DreamTeam по-берестечківськи: як десятеро підлітків вчаться змінювати світ

03 Червня 2020, 14:47
Круті школярі і їх наставниця 6982
Круті школярі і їх наставниця

Богдані Залевській із Берестечка на Горохівщині 14 років. Виглядає дівчина ще молодше: восьмикласниця середнього зросту із заплетеним у «найшкільнішу» косу волоссям та окулярами, що додають її дитячим рисам якоїсь дорослої серйозності. Ми познайомилися два роки тому, коли 12-річна учениця організувала у своїй школі зустріч із відомим українським письменником Максом Кідруком. Тоді до маршруту всеукраїнського книжкового туру Макса поміж Києвом, Харковом і Львовом додалося маленьке містечко із населенням 1711 осіб, а в моєму списку друзів на «Фейсбук»  крута дівчинка на ім’я Дануся.

Згодом Дануся стала наймолодшою волонтеркою Міжнародного літфестивалю «Фронтера» у Луцьку, і своєю невпинною енергією та запалом дивувала організаторів. А кілька днів тому восьмикласниця написала журналістам редакції Район.in.ua з пропозицією інформаційного партнерства.

Отримати такий лист від школярки – дивно і неочікувано. Ще більш несподівано було дізнатися, що ця школярка та її друзі вміють писати проекти, презентувати та захищати їх, шукати спонсорів і партнерів, знаходити ресурси, аби втілювати у життя ідеї позитивних змін.

Навички, яким позаздрить будь-яка молода людина, школярі з Берестечка здобувають завдяки проекту «Відкривай Україну». Їх команда налічує 10 осіб – по двоє учнів із сьомого по одинадцятий класи. Минулого року ці діти представляли Волинську область у фіналі конкурсу. Цього року вони знову хочуть у фінал, але вже за перемогою.

Про великі успіхи дітей із маленького містечка, і про те, як десяток волинських школярів збирається «відкривати» Україну та світ – читайте у матеріалі Район.Горохів.

2
Богдана Залевська і Макс Кідрук
Богдана Залевська і Макс Кідрук

Читайте також: Толіч. Як вихователь із Коршовця 14 років «грається» у пісочниці

НА ОДНІЙ ХВИЛІ

«Відкривай Україну» – це проект, який допомагає дітям розкривати себе, проявити себе у діяльності, не пов’язаній з навчанням у школі. Хоча, звичайно, діти змагаються, і є нагорода переможцям», – розповідає координаторка проекту у Берестечківській ЗОШ Ірина Успішна. В школі вона викладає інформатику, і минулого навчального року додатково ще була призначена педагогом-організатором на півставки.

«Виховна робота в школі вже давно сформована, є певні напрями, які я підтримувала, але мені хотілось зробити щось дійсно цікаве. У фейсбуці я натрапила на дописи з рекламою декількох проектів для шкіл. Для себе обрала два: «Відкривай Україну» і «HealthySchools» – заради здорових і радісних школярів», – каже вчителька.

Вперше, коли вона запропонувала школі «Відкривай Україну», проектом ніхто особливо не зацікавився. Тоді Ірина Успішна шукала охочих із числа учнів, а діти не поспішали навантажувати себе «навчанням поза навчанням». Пізніше до викладачки з аналогічною пропозицією підійшла Богдана Залевська. Дівчина також натрапила на проект у фейсбуці, і просила допомогти зібрати команду для участі. І от, коли реєстрація учасників вже майже завершувалася, вчителька та учениця разом намагалися об’єднати людей навколо своєї ідеї.

«Охочих було небагато: учні не хотіли ще більше вчитись, і оскільки оголошення робила я, то пов’язували проект із інформатикою. Але нас підтримала адміністрація школи, і добирали ми команду вже добровільно-примусово. Всі учні зареєструвались, Богдана на платформі проекту створила команду і так почався наш шлях в напрямку проектного менеджменту», – згадує Ірина Успішна.

Минулого року школярі збиралися реалізувати проект «Парк рідкісних рослин». Цього року працюють над створенням ютуб-каналу «лайфхаків», який допоможе корисно і цікаво провести решту карантину.

Капітаном команди обрали Богдану, не зважаючи на те, що дівчина була наймолодшою учасницею – до цього «титулу» їй не звикати. Так команда активних учнів Берестечка почала боротися за перемогу. Адже, окрім безцінного досвіду і знань, переможці отримують нагоду поїхати за кордон.

2
Команда берестечківських школярів
Команда берестечківських школярів

КАПІТАН ДАНА

Під час роботи над цим матеріалом ми з Богданою спілкувалися через фейсбук. Нам хотілося дізнатися, як маленька дівчинка зі школи встигає так багато всього. Звідки в неї стільки запалу і бажання щось робити. Дана каже, що від підтримки близьких. Не дарма мама дівчинки переконана, що найкраща інвестиція – це коли вкладаєш у свою дитину. Та здобутки у проекті «Відкривай Україну» – це справа рук багатьох таких самих активних і креативних учнів. На цьому постійно наголошує Дана.

Дівчина говорить дуже свідомо і виважено. Розповідає про те, що вона очікує від участі у проекті, говорить про мету і мрію, наче доросла.

«На уроках вчителі щось від мене хочуть, а після уроків я щось хочу від них. Шукаю якісь пригоди на свою голову, щоб урізноманітнити своє життя. Бо в місті, напевне, для дітей є більше можливостей самореалізації, а в провінції, на жаль, майже нема. А так хочеться щось творити, придумувати, змінювати, щоб не затягла трясовина буднів», – відповідає школярка.

Її улюблені предмети – англійська мова, математика, фізика та історія. А її найбільша мрія станом на зараз – таки здобути перемогу у проекті «Відкривай Україну».

«Це моє шкільне дітище. У школі найбільше сил, старань і роботи я вклала саме в цей проєкт. Тим більше, наша команда здружилась уже до рівня сім'ї. Проєкт мені дає насамперед задоволення від процесу, а ще – азарт, якого не знайдеш ніде.

Ранок у нас – перевірка соцмереж. Далі за можливості перевіряємо командний мейл, потім збираємося в чаті, розмовляємо, я озвучую цілі на день. Якщо є нове завдання – обговорємо його і розходимось працювати. Потім увечері знову списуємось, обговорюємо, хто що зробив, хто не зробив, і розходимось спати (посміхається, – авт.)» – розповідає Дануся.

Найважче поки – організувати роботу команди, оскільки в кожного є ще справи, окрім проекту. Сумно також стикатися із байдужістю мешканців міста до дитячої ініціативи. Хоча тут, імовірно, треба дати людям час. Адже ще рік тому навіть у школі говорили про цей проект без особливого ентузіазму. А цьогоріч до нього хоче приєднатися все більше людей.

3

DREAMTEAM ПО-БЕРЕСТЕЧКІВСЬКИ

Команду «відкривачів України» нам описала їхня менторка Ірина Успішна.

Богдана – це ідейниця проекту, вона є душею команди, вона горить сама і запалює інших. Саме завдяки Богдані школа бере участь у проекті і здобуває перемоги.

Людмила Джуманова, учениця 8 класу – подруга і підтримка Богдани. Завдяки Людмилі в команді комфортно працювати всім. Люда також дуже зібрана і завжди веде протоколи зборів команди.

Юрій Голуб і Стас Кишко – учні 7 класу, які приєднались до проекту цього навчального року. Обидва хлопці відповідально ставляться до своїх обов’язків у команді.

Дмитро Христинець і Олександр Харюков – учні 9 класу, які приєднались до проекту у фіналі минулого року і дуже допомогли команді. Дмитро в критичних умовах стає зібраним, тому його вибрали заступником капітана. Діма добре володіє комп’ютером, і виконує завдання, пов’язані зі створенням презентацій, відео. Саша допомагає підтримувати комфортний психологічний клімат в команді.

Мар’яна Юзвик, Анастасія Надашкевич, Юлія Колеснік та Тетяна Кобилінська – учениці 10 і 11 класів. Всі, окрім Тетяни, – учасниці минулого сезону. Дівчата активні в обговореннях, вони фонтанують ідеями та пропозиціями. Мар’яна – представниця в Інстаграм. Вона відстежує сторінки проекту, дописи інших команд, поширює опитування. Тетяна і Юля не соромляться зніматись для відеозвітів. Настя завжди виручить команду і зробить завдання, навіть те, за яке ніхто не хоче братися.

2
Команда позитивних змін
Команда позитивних змін

ПРОЕКТ, ЯКИЙ ЗМІНЮЄ УЧНІВ

Школярам буває важко визначитися з напрямком роботи, оскільки організатори не обмежують учасників. Команда має самостійно прийняти рішення, яку проблему вирішувати. А проблем при обговоренні вистачає. Діти проводять опитування у громаді і вже тоді обирають шляхи вирішення проблеми. А коли вже визначились з тим, що робити, розподіляють обов’язки і починають втілювати ідеї в життя. Дітям часом важко звертатися за допомогою до дорослих, бо вони бояться отримати відмову. Та з досвідом вони долають і ці труднощі.

Участь у проекті дає учням із Берестечка мету, каже Ірина Успішна. Головний приз – поїздка за кордон в освітню подорож. Та найцінніше – навички, які здобувають школярі.  Учасникам пропонують відеолекції від успішних людей в різних сферах, їх навчають працювати над ідеями, вчать збирати інформацію, її опрацьовувати, обирати перспективні напрямки, писати бізнес-план, вчать просувати свої ідеї, шукати підтримку, спонсорів. Діти отримують досвід спілкування, стають впевненішими та більш розкутими.

2
Захист проектів
Захист проектів

2
Фінал у столиці
Фінал у столиці

«Я мала змогу бачити, як змінюються учні протягом участі в проекті. Спочатку це була група дітей, які тихенько сиділи, слухали когось одного, були пасивні. Старші учні не дослухались до молодших, а самі не висували ідей. Уявіть собі таку групу, де учні мало спілкуються поза нашими зборами команди. 7-11 класи, по двоє з паралелі – вони так і сиділи по двоє.

А коли ми вийшли у півфінал і треба було робити виступ, їхати у Вараш Рівненської області боротись за участь у фіналі, це були зовсім інші діти. Учням стало зрозуміло: або вони готують виступ самостійно, або ми нікуди не їдемо. Спільна мета, навіть можна сказати мрія, об’єднувала їх і давала наснаги, щоб домовитись», – розповідає вчителька.

Команда з Берестечка вийшла у фінал. І хоча в результаті перемоги не виборола, сама можливість представляти Волинь у Києві була для них дуже приємною. Учні п’ять днів жили у столичному санаторії, відпочивали, з ними працювали викладачі Києво-Могилянської бізнес-школи, бізнесмени і громадські діячі, запрошені організаторами проекту. Вони спілкувалися з учасниками команд з усієї країни, ділились враженнями.

«Екскурсія Києвом, рок-концерт, грандіозний фінал… Для нас, які приїхали з маленького містечка – це просто фантастична пригода. Вже після цього вся школа захотіла долучитись до нас і бути в команді», – натхненно підсумовує вчителька.

2
Розваги для фіналістів
Розваги для фіналістів

2
Екскурсія Києвом
Екскурсія Києвом

3

***

Поки ми писали цей текст, на YouTube-каналі берестечківської команди PERSONA з’явилися перші відео. Їх монтувала Богдана – 14-річна дівчина, яка рухає свою школу, і з якою разом хочеться рухатися. 10 учнів із маленького містечка на Горохівщині своїми проектами навряд чи змінять світ. Та вже сьогодні вони змінюють свою свідомість, свідомість батьків, і друзів, і всіх мешканців Берестечка. Бо дають змогу людям побачити, як багато можна зробити спільними зусиллями, і що прекрасний новий світ починається сьогодні з кожного із нас.

Читайте також: Про цілі, проєкти та діяльність «Campus» під час карантину у розмові з Михайлом Іващуком

Людмила РОСПОПА

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024