Про спортивну славу Горохова і Олександра Баламута

29 Березня 2021, 15:34
5422

Народився Олександр Баламут 23 листопада 1933 року в місті Горохові. Спортивну кар'єру гандболіста розпочав у місті Львові, де навчався в інституті фізичної культури. У складі збірної команди міста Львова брав участь у чемпіонаті України. Виступав на міжнародній арені, зокрема, у складі збірної Радянського Союзу в матчах проти команди Німецької демократичної республіки у 1956 році. У складі збірної команди міста Львова зайняв ІІ місце в першій першості СРСР з ручного м'яча, що відбулась у Москві. Але ще більшої слави Баламут зажив як гандбольний тренер, який виховав цілу плеяду талановитих спортсменів. Олександр Миколайович Баламут на своїй малій батьківщинімісті Горохові, створив справжню «фабрику зірок» ручного м'ячап'ятнадцять майстрів спорту та понад сто вихованців волинського наставника свого часу входили до збірних СРСР та УРСР. Відомі гандболістки Анжела Швайковська та Наталя Голдованська навіть грали у легендарному київському «Спартаку» у Ігора Турчина.

Про юних гандболістів із Горохова із захопленням заговорили не лише в області, а й далеко за її межами. У 1961 році на чемпіонаті України команда хлопців зайняла друге місце, а команда дівчаттретє, поступившись лише вихованцям знаменитого київського тренера Ігоря Турчина. Та згодом горохівчани перемагали і їх. Чотирнадцять разів вони ставали чемпіонами України, удостоювалися найвищих нагород ЦРСТ «Колос».

Найбільша слава до горохівчан прийшла 1970-го. Тоді їхня чоловіча команда виступала за збірну України на І Всесоюзних сільських іграх, що відбувалися в Луцьку, і стала чемпіоном СССР. Наставникові «золотих» хлопців і 37-річному гравцеві Олександрові Баламуту було присвоєно почесне звання заслуженого тренера України.

Наступного року до скарбниці нагород була зарахована і срібна перемога жіночої команди на першості Радянського Союзу.

Вихованці Олександра Миколайовича які входили до складу збірних команд України та вищих ліг були: Тамара Середа, Таїсія Кудима (Могилецька) , Любов Вальо (Новосад), Тамара Баламут (Павлова), Людмила Круковська (Бортнік), Надія Бернацька (Карабанова) та багато інших.

Помер Олександр Миколайович Баламут 10 листопада 2009 року.

З 2010 року турніри з гандболу присвячуються памяті цієї видатної особистості, яка все своє свідоме життя присвятила спорту, розвитку дитячого та дорослого гандболу на Горохівщині та Волині.

На фасаді Горохівської ДЮСШ є меморіальна дошка Заслуженому тренеру України з гандболу Олександру Баламуту.

Андрій КЛЕНК







 

 

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024