Історія горохівських костелів: від храму до спортзалу

08 Жовтня 2019, 11:15
Ілюстративне фото 3689
Ілюстративне фото

Перший відомий історикам костел у Горохові мав подвійну назву – Успіння Пресвятої Діви Марії і Віднайдення Всечесного Хреста. Він був споруджений у 1619–1626 роках.

Про це повідомляється на сайті monitor-press.com.  

Хоча перша згадка про католицький костел у Горохові датується 1450 року. Отже, припускають, що міг бути ще один храм.

На початку ХІХ століття костел Успіння Пресвятої Діви Марії і Віднайдення Всечесного Хреста згорів. Тодішній власник Горохова граф Валеріан Стройновський у 1808 році збудував нову святиню. Споруда простояла майже півтора століття, аж доки в 1950 роках її розібрали за наказом радянської влади.

Читайте також: У Горохові на місці католицького кладовища збудують новий костел

У Горохові, який із 1600 року мав магдебурзьке право, здавна проживали разом українці, поляки та євреї. Друга світова війна зруйнувала традиційний уклад містечка. У вересні 1942 року тут нищили місцевих євреїв, громада яких до війни нараховувала понад 3,8 тисячі осіб. У січні 1944 звідси втекли поляки. Від євреїв залишилася лише велика братська могила поза межами міста, від поляків – теж лише могили на місцевому кладовищі.

У 1973 році радянська влада ліквідувала й цвинтар. Ті католики, яким пощастило вижити в Другій світовій і в часи переслідування релігії, мовчали про свої віросповідання та національність.

Після здобуття Україною незалежності в 1991 році люди почали відроджувати католицьку парафію у Горохові. Нечисельна громада майже три десятиліття збиралася на богослужіння в орендованих Товариством польської культури імені Еви Фелінської приміщеннях місцевої спортивної школи.

Читайте також: Зі стіни «дивиться» снаряд, а на вівтарі смажать голубів: чим живе костел Святої Трійці у Берестечку. ФОТО

Католики хотіли збудувати власний храм. Врешті у 2016 році Горохівська міська рада виділила земельну ділянку й надала дозвіл на побудову костелу. І ось 5 жовтня цього року єпископ Віталій Скомаровський освятив майданчик, на якому споруджуватимуть костел. Храм стоятиме на місці, де було католицьке кладовище.

За даними першоджерела, святиня матиме ім’я Владислава Буковинського – пароха луцького кафедрального собору Святих Апостолів Петра і Павла, в’язня радянських таборів, Апостола Казахстану, беатифікованого у 2016 році.

До речі, це буде перший в Україні костел, присвячений цьому блаженному.

Читайте також: У Горохові на місці католицького кладовища збудують новий костел

 

 

 

Коментар
23/04/2024 Понеділок
22.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром