Рятувальники застерігають бути обережними із приладами обігріву

10 Жовтня 2019, 17:30
Ілюстративне фото 2261
Ілюстративне фото

Співробітники ДСНС розповіли, як вберегтися від небезпеки в опалювальний період.

Про це повідомила Державна служба з надзвичайних ситуацій у Волинській області.

Як повідомляють рятувальники, осінньо-зимовий період – це час посиленої уваги, проте попри постійні застереження, щодня на території області виникають пожежі.

Основні причини: перенавантаження електромережі та порушення правил пожежної безпеки при експлуатації пічного опалення. Рятувальники наголошують, що необхідно суворо дотримуватися встановлених для всіх правил пожежної безпеки в побуті при встановленні та експлуатації електроприладів.

«Ще трошки і розпочнеться опалювальний сезон. А пічне опалення завжди створювало і створює чимало проблем населенню, особливо в сільській місцевості, де у багатьох будинках є піч – об’єкт підвищеної пожежної небезпеки. Перед початком опалювального сезону всі печі повинні бути відремонтовані й ретельно перевірені», - повідомила ДСНС.

Щоб застерегти себе від небезпеки, потрібно вчасно проводити ревізію електромережі, утримувати в справному стані розетки, вимикачі, рубильники та інші електроприлади. Рятувальники категорично забороняють підвішувати абажури на електричних проводах, заклеювати електропроводку шпалерами, зафарбовувати олійною фарбою, вмикати в одну розетку одночасно декілька приладів. Також слід вимикати побутову техніку та не залишати ввімкненими електроприлади, що працюють в режимі очікування, коли нікого немає вдома.

Не варто залишати без нагляду розтоплені печі та перегрівати їх, експлуатувати печі без протипожежної розділки, використовувати для розпалювання печей легкозаймисті та горючі рідини.

«Причиною пожежі може бути порушення правил влаштування печі. Наприклад, недостатні відстані між димарем печі й дерев’яними конструкціями перекриттів будинку. Сюди ж можна віднести відсутність металевого листа, в результаті чого через випад вугілля загоряється підлога. Інша проблема – порушення правил пожежної безпеки при експлуатації печі. Також часто закінчується пожежею розпалювання печей бензином, гасом та іншими легкозаймистими рідинами. Крім того, не можна топити печі з відкритими дверцятами, сушити на них одяг, дрова та інші матеріали, а поверхні опалювальних приладів і димових труб необхідно систематично очищати від пилу і білити. Виявлені в печі тріщини і недоліки необхідно своєчасно усувати», - зауважили рятувальники.

Щоб не допустити загибелі людей на пожежах, варто пам’ятати, що трагічні випадки частіше виникають там, де діти залишаються вдома без нагляду дорослих в закритих квартирах, в будинках, що опалюються печами або залишені без нагляду увімкнені в електромережу електропобутові прилади. \

Також пожежі виникають у підвалах багатоповерхових будинків, жертвами яких стають особи без певного місця проживання. Небезпечні такі пожежі виділенням великої кількості диму, що проникає в під’їзди та квартири, загрожуючи життю його мешканцям.

З настанням осінньо-зимового опалювального сезону:

• не використовуйте саморобні електронагрівачі;
• не експлуатуйте печі, що мають тріщини;
• не використовуйте для обігріву приміщень газові плити;
• не залишайте без нагляду розпалені печі та ввімкнені електронагрівальні прилади;

Пам’ятайте, що знання найпростіших правил пожежної безпеки допоможе уникнути загоряння, а знання першочергових дій у разі пожежі — допоможе зберегти життя.

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024