У Берестечку знайшли дві могильні плити з єврейського кладовища. ФОТО

16 Вересня 2019, 18:00
Могильні плити з єврейського кладовища, які знайшли у Берестечку 2627
Могильні плити з єврейського кладовища, які знайшли у Берестечку

У Берестечку навіть у наші дні знаходять могильні плити з єврейського кладовища, яке знищили німці під час Другої світової війни.

Дві з них нещодавно знайшов директор Берестечківського історичного музею Олег Дергай і перевіз їх на приблизне місце розташування колишнього кладовища – на городи за Берестечківською газовнею.

Одну із цих плит знайшли в сходах «конюшні», тобто колишнього будинку культури Берестечка (конюшня там була за німців). Про іншу ж плиту конкретної інформації менше. Її знайшли десь у місті, в людей. Паралельно ж з цим хтось, можливо при будівництві, натрапив на цілу купу єврейських могильних плит і вивіз їх до місця розстрілу євреїв. Там вони зараз і знаходяться.




Єврейські надгробні плити зі знищеного німцями єврейського кладовища
Єврейські надгробні плити зі знищеного німцями єврейського кладовища



За газовнею у бік Стариків було єврейське кладовище. Під час війни німці якийсь час тримали євреїв у ґетто на території Берестечка, а в 1942-му усіх розстріляли за містом біля дороги на Смоляву. Там зараз стоїть пам'ятний знак.

Пам'ятний знак
Пам'ятний знак

Єврейське кладовище німці знищили, а могильними плитами, за словами місцевих, виклали дорогу біля Берестечківського ПТУ-27. Там вони і лежать під асфальтом. Але, схоже, не тільки там. Досі в місті знаходять могильні плити з цього кладовища. На місці кладовища зараз людські городи і взагалі нічого не нагадує про те, що там було щось інше.

До Другої світової війни у Берестечку проживало багато євреїв. Дотепер збереглося приміщення єврейської синагоги, де зараз музична школа. Вона має статус пам'ятки архітектури і має охоронний номер.

У приміщенні синагоги - музична школа
У приміщенні синагоги - музична школа

Сергій БОЙКО

Читайте також: Зневажений геноцид: у Луцьку готують виставку про історію масових вбивств ромів

 

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024