речі, про вибори до ОТГ. Не маючи фракції у облраді, конкуруючи з «УКРОПом», «Батьківщиною», БПП та іншими політсилами в області все ж вдається демонструвати хороші результати і проводити аграріїв до керівництва громад. Як це вдається?

Звичайно, якби ми мали представництво в обласній раді, то було б легше вирішувати певні питання, які ставлять наші виборці на місцях. Хотілося б більше допомагати людям. Те, що ми маємо такий результат – це правильно підібрані кандидати. А вони йшли не за грошима.

Виборці нам вірять.  Вони бачать, що ми робимо все правильно. Важливо завжди казати людям правду, яка б ця правда не була. А то більшість політиків наобіцяють, але не роблять. Ми ідемо своїм шляхом, підбираємо лідерів громадської думки на певних територіях і завдяки тому досягаємо таких хороших результатів.

В тему Ваших слів згадався вислів із скетч-шоу  «Файна Юкрайна»: «Наші політики нічого не роблять, зате як гарно обіцяють», але мова не про те. Час від часу піднімається питання виборів Луцького міського голови. Досі ніхто не знає, коли вони відбудуться, однак впевнений, що аграрії готуються до них. Чи має обласний осередок свого кандидата на ці вибори?

– Будемо приймати рішення, радитися всією командою. Якщо буде гідний кандидат з нашого середовища, то його підтримаємо. Звичайно, важко набрати максимальну кількість голосів у боротьбі з грошовими мішками, але все можливо. Розумію, що до 2020 року виборів в Луцьку, найімовірніше, не буде. Ще є час, щоб подумати і визначити ту кандидатуру, яка зможе заручитися довірою жителів обласного центру.

Я – МЕНЕДЖЕР, ЯКОГО НАЙНЯЛИ ЛЮДИ

Можливо, цим кандидатом є Ігор Волошенюк…

– Я не готовий наразі відповісти. Амбіції є в багатьох людей, але треба реально дивитися на життя. Хто може більше зробити, має певний досвід, підтримку людей. Просто іти, щоб взяти участь за олімпійським принципом? Напевно, це не для нашої політичної сили. Але повторюся: ми люди команди, яке рішення буде прийняте, так і будемо працювати. Я менеджер, якого найняли люди.

23 грудня відбудуться вибори до 9 ОТГ, однак не виборами єдиними… Які найближчі плани Аграрної партії, окрім виборчої кампанії до громад?

– Ми потужно входимо у цей процес. Пріоритет ставимо на лідерів громадської думки, тих людей, які можуть зробити багато для громад. Тому, ми єдині як ніколи, ідемо на вибори, ідемо єдиною політичною силою, яка має чіткий план. Збираємось перемагати.  Основний пріоритет – парламентська фракція у наступній Раді. Люди хочуть бачити дійсно партії з народу, такі як Аграрна партія.

Команда Аграрної партії остаточно сформована, чи Ви готові до нових людей?

– У всіх адміністративних одиницях, які передбачені законом, діють місцеві партійні організації. Звичайно, що кожна політична сила хоче максимально розбудуватися і бути представленою у всіх населених пунктах. Ми відкриті до всіх чесних людей. Завжди будемо раді бачити таких людей.

 

Розмовляв Андрій Мошкун

Фото: Андрій Петрушко

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024