«Треба вкладати у молодь»: як розвивається спорт у Берестечківській громаді

24 Листопада 2021, 18:43
«Треба вкладати у молодь»: як розвивається спорт у Берестечківській громаді 2354
«Треба вкладати у молодь»: як розвивається спорт у Берестечківській громаді

Уже минуло більше як рік, як Берестечківська міська громада отримала нове керівництво. За цей час багато змінилося в кращий бік завдяки небайдужим людям і спеціалістам, які взяли на себе відповідальність розвивати громаду і «вдихати» в неї нове життя.

Дуже добре видно прогрес, якщо подивитися на розвиток спортивного життя протягом останнього року. Район.Горохів дізнавався, як розвивається спорт у Берестечківській громаді і чому його не було б без меценатів та ініціативних людей.

У психоневрологічному інтернаті відкрили спортмайданчик власними силами

Спорт, а тим більше культурне дозвілля, потрібні усім, тож на початку листопада у Берестечківському психоневрологічному інтернаті відзначили День соціального працівника відкриттям культурно-спортивного майданчика. Як розповів нам керівник комунального закладу Віталій Клемба, звели майданчик власними силами і з допомогою меценатів.

«На цьому майданчику 180 підопічних інтернату мають можливість займатися баскетболом, мініфутболом, рухливими іграми. Також тут можна проводити дискотеки, побудована сцена з світломузикою. Спортивний майданчик має сучасне європейське поліуретанове покриття», – розповів Віталій Клемба.

На відкритті спортивного майданчика. Фото пресслужби обласної ради

На відкритті спортивного майданчика. Фото пресслужби обласної ради

За словами директора інтернату, спрямували на будівництво гроші благодійників. Зокрема, Володимир Рудюк (поліуретанове покриття), Ігор Чорнуха (цемент), Сергій Голіков (цемент). Петро Гордіюк (цегла) тощо. Для підготовки і будівництва комунальна установа не залучила жодної будівельної організації – усе зробили своїми силами.

До слова, поряд з новим спортивним майданчиком на території інтернату було старе приміщення, яке продовжили, обмурували і взимку там облаштують реабілітаційно-гімнастичний тренажерний зал.

«Там буде повністю буде зроблений куток благоустрою, де підопічні матимуть можливість відпочити у гарних умовах, зайнятися спортом взимку або влітку на літньому майданчику. А також буде висаджений сад з декоративних дерев, з лавочками», – ділиться планами Віталій Клемба.

Завітав у психоневрологічний інтернат привітати з відкриттям спортмайданчика депутат обласної ради Тарас Щерблюк, який надав установі благодійну допомогу – тонну яблук. Він пообіцяв наступного року дати насіння сої, яким засіють три гектари землі на території підсобного господарства. Сою інтернат планує виростити, продати і буде мати вільні кошти, щоб покращувати життя підопічних.

Тарас Щерблюк і Віталій Клемба

Зі слів Віталія Клемби зрозуміло, що інтернатна установа взяла курс на те, щоб забезпечувати себе всім необхідним власними силами. До прикладу, заклад вже не купує молоко в населення за бюджетні кошти, а забезпечує себе ним самотужки. Тут зробили селекцію великої рогатої худоби і сформували нове стадо з 36 голів.

«До того ж інтернат утримує 81 голову свиней. Для порівняння – в квітні було 36. Ми плануємо, щоб інтернатна установа не купувала м’яса за бюджетні кошти, а мала власне з підсобного господарства», – стверджує керівник установи.

Для власних потреб комунальний заклад вирощує картоплю, моркву, капусту. Усього інтернат має в розпорядженні 28 гектарів землі.

До слова, комунальний заклад економить державні кошти ще й за рахунок того, що в липні перейшов на тверде паливо. З початку жовтня тут палять дровами, які також заготовляють власними силами.

Є ще кілька покращень, які цьогоріч отримала установа від обласної влади. У вересні рішенням облради інтернату передали автомобіль швидкої допомоги, який полегшує життя підопічним. Також обласна рада виділила кошти на кошторисну документацію на заміну даху в першому корпусі та на кошторисну документацію щодо очисних споруд в інтернатній установі.

У Берестечку ростять нових зірок боксу і футболу

У Берестечківській громаді є ентузіасти, без яких спорту не було б. Важливо, аби ініціативу вчасно проявили, підтримали і далі розвивали. Саме так почалася історія секції з боксу у місцевій школі, яка діє більш ніж пів року.

Все почалося з того, що було багато дітей, які хотіли займатися боксом. Їх підтримали батьки і запросили тренера з Радехова Андрія Яковлєва. А далі спільними зусиллями і з допомогою меценатів у школі облаштували секцію з боксу. Тепер 18 дітей від першого до одинадцятого класу мають змогу тренуватися три рази на тиждень.

Андрій Яковлєв розповідає, що на заняття у Берестечко йому доводиться доїжджати в один бік 45 кілометрів. Крім Берестечка він має секції у Радехові і Лопатині (Львівська область). З тренування на тренування чоловік добирається машиною, тож на це витрачає чималі кошти.

Проте на пропозицію батьків з Берестечка погодився, адже вони вже раніше возили своїх дітей на заняття саме до нього. Секцію в Берестечку створили на платній основі. Згодом громада прийняла Андрія на пів ставки у Будинок дитячо-юнацької творчості.

За словами тренера, діти займаються у шкільному спортзалі і мають все, що потрібно. Хоча є деякі незручності.

«Перед відкриттям секції у Берестечку я звернувся по допомогу до депутата обласної ради Тараса Щерблюка. Він не заперечував, виділив немалі кошти і ми замовили все, що потрібно було на початку. Зокрема, п'ять боксерських мішків.

Зараз ми забезпечені всім, проте є деякі незручності. Ми займаємося у шкільному спортзалі, а там треба і ринг поставити, і мішки почіпляти. Потім все забирати звідти. Будемо просити громаду, аби нам виділили окреме приміщення для занять боксом. І Тарас Васильович обіцяв у цьому посприяти», – розповідає Андрій Яковлєв.

Тренування відбуваються у шкільному спортзалі

На фото зліва направо: мер Берестечка Ігор Грудзевич, мами юних боксерів, тренер Андрій Яковлєв, депутатка Берестечківської громади Наталія Захарчук, яка теж бере активну участь у розвитку спорту в громаді, і депутат обласної ради Тарас Щерблюк

Хоч секція з боксу в Берестечку ще «молода», діти тут займаються професійно і через рік-два зможуть їздити на змагання і займати призові місця. Адже вихованці Андрія Яковлєва привозять і срібні, і золоті медалі. «Діти талановиті і хочуть займатися.  Це лиш питання часу», – додає тренер.

Андрій Яковлєв зі своїми медалістами на змаганнях у Дрогобичі

Крім боксерів у Берестечку готують і нових зірок футболу. При місцевому ПТУ №27 під керівництвом тренера Дмитра Філіна діє гурток з футболу і його вихованці вже беруть участь у змаганнях високого рівня.

«ПТУ №27 міста Берестечка і «Агропродукт Горохів» підписали договір з командою «Адреналін Луцьк», яка бере участь у Чемпіонаті України. У них було мало футболістів вікової групи U-17 і нам запропонували, щоб ми брали участь за них в чемпіонаті України по першій лізі. Почали чемпіонат грати з вересня і йшли на четвертому місці у складі групи. Діти ще не брали участі у змаганнях такого рівня», – розповідає тренер.

Футбольний гурток в училищі діє не один рік, а займається в ньому 30 осіб. Вихованці училища забезпечені всім необхідним – тренувальним та ігровим полями, спортивними майданчиками, формою та інвентарем. Діти на місці мають змогу і жити, і харчуватися, і тренуватися щодня.

«Ми стараємося, щоб діти мали все необхідне для занять спортом. Якби не підтримка керівника ПТУ Олександра Лейбика і благодійників, то не знаю, чи був би спорт у Берестечку. Нам дуже допомагає депутат обласної ради Тарас Щерблюк, який забезпечує харчуванням і транспортом наших футболістів.

Також ми вдячні Федерації футболу Волині і Дитячій місії України, які допомагають формою і м’ячами. Ми будемо старатися і надалі, аби діти займалися спортом, адже це розвиток здорової нації», – каже Дмитро Філін.

Підтримала футболістів і Горохівська громада, яка закупила два комплекти футболок з логотипами. До речі, матчі за участі «Агропродукту» та «Адреналіну» відбуваються на оновленому стадіоні «Колос» у Горохові. Фанати можуть прийти та повболівати за улюблену команду і подивитися хороший футбол. Поки стадіону такої якості немає в Берестечку, проте над цим місто ще попрацює.

«Потрібно вкладати ресурси у розвиток молоді»

Зараз у Берестечківській громаді не така економічна ситуація, якою була ще рік тому. Завдяки об’єднанню громада змінилася, залучила кошти і має всі шанси для подальшого розвитку. Про це Район.Горохів розповідає депутат Волинської обласної ради Тарас Щерблюк.

 «У громади є хороший потенціал для розвитку. У першу чергу завдяки тому, що там хороший голова і підібрані гідні спеціалісти. Громада залучила кошти, змусивши платити за землю тих, хто не платив. Успішно відбулися аукціони по землі і в громаду теж пішли немалі гроші.

У Берестечківській міській раді тепер є ЦНАП, куди приємно зайти. Там повністю оновили приміщення, де розмістили всі структурні підрозділи. Також у Берестечку оптимізували бібліотеку, перенесли в одне місце. Тому я бачу, що якщо є розумні люди, то є розвиток громади. Деякі проблеми, звісно, є, але громада їх поступово вирішує», – зазначає Тарас Щерблюк.

За його словами, голова громади Ігор Грудзевич знає, де взяти кошти і як раціонально використати їх, адже він фінансист, має досвід і навіть був головою бюджетної комісії двох скликань обласної ради.

Тепер основне завдання громади, на думку Тараса Щерблюка – вкладати ресурси у молодь і розвивати її як в культурному, так і спортивному напрямках. І якщо з культурою у Берестечку проблем немає, то над спортом ще потрібно попрацювати. Але громада ще молода, тож все попереду.

«Звісно, у громаді можна збудувати дорогу, облаштувати ЦНАП, але першочергово має розвиватися місцева молодь. Ми повинні вкладати ресурси в її розвиток. Якщо немає спорту – немає зайнятості і молоді люди сидять тільки в гаджетах.

У Горохівській громаді спорт на високому рівні, адже там все концентрувалося від колишнього району. Ми спілкувалися з Ігорем Грудзевичем і плануємо працювати над розвитком спортивного життя громади. Добре, що знаходяться такі ініціативні люди, як-от Андрій Яковлєв, Дмитро Філін, Олександр Лейбик. Ініціативних людей завжди хочеться підтримувати», – розповідає депутат.

На його думку, громаді просто необхідно думати не лише про розвиток інфраструктури, а й про розвиток місцевої молоді, аби вона не покидала рідне село чи місто у пошуках кращого життя.

«Спорт – це теж розвиток. Наші спортсмени грають вже не просто на обласному рівні, а на всеукраїнському. Тому в дітей треба вкладати, щоб потім у нас були видатні боксери і футболісти не просто українського, а світового рівня», – переконаний Тарас Васильович.

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
22.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром