Енергетична верба: як на Волині вирощують екопаливо

05 Грудня 2019, 15:43
3738

На Волині і Львівщині компанія Salix Energy уже вісім років плекає найбільші плантації енергетичної верби у Східній Європі – 1700 гектарів. У нашій області цю культуру вирощують у Горохівському, Іваничівському, Луцькому і Локачинському районах.  

Із 2011 року ентузіастам вдалося розвинути з нуля цей перспективний та інноваційний бізнес, адже до того часу вирощуванням відновлювальних джерел енергії ніхто не займався. Глобальна криза 2008 року змусила бізнесменів шукати нові можливості і напрямки роботи, аби залишитись на плаву.

Тож Salix Energy вирішила розвивати інноваційний бізнес і вирощувати біомасу – тріску, з якої добувають теплову та електричну енергію. З чого почати і як доглядати за плантаціями, ніхто в Україні не знав, тож довелося вчитися самотужки.

Ми розпитали в директорки компанії Ірини Гнап, які особливості цього бізнесу, чим він цікавий для інвестора і як можна повторити цей досвід.

Ірина Гнап
Ірина Гнап

БІЗНЕС ЯК ДОСЛІД

Компанія Salix Energy у 2008 році вирішила шукати новий цікавий бізнес. Спочатку звернули увагу на пелети – експортно орієнтовану продукцію, яка була б перспективною і могла б стати альтернативою класичним викопним корисним копалинам.

Виявилося, що в Україні немає достатньої кількості деревовидної сировини, яка була б основою для виготовлення пелет.

«Ми задумалися, як можна створити власну сировинну базу і побачили, що є такий тренд у Європі, як висаджування плантаційних лісів. Це швидкоростучі кущі, з яких збирають біомасу – деревину, яка є сировиною для пелет. У далекому 2010 році ми склали бізнес-план, ознайомилися як вирощують вербу наші європейські сусіди, а у 2011-му розпочали цей бізнес на свій страх і ризик. Буквально стали піонерами своєї сфери, тому що жоден науковий інститут в Україні не знав, як вирощувати, доглядати і збирати енергетичні культури. Ми були першопрохідцями – освоїли це і заклали перші плантації енергетичної верби», – пригадує Ірина Гнап.

Обрали вербу, бо вона найменш перебірлива, добре росте на маргінальних ґрунтах, любить вологу і дощі. Волинь ідеально підійшла для розвитку цих плантацій.

«Була достатня кількість вільних земель, які були нецікаві для фермерів, достатня кількість опадів, близьке розташування до європейських країн, а ми були в той час орієнтовані на експорт нашої продукції. І звичайно, знайшли спільну мову з місцевими органами влади, тому що ми захистили свій бізнес-план, розказали, яка буде користь для регіону і місцевого бюджету. Опісля отримали «добро» на те, щоб брати в оренду землі і створювати плантації», – каже директорка Salix Energy.

Плантація енергетичної верби з висоти пташиного польоту. Фото Ірини Гнап
Плантація енергетичної верби з висоти пташиного польоту. Фото Ірини Гнап

 

Саджанці для перших плантацій компанія привозила з Польщі, Швеції, тому що в Україні їх не було. Завозили і тестували, які саме сорти саджанців верби та на яких ґрунтах гарно ростуть, які ґрунти слід використовувати та як потрібно адаптувати технологію.

Це була частково науково-дослідницька робота, тому що в Україні ні в кого не було подібного досвіду і експертів, які могли б проконсультувати. Тому працівники компанії самостійно всьому навчалися. Селекціонери невпинно працюють, створюючи нові сорти саджанців, які мають кращий приріст, стійкість до різних хвороб. Завдяки цьому зараз у Salix Energy можна купити кращі сорти саджанців енергетичної верби.

Хоча починали свою діяльність з думкою про експорт, бо ринок альтернативного палива був слабким, то зараз у пріоритеті український споживач.  

«Наші перші контракти і продажі були експортні, але зараз цей ринок розвивається. З’являється все більше і більше потужних об’єктів, які працюють на біомасі і генерують тепло. Тріска – все-таки локальний продукт. І найкраще його використовувати і споживати з мінімальним перевезенням. В цьому є економічна доцільність», – пояснює Ірина Гнап.

На сьогодні Salix Energy в партнерстві з компанією «Аванті-Девелопмент» мають котельні на Волині, де спалюють свою тріску, генерують тепло, а також продають її як на внутрішньому ринку, так і в Європу.

Ірина Гнап каже, що вербова тріска підходить  для потужних генеруючих об’єктів. Для великих об’єктів економічно вигідно використовувати такий вид палива, бо це найдешевше джерело енергії в Україні. За останні роки великі споживачі теплових ресурсів показали значну економію, перейшовши на альтернативні джерела енергії.

Вербова тріска
Вербова тріска

 

ПОСАДИЛИ – І 25 РОКІВ ЗБИРАЮТЬ УРОЖАЙ

Для України енергетична верба – нове джерело відновлювальної електричної та теплової енергії, яке приходить на зміну класичним корисним копалинам. Плантації закладають один раз та 25 років отримують із них урожай. Кожні три роки збирають біомасу, культура відновлюється і в цьому полягає екологічність такого джерела енергії.

Ірина Гнап запевняє, що вони не використовують гербіцидів і різної «хімії» на своїх плантаціях, бо верба і так чудово росте.

Процес посадки плантації вимагає невеликої кількості працівників, але він потребує техніки і відповідних агрегатів. Тож Salix Energy нічим не відрізняється від аграрних підприємств.

«Механізація процесів в аграрній сфері призводить до залучення мінімальної кількості людей, які задіяні в процесі вирощування. Сьогодні наші плантації є зрілими, з яких ми і збираємо урожай. Над цим проєктом працює до 20 людей», – розповідає Ірина Гнап.

Посадка саджанців верби. Фото з сайту agravery.com
Посадка саджанців верби. Фото з сайту agravery.com

Процес закладання плантацій варто починати з правильного підбору ґрунтів, щоб їхні показники були підходящими для таких культур, як енергетична верба і тополя. Зазвичай обирають маргінальні землі, але їх якість також має відповідати певним критеріям.

Підготовка земельної ділянки під вербу нічим не відрізняється від підготовки для інших агрономічних культур: це боротьба з багаторічними бур’янами, оранка, дискування. Земля має бути без рослинних рештків, вирівняна, подрібнена і ущільнена. На початку, якщо є потреба, можна зробити підживлення та висадити вербу.

У  перший рік після створення потрібно доглядати за плантацією, щоб не було бур’янів, тому що вони  впливають на приживлювання саджанців і подальшу урожайність. Після цього правильно сформована плантація переходить в етап зрілої і з неї кожні три роки збирають урожай. Salix Energy збирає біомасу силосним комбайном (тюнінгованим та адаптованим для деревини) із спеціальною жаткою. У процесі збору одразу отримують тріску.

Процес збору вербової щепи. Фото з сайту agravery.com
Процес збору вербової щепи. Фото з сайту agravery.com

За вербою дбають переважно механічним способом і з мінімумом «хімії». Компанія має трактори з агрегатами, які дозволяють доглядати за рослинами і захищати від бур’янів. Тому вербову тріску впевнено можна назвати екологічно чистим паливом.

ЩО ТРЕБА МАТИ, АБИ ПОЧАТИ ВИРОЩУВАТИ ВЕРБУ

Щоб почати інвестувати у вербові плантації, у першу чергу треба мати бажання освоїти цей напрямок. За словами директорки ТОВ Salix Energy Ірини Гнап, у нас немає навчальних закладів, які випускають фахівців у цій сфері, і мало підприємців займаються таким бізнесом.

Потрібно мати вільні земельні ділянки, на яких вирощування енергетичних культур буде успішним. І, звичайно, треба мати кошти, за які бізнесмен-початківець придбає посадковий матеріал і закладе плантації. Саджанці повинні бути селекційні, адже тільки вони дають гарантований рівень урожайності. Інвестиції у створення плантацій – це приблизно  тисяча євро на гектар. Сума може бути більша чи менша – залежить від стану та текстури  земельної ділянки.

Молода плантація. Фото Ірини Гнап
Молода плантація. Фото Ірини Гнап

Екологічно чисті добрива можна давати лише до початку закладення плантацій. Якщо компанія, як і в аграрному бізнесі, хоче мати більшу урожайність, вона використовує підживлення після збору біомаси. Але можна його і не застосовувати, маючи певну кількість урожаю. Тобто цим процесом можна управляти.

Підготовка ґрунту і догляд – це важливі технологічні процедури, яких треба дотримуватися. Саме по собі нічого не створюється і не росте. Якщо потрібен контроль бур’янів, його треба виконувати. Ірина Гнап каже, що бачила плантації, де бізнесмени вважали, що посадити вербу – достатньо. Але це не так.

У 2016 році компанія Salix Energy стала учасницею програми SEEMLA «Стабільне вирощування енергетичних культур на маргінальних землях» в рамках проєкту Horizon 2020. Для виконання цього проєкту українці отримали грант Євросоюзу – близько 130 тисяч євро і три роки співпрацювали з європейськими колегами.

Вони вивчали маргінальні землі, дізнавалися, які енергетичні культури підбирати для певних земель в Україні. Також вчилися популяризувати цей бізнес і подавати законодавчі ініціативи. Ірина Гнап задоволена такою співпрацею, бо компанія не лише залучила кошти на дослідження, а й отримала чудову можливість обмінятися досвідом і зробити його більш системним.

Результати цього проєкту є загальнодоступними і кожен підприємець, який має бажання займатися таким бізнесом, може побачити всю потрібну інформацію на сайті SEEMLA.

ЕНЕРГЕТИЧНА ВЕРБА ПОВЕРТАЄ ДО ЖИТТЯ МАРГІНАЛЬНІ ЗЕМЛІ

Енергетична верба і тополя не виснажують ґрунт – каже Ірина Гнап. Вони навпаки роблять його більш родючим. Тому що оранку кожного року робити не потрібно, верхній шар ґрунту не руйнують механічними культиваціями чи дискуванням, тож це забезпечує розвиток великої кількості мікроорганізмів.

Середній урожай першого укосу – 70 м3/га, і лише починаючи з другого – 150-200 м3/га: всього ж плантація дає 6-7 повноцінних укосів кожні три роки, після чого врожайність починає знижуватися, тож експлуатувати плантацію довше, ніж 25 років, економічно недоцільно.

Фото Ірини Гнап
Фото Ірини Гнап

Один гектар верби в рік дає шість тонн листя, яке теж виступає підживленням. Завдяки цьому земля відновлює свій родючий стан.

«Є дослідження європейських колег, яке свідчить про те, що зростає урожайність на такій землі. Можна навіть після закінчення терміну експлуатації таких полів використовувати їх для аграрних культур. На жаль, в Україні таких висновків ми не можемо зробити, бо ще не маємо плантацій, які експлуатували 25 років. Але ми довіряємо нашим європейським колегам, які є лідерами цього ринку і займаються з 60-х років вирощуванням біомаси», – стверджує директорка компанії.

Альтернативні джерела енергії можуть дозволити українцям стати енергетично незалежними і дати «нове дихання» маргінальним землям.

 

 Світлана КИРИЛОВА

 

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024