«Мій друг вважає, що Білл Гейтс чіпує людство». Що робити?

25 Березня 2021, 17:21
4488 Джерело: https://euvsdisinfo.eu/

Короткий посібник із спілкування з тими, хто вірить в антивакцинні теорії змови. 

«Щеплення — справа важлива і зовсім не страшна. Раз — і все!», — птах марабу заспокоює переляканого бегемота, який вагається робити щеплення у радянському мультфільмі(opens in a new tab) 1966 року. Понад 50 років потому в умовах глобальної пандемії COVID-19 щеплення є так само важливим, як і завжди, але риторика прокремлівських ЗМІ тепер менш обнадійлива, пише ЕU vs DISiNFO. 

«Білл Ґейтс використовуватиме вакцини для чіпування людства», — ось такі необґрунтовані твердження про вакцини, витягнуті з найтемніших куточків Інтернету, поширюють прокремлівські дезінформаційні медійні ресурси під час пандемії. Різноманітна навколомедична оманлива інформація гуляє(opens in a new tab) соціальними мережами, заплутуючи суспільство та ще більше поглиблюючи кризу в галузі охорони здоров’я.

Читайте також: Дзеркало організму: що треба знати про здоров'я ротової порожнини

Твердження про «мікрочіпи» Microsoft у вакцинах для багатьох виглядають просто абсурдними. Але як бути з тими, хто так не вважає? Як говорити з тими, хто підтримує антивакцинні настрої та теорії змови, які вони знаходять у мережі?

Ось кілька порад, які можуть бути корисними:

1. Зберігайте спокій.

Якщо у соціальних мережах ви стикаєтесь з дезінформацією або теоріями змови щодо вакцин, повідомляйте адміністраторам соціальних мереж про такі пости, оскільки вони, ймовірно, суперечать(opens in a new tab) їхнім правилам(opens in a new tab). Якщо ви реагуєте на такі дописи (навіть залишаючи негативний коментар), це може лише допомогти їхньому подальшому поширенню.

Що робити, якщо ця людина, яка вірить і ділиться оманливими твердженнями та відвертими теоріями змови щодо вакцин, — це хтось із ваших близьких: друг, кохана людина, сусід? Фальшиве твердження про те, що Папа Римський на догоду світовим фармацевтичним компаніям вимагає від своїх послідовників робити щеплення може здатися смішним. Але якщо ви будете глузувати, ображати чи злитися на людину, яка цим насправді стурбована, то це може призвести до зворотних результатів.

Незалежно від рівня освіти, у людей можуть виникати вагання та побоювання на основі обґрунтованих сумнівів щодо безпеки та ефективності(opens in a new tab) вакцин. Повага та бажання вислухати є ключовими умовами для змістовної та переконливої розмови.

Читайте також:  Рівненський обласний клінічний лікувально-діагностичний центр імені В.Поліщука

2. Знайдіть порозуміння.

Академічні дослідження(opens in a new tab) підтверджують, що ми схильні визначати своє ставлення щодо вакцин не лише на основі наукових фактів чи медичних аргументів, а й на основі соціальних, культурних, економічних, політичних факторів, особистого досвіду та моральних переконань. Коротко кажучи, причини вірити необґрунтованим твердженням про вакцини виходять далеко за межі просто недостатньої поінформованості.

Дослідження, проведене у 2017 році журналом Nature Human Behaviour(opens in a new tab), виявило статистично значущий зв’язок між ваганням щодо щеплення та моральними цінностями у двох великих групах американських батьків. На людей, які сильно вагались щодо того чи робити щеплення, впливало переконання, що вакцини забруднюють «чисті» тіла їхніх дітей. Вони також вважали, що уряди не повинні «контролювати» особисту поведінку.

Дезінформатори досить добре розуміють, як зловживати та використовувати такі переконання. Безпідставні твердження в соціальних мережах про те, що вакцини можуть модифікувати ДНК(opens in a new tab) людини або що вакцини забруднені(opens in a new tab) ВІЛ, малярією або «наночастками 5G», апелюють в основному до емоцій, а не до фактів. Такі твердження зачіпають глибоко вкорінені переконання про необхідність захистити наше тіло (і наших дітей) від усього, що є «неприродним», «брудним» чи «небезпечним», зображуючи вакцини саме в такому світлі.

Подібним чином твердження про те, що вакцини проти COVID-19 будуть використані як привід для «чіпування» та контролю над людством, спрямовані на маніпуляцію нашими почуттями щодо індивідуальної свободи (зрештою, політика вакцинації несе в собі елементи колективізму(opens in a new tab)).

Для будь-якої людини усвідомлення того, що хтось може маніпулювати її моральними переконаннями, є складним і неприємним процесом. Спробуйте заохотити співрозмовника до критичного самоаналізу. Для цього запитайте його/її про те, які саме тривоги та страхи у них пов’язані з вакцинами і будьте готові вислухати уважно і без осуду.

3. Проявляйте емпатію.

Люди, які вагаються робити щеплення, напевно, не хочуть навмисно завдати шкоди собі чи своїм близьким. Як лаконічно сказала одна з матерів під час свого виступу на TED(opens in a new tab), коли йдеться про вакцини, більшість батьків «панічно бояться зробити неправильну річ».

У певному сенсі вакцини є жертвами власного успіху(opens in a new tab). Про такі захворювання, як віспа(opens in a new tab), ми читаємо в книгах з історії, а не на новинних вебсайтах саме тому, що свого часу вакцини допомогли їх побороти. Хоча вакцини можуть мати побічні ефекти, їхня ймовірність в тисячі разів менша за ймовірність заразитися, якщо не пройти вакцинацію.

Чи вважає так ваша кохана людина / друг / сусід? Чи бояться вони вакцини більше лише тому, що хвороба здається більш віддаленою загрозою? Майте на увазі, що деякі ресурси, які поширюють дезінформацію, включно з прокремлівськими ЗМІ та їхніми довіреними особами, поширюють заяви, що підживлюють саме такі настрої, наприклад, стверджуючи, що коронавірусна криза була спричинена діями ЗМІ або великими фармацевтичними компаніями, які переслідують лише свої бізнес-інтереси.

Спробуйте порозумітися щодо спільної (сподіваймося) потреби прийняти найкраще рішення для власного здоров’я. Це відкриває можливість для діалогу. Уникайте «серій спростувань», які можуть викликати антагонізм та гнів. Спробуйте відчути емоційний та особистий стан вашого співбесідника. Поясніть, чому для вас важливо, щоб ця людина вчинила «правильно», коли справа стосується вакцинації. Визнання того, що ви за неї переймаєтеся, може стати для неї потужним стимулом переглянути свої погляди. Особисті історії, на яких ґрунтується ваша власна впевненість у вакцинах (а ви можете прочитати більше про гарантії безпеки вакцин(opens in a new tab) тут) часто можуть бути переконливішими, ніж абстрактні міркування. Такі розмови важливо мати, оскільки простий контакт з теорією змови може мати несприятливі наслідки навіть для людей, які зазвичай не підтримують теорії змови.

4. Користуйтеся надійними джерелами інформації

Нещодавно Атлантична рада(opens in a new tab) опублікувала результати дослідження, яке встановило, що користувачі, які поширюють теорії змови щодо вакцин в Інтернеті, використовують більш різноманітні наративи, ніж ті, хто їх спростовує. Простіше кажучи: негативні твердження щодо щеплення рідко стосуються лише вакцин. Вони торкаються ширших тем, пов’язаних зі здоров’ям та умовами життя. Таким чином, вони оперують у ширшому полі, ніж традиційні позитивні наративи щодо вакцин, які використовують достовірні наукові дані та інформацію від медичних працівників.

Наприклад, одна зі сторінок в українському сегменті Facebook, що присвячена «альтернативній(opens in a new tab)» медицині, висуває низку тверджень, які пов’язують вакцини проти коронавірусу з «небезпечними наночастинками» та технологією 5G. Ця сторінка також пропагує аюрведичну медицину та заявляє про користь кави для людей, що мають онкологічні захворювання.

Це, звісно ж, не означає, що кава та Аюрведа шкідливі, але люди, які стежать за такими темами в соціальних мережах, можуть мимоволі отримувати неправдиву та шкідливу інформацію про вакцини. Крім того, що більше людей вважають певні ідеї істинними, то більшою стає ймовірність загального сприйняття їх такими(opens in a new tab). Тому важливо в разі, коли ваша кохана людина або друг потрапляють у подібну інформаційну бульбашку, де фейки квітнуть як вишневі сади навесні та активно ширяться плітки, щоб ви заохочували їх стежити за сторінками та людьми, які діляться цікавою та надійною інформацією, яка базується передовсім на фактах. Зв’язок з науковцями, незалежними медіа, фактчекерами та подібними спільнотами — це хороший спосіб створити імунітет до дезінформації в Інтернеті, зокрема про вакцини.

5. Заохочуйте до критичного мислення.

Люди, які підтримують теорії змови, часто вважають, що вони володіють критичним мисленням. Невипадково флагман прокремлівської дезінформації RT закликає своїм девізом «сумніватися більше» («question more»).

Але, як зазначено в цій корисній статті на BBC(opens in a new tab), ключ до раціонального мислення полягає в тому, щоб піддавати все сумніву. Однак, мета не в тому, щоб людина стала менш допитливою та скептичною, а в тому, щоб змінити об’єкт її зацікавлення і скепсису, а також спонукати ставити запитання.

Теорії змови, як правило, описують складні речі в широких і загальних рисах, відразу даючи «вичерпні» пояснення та відповіді на всі можливі запитання. На думку соціолога Джона Ганьона(opens in a new tab), «різниця між науковою теорією та теорією змови полягає в тому, що в науковій теорії завжди є прогалини». У часи глобальної пандемії абсолютна впевненість, яку дають теорії змови, може стати джерелом полегшення від повсякденних тривог. Тож цілком можливо, що людина звертатиметься до сумнівних джерел, аби задовольнити свою потребу в інформації(opens in a new tab).

Крім того, дезінформація використовується не лише в політичних, а й в комерційних цілях. Згідно з Глобальним індексом дезінформації(opens in a new tab), рекламні компанії, що розміщують рекламу відомих брендів, щороку сплачують за її показ чверть мільярда доларів сайтам, що поширюють дезінформацію. Сайти, що пропагують «альтернативні» препарати для оздоровлення замість вакцин, часто розміщують рекламу сумнівних харчових добавок, намагаючись таким чином заробити на відвідувачах. Суб’єкти дезінформації також «монетизують» свою активність у соціальних мережах і використовують їх як інструмент для побудови власної репутації.

Запитайте у людини, до чиєї думки щодо здоров’я та вакцин вона прислухається та чому. Заохочуйте її розказати, як вона шукає та оцінює інформацію, про її думки щодо мотивів тих, хто розповсюджує дописи проти вакцинації.

6. Знайте, коли зупинитися

Якщо ви змогли виконати попередні кроки, можливо, вам вдалося провести конструктивну розмову і врешті-решт почали витягувати вашого друга чи кохану людину із задзеркалля теорії змови. Але не очікуйте на швидкі результати.

Наші погляди та почуття щодо здоров’я та добробуту глибоко особисті та складні, і навряд чи вони зміняться за один вечір. Крім того, як зазначає професор з наукових комунікацій та хімії в Університеті Галла Марк Лорч(opens in a new tab)нові докази створюють протиріччя у наших поглядах, що може спричинити емоційний дискомфорт. Отже, якщо ви надто сильно тиснете, існує ризик, що інша людина знайде виправдання для своєї позиції і, таким чином, лише зміцнить свої погляди, незважаючи на всі докази.

Виявляючи емпатію до іншої людини, навіть якщо ви твердо виступаєте проти теорій змови, ви вже можете частково змінити ситуацію у складній та тривожній атмосфері глобальної пандемії.

І якщо вам це вдасться, ви завжди можете показати своєму другові, коханій людині або сусіду бегемота із мультфільму. Пам’ятайте: «Щеплення — справа важлива і зовсім не страшна».


 

 

 

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024