Лісівничі династії: хто доглядає за лісами Горохівщини

05 Грудня 2019, 10:05
Роман і Олег Дохнюки 6347
Роман і Олег Дохнюки

Усього в Горохівському ЛГ працює 54 працівників.

Про це повідомили на своїй сторінці у Facebook ДП «Горохівське ЛГ».

Хоч і Горохівщина не є лісистим районом, проте все ж інститут лісників тут функціонує.

У віданні лісгоспу – 16 тисяч гектарів лісу, 4 лісництва, автоколона і мисливська дільниця. 

Приблизно третина колективу – люди віком від 20 до 35 років. Є й невеликий відсоток пенсіонерів. На думку керівника лісгоспу В'ячеслава Дейнеки така ситуація є позитивною.

«Взаємодія поколінь неодмінно принесе хороші плоди.  У нас діти наслідують своїх батьків і обирають їхню професію», – зазначили у Горохівському ЛГ.

Читайте також: Як у горохівському лісі розводять фазанів

Одним із наймолодших працівників є помічник лісничого Новозборишівського лісництва Ігор Мельничук. Лісову форму хлопець носить лише рік, але запевняє, що його знайомство з лісом сталося задовго до того, коли він офіційно став називатися лісівником. 

«В мене батько працює в цій галузі. Саме з ним я вперше поїхав до лісу, але не для того, щоб відпочити, а для того, щоб побачити як працюють лісівники. Це було в 4 класі», - пригадує молодий спеціаліст.

Хлопцеві сподобалося і відтоді він часто просив тата взяти його з собою до лісу. Саме тоді він й вирішив стати лісівником.

Читайте також: Як на Волині доглядають за майбутнім лісом

Ще однією лісівничою династією Горохівщини є родина Дохнюків. Нині в галузі пліч-о-пліч трудяться батько та син. Голова сімейства Олег Дохнюк – на посаді провідного інженера лісового господарства, а його син Роман – інженер охорони і захисту лісу.  

«В мене дуже цікава робота. За специфікою вона нагадує роботу правоохоронних органів, адже в наші обов’язки входить виявлення лісопорушників, виїзди на нестабільні ситуації.  Можу сказати, що з такою роботою не засумуєш», – жартує Роман Дохнюк

Читайте також: Де на Волині найсильніші лісівники

Він пригадує, що все його свідоме життя, як і в Ігоря Мельничука, було пов’язане з лісом. Насамперед через те, що тут працював його батько.

«Мені завжди подобалась форма. З дитинства закарбувалося в пам'ять, як тато приходив в додому в гарній зеленій формі з гарними погонами. Я ще в юному віці її полюбив. Тому й вирішив продовжити династію», – зазначив лісівник.

Олег Дохнюк, який працює в галузі із 1989 року, каже, що не зважаючи на те, що знав про всі труднощі лісівничої служби, сина не відмовляв. За словами батька, в нього з сином чудові робочі стосунки.

 

Лісничий Коритницького лісництва Петро Завадський – один із досвідчених працівників. Чоловік у цій галузі працює 34 роки. За його словами, такий солідний стаж роботи його аж ніяк не втомив, бо якщо людина працює в цій галузі більше десяти років, вибити її з тої лісової стежки дуже важко. 

Водій лісовоза ДП «Горохівське ЛГ» Вадим Степко в лісовій галузі вже 27 років. За цей час, каже, звик і вже не уявляє своє життя без цієї роботи. 

«Найголовніше, що тримає на роботі – колектив, який за стільки років став, як сім`я», – розповідає чоловік.

Незважаючи на те, що він за спеціальністю не лісівник, все одно вважає себе частиною цієї професії. За роки роботи у Вадим Степко назбирав чимало нагород, подяк, грамот за користь принесену галузі, серед яких і орден «За заслуги» ІІІ ступеня. 


 

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024