Болото під охороною: як заплава річки Стир потрапила у Смарагдову мережу Європи

17 Листопада 2020, 20:00
Заплава річки Стир потрапила у Смарагдову мережу Європи 12293
Заплава річки Стир потрапила у Смарагдову мережу Європи

Заказник площею 761 гектар тягнеться уздовж річки Стир від Перемиля через села Гумнище і Липу аж до Новоставу.

Цю територію під охорону держави взяли 12 березня 2020 року, коли Волинська обласна рада прийняла відповідне рішення, і утворили гідрологічний заказник «Перемильський».

Таке рішення насправді було дією навздогін: заплава річки Стир у межах Горохівського району Волинської області під номером 191 включена в український список об’єктів Смарагдової мережі Європи ще 18 листопада 2016 року.

Цього дня постійний комітет Бернської конвенції визнав близько 10% території України особливими природоохоронними об'єктами. А це 271 об’єкт загальною площею 6,2 мільйона гектарів. На Волині до Смарагдової мережі України увійшло понад 248 тисяч гектарів. 

Детально читайте у матеріалі: Смарагдова павутина: які природні об'єкти Волині посилено охоронятимуть


 

Все це відбулося на виконання Угоди про Асоціацію з Європейським Союзом у частині охорони навколишнього природного середовища.

Тобто, щоб забезпечити вихід України на міжнародні та європейські ринки, Верховна Рада останні кілька років наближує наше законодавство до природоохоронних директив ЄС, а Уряд впроваджує виконання багатосторонніх екологічних угод, стороною яких є Україна.

Однією з таких угод є Бернська конвенція, яку Україна ратифікувала ще у 1995 році. Йдеться про розробку Смарагдової мережі, що поєднує території особливого природоохоронного значення, а саме місця існування рідкісних тварин та розповсюдження оселищ, які охороняє Конвенція у країнах-нечленів Європейського Союзу.

Одним із таких євроінтеграційних заходів Закон України «Про Основні засади (стратегію) державної екологічної політики України на період до 2030 року», який вступив у дію з 1 січня 2020 року. Він передбачає впровадження міжнародних стандартів управління довкіллям, цифровий доступ до екологічної інформації, а також розширення території природно-заповідного фонду.



 

Читайте також матеріал про Нобельський національний природний парк, більша частина території якого також входить до Смарагдової мережі. 

Тож склалися ідеальні умови, аби незаймана природа берегів Стиру уціліла для наступних поколінь.

В заказник ми відправилися з головною спеціалісткою управління екології та природних ресурсів Волинської облдержадміністрації Катериною Філютою, яка брала безпосередню участь в документальному оформленні заказника «Перемильський». Поки ми готували матеріал для публікації, пані Катерина змінила роботу – тепер працює на такій же посаді, але в Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів України.

Читайте також: Болото на вагу золота: чому важливо зберегти Прип'ятське Полісся


«Таких боліт у Горохівському районі більше немає. Наприклад, заплава річки Липа була меліорована, а тут величезні болотні угіддя, які не знали ні осушення, ні розорення. Ця територія постійно зволожена і перебуває саме у такому стані, у якому має бути болото. І дуже важливо зберегти його, бо коли є болото, то буде вода і в навколишніх водоймах і у криницях. Крім того, що болота акумулюють воду, вони ще й поглинають 80% вуглекислого газу, а з таким об’ємом навіть ліс не здатний впоратися», – пояснює Катерина Філюта.

Гідрологічний заказник «Перемильський» на Публічній кадастровій карті України
Гідрологічний заказник «Перемильський» на Публічній кадастровій карті України

Під час підготовки пакету документів у заказнику проводили і наукові дослідження. Так, від села Перемиль до впадання річки Липа у Стир і до вливання у Хрінницьке водосховище виявили три рослинних угрупування, а саме глечики жовті та латаття сніжнобіле, які занесені до Зеленої книги.

Також тут живе чимало водоплавних, наприклад, сірі і білі чаплі, і хижих птахів, як-от підорлики та луні очеретяні. Зустрічається і рідкісний лелека чорний. Вчені припускають, що місця його гніздування є неподалік у навколишніх лісах.


 

Катерина Філюта також визнає, що на шляху до офіційного оформлення заказника відчувалося певне невдоволення місцевих, адже тепер в околицях Перемиля та сусідніх сіл не можна полювати, а ловити рибу дозволено тільки вудочкою.

Однак, ці непорозуміння вдалося залагодити, адже перед місцевою громадою, яка увійшла в новоутворену Берестечківську ОТГ, відкриваються нові можливості.

Читайте також: Уроки Батуринської ОТГ для Берестечка і Ко


Заповідну територію можна і варто використовувати для розвитку рекреаційного і туристичного бізнесу: прокладати маршрути, організовувати сплави по річці Стир, облаштовувати місця для відпочинку.

Перевагою заказника «Перемильський» є розташування на межі трьох областей: Волинської, Рівненської та Львівської.

«Дуже цінним також є те, що один об’єкт заповідного  фонду переходить в інший. З іншого берега Стиру в околицях села Солонів Рівненської області є ботанічний заказник. Все це разом складається в одне рідкісне середовище з унікальною флорою і фауною», – підсумувала Катерина Філюта.


Читайте такожЧому Волинське болото врятує світ. ЦИТАТНИК

Так, гідрологічний заказник «Перемильський» став можливим завдяки міжнародній співпраці та євроінтеграції. А громада самостійно має думати як використати цей смарагд.






 

Наталія ПАХАЙЧУК

Фото Сергія БОЙКА 

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50
22.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром