День міста Горохова

08 Червня 2021, 13:32
Гурт-студія "Кобзари" 6987
Гурт-студія "Кобзари"

День міста Горохів відзначає на християнське свято Вознесіння Господнього. І воно має свою історію. Як відомо Свято-Вознесенська церква була зведена в 1844 році, і стала осередком православ’я міста. Відповідно і престольне свято відзначалося в день Вознесіння Господнього.

Через певний час горохівське сестринство ініціювало збір коштів і придбало у Свято-Успенській Почаївській лаврі образ Божої Матері Казанської, який хресною ходою був перенесений в Горохів.

Саме поява цієї ікони призвела до відзначення престольного свята в День чудотворної Казанської ікони Божої Матері, яке відзначають 4 листопада.

Восени 1992 року за наполяганням більшості парафіян Горохівська Свято-Вознесенська церква змінила статус підлеглості, увійшовши в лоно Київського Патріархату. У травні 1993 року настоятель храму о. Андрій Сидор запропонував громаді перенести основне престольне свято з дня Казанської ікони Богоматері на Вознесіння Господнє, тобто, згідно з назвою храму. Відтак, день вшанування ікони – 4 листопада – став відпустовим святом.

На престольне свято до Горохова в 1994 році прибув Митрополит Луцький і Волинський Іоан Боднарчук — першоієрарх нововідродженої у 1990 році Української Автокефальної Православної Церкви (УАПЦ). Саме тоді «Кобзарик» отримав благословіння від шанованого Митрополита. А Волинська держтелерадіокомпанія відзняла і показала фільм про ці події. Митрополит Іоан був явним кандидатом на патріарший престол. Однак 9 листопада 1994 загинув у ДТП на Горохівщині (с.Софіївка) за нез'ясованих обставин.

Саме це масштабне відзначення престольного свята на Вознесіння 1994 року стало підставою для розгляду сесією Горохівської міської ради питання, ініційованого Конгресом Українських Націоналістів Горохівщини, про відзначення Дня міста.

Зважаючи на те, що в Горохові одні празникували на Вознесіння, інші на Казанську, а ще інші до віруючих себе не відносили, то рішення про дату свята далось нелегко. І тут я з вдячністю згадую тогочасного мого конкурента на мерську посаду Івана Грибка. В питанні святкування Дня міста на престольне свято Вознесіння Господнього ми були однодумцями. Нам вдалося в цьому переконати депутатів і рішення було прийняте. І вже в 1995 році Горохів вперше відзначив своє свято.

Маємо усвідомити, що це свято нашого міста, а ми на ньому тимчасові гості. Історія і розваги мають поєднуватись.

З твоїм святом, моє рідне місто Горохів!

Олег Мосієвич

 

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024