«РПЦ набуває ознак тоталітарної секти», – священник з Мерви

08 Квітня 2022, 04:46
Павло Кліцук 4596
Павло Кліцук

Протоієрей Павло Кліцук та громада Свято-Рідзво-Богородичного храму села Мерва Луцького району (колишній Горохівський)  опублікували відкрите звернення до Предстоятеля Православної Церкви України митрополита Епіфанія щодо майбутнього зібрання Предстоятелів древніх Церков.

«Дивлячись на недолугі заяви російських церковних діячів, ми все більше й більше схиляємося до думки, що РПЦ набуває ознак тоталітарної (або ж реакційної) секти. Напередодні зібрання Пентархії – Предстоятелів древніх Церков –  ієрархи порушать питання щодо наявності у діях та словах представників РПЦ християнської моралі та приймуть виважені й необхідні рішення в дусі Євангелія»,  – пише отець Павло Кліцук.

Нагадаємо,  Павло Кліцук з Мерви – знаний на Горохівщині священник, який першим на Волині зі своєю громадою вийти з-під підпорядкування Московського Патріархату та приєднався до Помісної Української Церкви.Для жителів села він – визнаний духовний авторитет, адже служить у місцевому храмі уже 18 років.  Його підтримали усі прихожани, громадськість та жителі району, митрополит Михаїл та єпархіальне духовенство і навіть Президент України Петро Порошенко.

Більше читайте в інтерв'ю «Ні дня не жалкував», – протоієрей Павло Кліцук, який першим на Волині приєднався до ПЦУ

Подаємо повний текст відкритого звернення без змін:

«ВІДКРИТЕ ЗВЕРНЕННЯ

до Предстоятеля Православної Церкви України щодо майбутнього зібрання Предстоятелів древніх Церков

Предстоятелю Православної Церкви України, Голові Управління зовнішніх церковних зв’язків Православної Церкви України Блаженнішому митрополиту Київському і всієї України Е П І Ф А Н І Ю

Ваше Блаженство!

З глибоким сумом та почуттями невимовної скорботи ми, вірні Православної Церкви України, спостерігаємо за тим, як народ, який здавна відносив себе до православної культури та присвоював й ідеалізував християнські цінності чинить жорстокі звірства проти нашого народу, тим самим повністю дистанціюючись від християнства.  

Для нас, українців, не може існувати жодних слів, аби з богословської точки зору виправдати агресію, вбивства дітей, насилля, жорстокість та руйнування. 

Дивлячись «знизу», з рівня церковної громади, ми не можемо бути байдужими, нам злочинно мовчати, ми відкрито звертаємося до Вас, нашого владики і отця, з синівськими смиренними проханнями у цей час війни про звернення від нашого народу до Предстоятелів Помісних Православних Церков щодо тієї неправди, тих деструктивних дій, які щодня чинить церква Росії та її предстоятель патріарх Кирил.  

Ми не можемо вмістити у своїй церковній свідомості того факту, що людина, яка називає себе очільником церкви, благословляє людей на загарбницьку війну. Ми не можемо зрозуміти, як сотні кліриків цієї структури, натхненні прикладом свого керівника, забувають при цьому слова Господа нашого Ісуса Христа: «Блаженні миротворці, бо вони синами Божими назвуться» (Мф. 5:9). Дивлячись на недолугі заяви російських церковних діячів, ми все більше й більше схиляємося до думки, що РПЦ набуває ознак тоталітарної (або ж реакційної) секти. 

І як тут вкотре не згадати геніально підібраний Тарасом Шевченком до його «І мертвим, і живим…» епіграф зі Святого Письма: «Якщо хто каже: «Я люблю Бога», а брата свого ненавидить, той неправдомовець» (1Ін. 4:20)? 

Ми завжди були переконані, що Церква повинна нести світові правду, любов, святість. Ми ніколи не розуміли, коли вуста людей, котрі іменували себе церковними діячами, сіяли ворожнечу, закликали до ненависті, породжували злобу та жадання до помсти.  

З офіційних повідомлень нам доводилося чути про заплановане зібрання Пентархії – Предстоятелів древніх Церков – яке має відбутися незабаром. 

Сподіваємося, що шановані нами ієрархи порушать питання щодо наявності у діях та словах представників РПЦ християнської моралі та приймуть виважені й необхідні рішення в дусі Євангелія. 

Цього чекають мільйони віруючих – не лише в Україні, а й по всьому світові. Просимо Вас, нашого Предстоятеля, відповідно до Статуту нашої Церкви, повідомити про порушені в цьому зверненні питання інших Предстоятелів, аби чітко і прямо засудити агресивну війну, кровопролиття, насилля та винести належну оцінку тим, хто це інспірує та благословляє. 

Закликаємо священників, представників парафіяльних громад та всіх людей доброї волі підтримати та підписати разом з нами це відкрите звернення. Упевнені, що у цей складний час голос парафіяльних громад як ніколи має бути почутим. Маючи можливість поширювати це звернення, вкотре переконуємося у правильності шляху, на який стали 7 січня 2019 року, першими на Волині покинувши Московський патріархат та приєднавшись до Православної Церкви України.  

З синівською любов’ю  

Вашого Блаженства смиренні послушники: 

протоієрей Павло Кліцук та громада Свято-Рідзво-Богородичного храму села Мерва Луцького району Волинської області».

Довідково:

12 січня 2022 року патріарх Олександрійський Феодор надіслав листа Варфорломію з проханням зібрати нараду предстоятелів 5 Церков, або Пентархію через створення Екзархату РПЦ в Африці. Пізніше стало відомо, що пентархія пройде ще до Страсної седмиці на Фанарі. Ієрархи грецьких Церков говорять про тимчасове скасування автокефалії для РПЦ або навіть про позбавлення її благодаті.

Читайте також: Московський патріархат воєнного стану. ЩО ДАЛІ?

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024