У Лобачівці настоятель церкви хоче взяти реванш

27 Лютого 2019, 11:00
Парафіяльні збори в Лобачівці 6896 Джерело: Волинська правда
Парафіяльні збори в Лобачівці

Громада Свято-Троїцької церкви села Лобачівка хоче завершити процес приєдання до Православної церкви України і подати документи, необхідні для реєстрації церковної громади.

Візит до декана Горохівського благочиння Волинської єпархії ПЦУ отця Андрія Сидора запланували на 27 лютого, а опісля ініціативна група поїде до Луцька.

Нагадаємо, у неділю, 24 лютого, на церковному подвір’ї відбулися парафіяльні збори, на яких зареєструвалося 178 осіб. Лише двоє з них висловилися проти зміни підпорядкування.

Настоятель церкви Михайло Яворський неодноразово заявляв, що люди виступають проти нього, хоча парафіяни пропонували і навіть просили підтримати їх рішення змінити підпорядкування храму. Ще раніше отець Михайло всіляко перешкоджав процесу волевиявлення і робив скандальні заявив, що ПЦУ – це сатанинська церква.

Після зборів прихильники Михайла Яворського, а це близько 15 чоловік, серед яких церковні хористи церкви, заявили, що збори громадян були неправомірними, бо їм не дали можливості проголосувати. Проте, як кажуть очевидці, священика з його прихильниками неодноразово просили вийти і підтримати, або не підтримати перехід до ПЦУ. В результаті противники переходу вирішили зробити власні збори зі «своїми» людьми, але ініціативна група не хоче цього допустити.

4
Збори у Лобачівці. Фото: pravda.lutsk.ua
Збори у Лобачівці. Фото: pravda.lutsk.ua

Чому зібрання громади 24 лютого у Лобачівці було неспокійним і як пройшов той день, дослівно розповіли Район.Горохів очевидці – місцеві жителі. Далі – з їх слів.

У неділю на 13:00 громада зібралася на збори і чекала, поки вийде священик. Люди простояли очікуючи на церковному подвір’ї кілька годин. Голова зборів і сільської ради ще з кількома мешканцями ходили до настоятеля кілька разів, просили вийти, але він відмовлявся.

Згодом отець Михайло вийшов і звернувся до людей, щоб вони почекали, просив вибачення у них: «Бо піст, треба вибачити одне одного, перечекати той піст і не робити зборів». Люди в один голос відповіли, що хочуть збори зараз.

Голова сільської ради хотів розпочати збори і розповісти про їх мету. Його з криками почали перебивати, зокрема отець Михайло сказав таке: «Я не думав, що ти такий, що ти проти мене. Я тут не потрібен, нема мені що тут робити! Я тут вас хрестив, вінчав». Люди просили батюшку заспокоїтися і дати зборам початися, але той далі продовжував перебивати голову.

Згодом до зборів приєднався отець Володимир Курчин, якого відправив декан Горохівського благочиння Волинської єпархії ПЦУ Андрій Сидор.

«Я отець Володимир, хочу пролити світло на події, які тут відбуваються», – мовив священик. У відповідь на це отець Михайло: «Хто ти такий? Хто тебе сюди кликав? Йди звідси, я тебе сюди не запрошував». Люди пояснювали, що це вони запросили отця Володимира і просили Михайла зупинитися. Півчі почали штовхатися і пхатися, а згодом від них посипалися прокльони.

Настоятель не давав отцю Володимиру висловитися і кричав до людей: «Ви проти мене!», а також називав «розкольниками».

Голова знову попросив тиші, але його ніхто не чув. З’явилися ще два священики, яких, очевидно, запросив отець Володимир. На них теж почали кричати батюшка і півчі: «Ти що, церкву вже прийшов приймати?»

Варто зауважити, що ці всі перепалки відбувалися на вулиці і люди померзли, чекаючи, коли вирішиться ситуація.

Врешті-решт отець Михайло сказав: «Мої люди – за мною до церкви». Забрав їх з собою, закрив за ними двері. До слова, на зборах був відомий волинянин Сергій Годлевський, якого запросили, аби він пояснив людям, що таке Томос, але батюшка з прихильниками не захотіли вийти і це послухати.

1
Фото: pravda.lutsk.ua
Фото: pravda.lutsk.ua

Голосування таки відбулося. Парафіяни створили лічильну комісію, обрали секретаря. Зареєструвалося 178 людей, з яких 176 підписалися за перехід парафії до ПЦУ, а два проти. Утрималося близько 15 чоловік, яких священик забрав з собою у церкву.

Опісля лічильна комісія ходила до церкви і просила, щоб присутні там зареєструвалися і теж висловили свою позицію. Ті сказали, що робити цього не будуть, а згодом почали виходити з церкви і виносити з собою деякі церковні книжки. Пояснили це тим, що думали, що церкву захоплять прихильники ПЦУ і спалять всю літературу.

Далі складається так, що півчі разом з батюшкою не хочуть покидати церкву, кожного дня там збираються, групуються. І от у вівторок, 26 лютого, ініціативна група з Лобачівки мала їхати до Луцька, але наостанок вирішили ще раз попросити священика, взявши з собою кількох півчих, які не брали участі в голосуванні. Він відповів, що не перейде і що він зі «своїми людьми» зроблять ще одні збори.

Хористи кажуть, що збори громадян були неправомірними, бо їм не дали можливості проголосувати. Проте, як кажуть очевидці, священика з його прихильниками неодноразово просили вийти і підтримати або не підтримати перехід до ПЦУ.

Прихильники зміни підпорядкування церкви кажуть, що ще одних зборів у селі не допустять, бо все зробили правомірно. Тож документи для реєстрації церкви повезуть сьогодні, 27 лютого.

Люди кілька годин чекал, поки вийде настоятель. Фото: pravda.lutsk.ua
Люди кілька годин чекал, поки вийде настоятель. Фото: pravda.lutsk.ua

 

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024