«Ми знаємо, чого хочемо»: вісім кандидатів у депутати Горохівської ОТГ від Аграрної партії

23 Жовтня 2020, 17:08
9146

Підприємці, спеціалісти різних сфер, досвідчені управлінці, патріоти свого краю і просто небайдужі люди – так кількома словами можна охарактеризувати команду Аграрної партії, яка йде на вибори у Горохівську міську об’єднану територіальну громаду.

Район.Горохів поспілкувався з декількома учасниками передвиборчих перегонів від партії й розпитав, чому ці люди йдуть у владу, які мають досягнення і цілі на майбутнє. 

 

Оксана Камоцька

Оксана Камоцька – зі Звинячого. Депутатка районної ради, тимчасово не працює. За депутатство зробила немало для своєї громади й хоче стати депутаткою Горохівської ОТГ, щоб надалі відстоювати інтереси своїх земляків.

Називає себе «вічний аграрій», бо 23 роки пропрацювала в аграрному секторі – була або начальником, або заступником начальника відділу агропромислового розвитку районної ради. За ці роки жінка налагодила якісну комунікацію і знає кожного фермера у районі.

Оксана Камоцька разом із чоловіком обробляють вісім гектарів землі власною технікою. Окрім того, вони займаються свинарством і беруть активну участь у житті села. «Я вважаю, що кожна людина повинна робити для свого села хоч щось. Проблеми села для мене надто рідні й болючі», – каже депутатка.

Одна з причин, чому жінка йде у депутати ОТГ – це ринок землі. Депутатка хоче сприяти людям у виготовленні технічних документацій, відстоювати інтереси селян у земельних питаннях.

«Наші селяни заплутались у цьому всьому. Для них скрізь закриті двері, щоб оформити хоча б клапоть землі. Для селянина це неабияка проблема, а я вболіваю за кожну людину. Щоб зробити приватизацію, ходять місяцями і стоять у чергах. Коли буде створена ОТГ, у земельний відділ ми оберемо людей, які наведуть порядок», – каже Оксана Камоцька.

Болить їй і питання тваринництва. За словами Оксани Камоцької, люди не хочуть тримати корів. Це економічно невигідно, адже, для порівняння, філіжанка кави коштує 15 гривень, а літр молока – п’ять. На думку депутатки, в ОТГ треба створити дорадчу службу, яка буде комунікувати з фермерами, вирішувати земельні питання, допомагати купувати саджанці чи добрива.

 

Олексій Гайдук

Зліва направо: Олексій Гайдук і Тарас Щерблюк
Зліва направо: Олексій Гайдук і Тарас Щерблюк

Олексій Гайдук – підприємець-експортер із багаторічним досвідом. Має 12 років управлінського досвіду в координації роботи галузей промисловості, енергетики, транспорту, зв’язку, комунальної сфери Горохівщини.

Успішно реалізовував проекти газифікації населених пунктів, брав участь у ремонті комунальних доріг, освітленні населених пунктів, впровадженні енергозберігаючих заходів, що вже зекономили понад 5 мільйонів гривень бюджетних коштів. Уміє залучати інвесторів та супроводжує інвестиційні проекти Завод «Горсталь», «Пода-Волинь» та інші.

Олексій має сім років досвіду в приватному бізнесі, у сфері експортно-імпортних операцій, транспорті, логістиці та садівництві.  Хоче стати депутатом Горохівської ОТГ, щоб забезпечити чітку комунікацію виконавчої влади об’єднаної громади з жителями сільських територій, в тому числі через справедливий розподіл фінансових ресурсів.

У ролі депутата підприємець хоче покращити екологію громади. На його думку, в ОТГ треба облаштувати полігон твердих побутових відходів із сортувальною станцією та первинною переробкою вторсировини, а сміття від мешканців централізовано забирати.

Ще кілька завдань, які ставить перед собою Олексій Гайдук: повернути й наблизити до жителя громади реєстрацію авто; добитися ремонту доріг місцевого значення, відновити автобусне сполучення центру громади й віддалених сіл, добитися створення в громаді центру підтримки агробізнесу та промислового комплексу глибокої переробки продукції садівництва та ягідництва.

Яблуневий сад Олексія Гайдука
Яблуневий сад Олексія Гайдука

 

Володимир Вавринович

Володимир Вавринович – представник малого бізнесу, уродженець села Ватин. До того, як став підприємцем, з 2007 року по 2015 пропрацював у ТзОВ «Волинь-нова» – від завідувача господарством до заступника директора. Має магазини й ставок у селі Ватин, обробляє власною технікою 10 гектарів землі, де вирощує сою і пшеницю. Допомагає односельцям, якщо комусь потрібні послуги сільгосптехніки.

У політику йде вперше, бо хоче відстоювати інтереси рідного села, де проживає з родиною.

«Будемо сподіватися, що люди нам довіряють. Хочу покращувати інфраструктуру, адже дороги у нас погані. Також мене хвилює медицина і освіта. Цього року відстояли медпункт у селі, тому що його хотіли закрити. Життя не буде, якщо закрити спочатку медпункт, потім школу і дитсадок. Тому я йду в політику, щоб відстоювати права наших громадян.

Йду саме від Аграрної партії, тому що вона захищає інтереси людей, які працюють на землі. Мій тато теж аграрій. Я так само там працював і орієнтуюся, які інвестиції можна залучити у село».

 

Валентин Панасюк

Валентин Панасюк – житель Підбереззя, підприємець, заступник директора ПП «Макс Ком» (керівниця – Оксана Щерблюк, яка теж балотується у депутати ОТГ – ред.).

Вирішив іти в депутати від Аграрної партії, бо побачив потужну команду і однодумців. Як один з найбільших платників податків у районі, підприємець і його партнери по бізнесу хочуть бачити, куди використовують бюджетні кошти.

Підприємство «Макс Ком» працює у тандемі з фермерським господарством «Підбереззя Агро» (керівник – Сергій Петровський, теж кандидат у депутати ОТГ, – ред). І вирощують чотири гектари полуниці у Підбереззі. На полях працює близько 30 чоловік, які за день можуть заробити до 500 гривень. Валентин Панасюк каже, що для нього пріоритет – створення робочих місць.

Завдяки діяльності Валентина Панасюка, Оксани Щерблюк, Сергія Петровського, голови райради Тараса Щерблюка та інших підприємців, вийшла ефективна комінукація між бізнесом, сільською радою та громадою.

За останні роки у Підбереззі вдалося запровадити централізований вивіз сміття. Людей навчили не викидати сміття по лісах. Раз на місяць приїжджає трактор і забирає відходи, а контролює процес сільський голова.

Діти-відмінники і учасники олімпіад отримують від фермерів стипендії. Є діти, які отримують і по три тисячі гривень. У сільрадах, де аграрії обробляють землю, є постійна допомога для мешканців – подарунки на школу, підтримка учасників АТО. Також допомогли місцевій церкві зробити опалення.

 

Сергій Петровський

1

Сергій Петровський – мешканець Горохова, навчався у сільськогосподарському технікумі, а опісля, у 2010 році виїхав на практику в Данію. Залишився там аж на сім років – заробляти гроші і досвід. У 2017 році повернувся на батьківщину, тому що завжди відчував себе патріотом і хотів жити на своїй землі.

«Данія – одна з найрозвиненіших і найбагатших країн Європи. Вважається, що там живуть найщасливіші люди. Я там теж був щасливим, заробляв хороші гроші, але завжди хотілося додому. Мені тут подобається. Я тут хочу жити і працювати. Так як був по заробітках, бачив скільки нашого люду по Європі. Хочеться, щоб наші люди були вдома, добре жили і щоб у них був достаток», – розповідає Сергій.

Повернувшись в Україну, Сергій вирішив відкрити свою справу і стати садівником. Почав з гектару малини, орендував у Підбереззі ділянку площею 15,7 гектара. У 2018 році з партнерами заклав два гектари яблуневого саду на місці старого занедбаного садка. У 2019 році посадили ще два гектари вишень, які в подальшому плануватимуть на заморозку і переробку. І цього року заклали два гектари полуниці сорту «Хоней».

Полуничне поле посадили за новими технологіями
Полуничне поле посадили за новими технологіями

«Ми даємо робочі місця на селі і хочеться ще більше людей залучити до співпраці. Щоб одноосібники і фермери також робили насадження. Щоб у майбутньому ми могли зробити заморозку, переробку, виготовляли тут соки, джеми і все, що можливо», – ділиться планами Сергій Петровський.

За його словами, вже й фіни цікавляться нашим регіоном –  хотіли б купувати продукцію ягідництва та інвестувати тут. Тільки для цього в районі повинна бути шокова заморозка, щоб фермери могли відправити на Фінляндію хоча б якусь партію малини чи полуниці.

«Разом ми зробимо так, щоб наш регіон був не тільки сільськогосподарським, а й ягідничим і плодоовочевим. У політиці я не був, але завжди боліло серце за нашу країну. Ми маємо величезний потенціал, але ніхто його не розвиває. Люди на заробітки їздять, живуть бідно, а села занепадають. Я йду в депутати, тому що покоління повинне мінятися, хай приходить молодь. Будемо разом працювати, щоб держава розвивалася», – підсумовує Сергій Петровський.

 

Володимир Шевченко

Діючий депутат Горохівської міської ради, підприємець і меценат, член Аграрної партії України. Партійці характеризують його як активного жителя міста Горохів.

Володимир Шевченко – корінний горохівчанин. Має продовольчий магазин «Дар», гроші на відкриття якого заробив колись в Англії. Зараз Володимир бере активну участь у спортивному житті міста, підтримує Горохівську футбольну команду, а також допомагає Берестечківському ПТУ харчами для спортсменів.

Депутат не мав ні найменших сумнівів, чи балотуватися у депутати Горохівської ОТГ, бо вважає своїм обов’язком розвивати рідне місто та допомагати його мешканцям жити в комфорті.

 

Олександр Мартинов

Голова Холонівської сільської ради. Каже, що йде в депутати, аби далі підтримувати і розвивати свою громаду. Першочергово – спорт, так як Олександр Мартинов сам був футболістом.

За останні роки у громаді зробили чимало. На території сільради – хороші дороги. У Холонівській школі, де навчається 102 учні, поліпшена матеріально-технічна база, є нові дошки та столи, замінені вікна та двері. На це торік і цьогоріч виділили по 800 тисяч гривень.

Зараз за гроші сільської ради і районного бюджету біля у Холоневі біля школи будують спортивний майданчик зі штучним покриттям за півтора мільйона гривень.

Завдяки налагодженій співпраці депутатів і місцевих фермерів центр Холонева виглядає охайно. Ділиться Олександр Мартинов і досягненням жителів села Старостав – вони зробили своїми силами у парку зону відпочинку.

«На території сільради можна і треба розвивати бізнес, адже тут є інвестиційно привабливі ділянки», – вважає Олександр Мартинов.

 

Тарас Щерблюк

Член «Аграрної партії», голова районної ради Тарас Щерблюк, який балотується у депутати Горохівської міської ОТГ і Волинської обласної ради, каже, що задоволений командою, яку обрав для виборчих перегонів. За його словами, у Горохівську ОТГ зайдуть справжні професіонали своєї справи, які мають досвід у різних сферах. Ці люди сприятимуть подальшому розвитку громади:

«Люди, яких я веду у Горохівську ОТГ від Аграрної партії, будуть хорошими депутатами. У нашій команді є вчителі, медики, фермери, ветлікарі – люди практично зі всіх галузей. Тому що кожен депутат повинен відповідати за свою роботу і він має бути активним. Усі 26 чоловік, які йдуть від Аграрної партії у Горохівську ОТГ, реалізовують себе як спеціалісти у якійсь сфері.

У цілому команда потужна. Ми знаємо, чого хочемо. Треба, щоб у громаді не тільки перерозподіляли бюджетні кошти, бо для того багато розуму не треба. А впроваджували нові програми, проекти і їх реалізовували. Потрібно розвивати овочівництво та ягідництво, аби громада заробляла.

За словами Тараса Щерблюка, у громаді однозначно треба підтримувати спорт. Це голова районної ради активно робив протягом останніх років. Наприклад, у Берестечківському ПТУ три роки успішно діє група з посиленою фізичною підготовкою. Молоді спортсмени займаються футболом і збірна здобуває призові місця в області. Навчатися сюди приїжджають діти не тільки з Волині, а й інших куточків України – Львівщини, Рівненщини, Тернопільщини. Тарас Васильович ніколи не відмовляв керівництву ПТУ у допомозі. Особливо вдячні в училищі за грошову допомогу на якісне харчування для спортсменів.

На думку Тараса Щерблюка, створення робочих місць – запорука успіху громади. Він хоче, аби розроблялися програми для підтримки малого фермера і одноосібника: «Нам потрібна переробка ягід, овочів і фруктів. Щоб фермери могли виростити продукт, переробити його, заморозити, запакувати і продати. Це має стати пріоритетом на наступні п’ять років роботи депутатського корпусу», – зазначає голова районної ради.

За словами кандидата, однозначно має бути підтримка комунальних закладів громади. Тарас Щерблюк хоче підтримувати первинну і вторинну ланку медицини, аби в ОТГ всі жителі мали доступ до якісних медичних послуг. Навіть ті, хто живе у віддалених селах. Також голова райради сприятиме покращенню матеріально-технічної бази шкіл і ні в якому разі не хоче, аби їх закривали. 


 

Світлана КИРИЛОВА

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром