Родинам двох загиблих захисників Горохівської громади вручили ордени «За мужність» ІІІ ступеня

15 Лютого 2024, 21:22
Ордени «За мужність» ІІІ ступеня 535
Ордени «За мужність» ІІІ ступеня

Військовослужбовців Гайка Хачатряна та Богдана Сака посмертно відзначили орденами «За мужність» III ступеня.

Нагородження відбулося 15 лютого. Про це повідомили на сторінці Горохівської міської ради.

Рідним загиблих військових вручили нагороди, відповідно до Указу Президента України Володимира Зеленського «Про відзначення державними нагородами», за особисту мужність і самовіддані дії, виявлені в захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі.

«Жодні слова не можуть полегшити горе родин, бо такі болючі втрати – це непереборний глибокий сум, який залишається в серці назавжди, об'єднавши не лише рідних та близьких, а й усю громаду в спільному відчутті втрати. Боляче бачити, як батьки, діти, дружини отримують нагороди загиблих. Зі свого боку зробимо все, щоб підтримати сім'ї військових та допомогти їм у всіх питаннях», – зазначив очільник громади.

Нагадаємо, Хачатрян Гайк Леваєвич 15 грудня 1981 року народження, уродженець Вірменії. 

З 27 лютого 2022 року його призвали до лав ЗСУ. Служив гранатометником 2-го гранатометного відділення взводу вогневої підтримки роти вогневої підтримки військової частини А/7059.

Брав участь у заходах необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв'язку з військовою агресією РФ проти України перебуваючи в Краматорську, Лимані, селищі Ямпіль Донецької області, міста якої стали другим форпостом щодо стримування російської навали. 

Загинув 26 квітня 2023 року під час обстрілу з мінометів і танків позицій підрозділу в районі населеного пункту Ямпіль Донецької області, внаслідок прямого попадання міни в окоп.

Його дочка Діана Хачатрян опублікувала петицію про присвоєння звання Героя України (посмертно) Гайку Хачатряну. Збір підписів закінчився, петиція набрала 25 367 підписів і зараз знаходиться на розгляді.

Також з метою увіковічення пам’яті захисника України, Горохівська міська рада вирішила перейменувати вулицю Калинова у селі Мирків на вулицю Гайка Хачатряна.

Нагадаємо, народився Сак Богдан Анатолійович 25 січня 1990 року в селі Мирків Горохівського району Волинської області. Закінчив Мирківську загальноосвітню школу І-ІІ ступеня в 2005 році. 

Повну середню освіту здобув у Підберезівській загальноосвітній школі І-III ступеня. У 2008 році закінчив Луцьке вище професійне училище будівництва та архітектури. У 2012 році закінчив Луцький національний технічний університет і отримав базову вищу освіту за напрямком підготовки «Будівництво», здобув  кваліфікацію бакалавра будівництва.

Одружився у 2012 році. Дружина – Сак Марія Анатоліївна, в сім'ї народилося двоє синів – Сак Тимофій Богданович (2013 року народження) і Сак Захарій Богданович (2014 року народження). Сім'я купила будинок у селі Лемешів, переїхали туди жити. Діти навчаються у місцевій школі.

Сака Богдана мобілізували на військову службу 1 липня 2022 року. З цього часу проходив вишкіл у селі Старичі Яворівського району Львівської області. 

Від 11 серпня 2022 року був призначений на посаду водія 1 мотопіхотної роти мотопіхотного батальйону військової частини А 4583. 22 серпня 2022 року прибув у місто Біла Церква. 

Брав участь у бойових діях в районі Курахове – Вугледар. 27.01.2023 року загинув від отриманих поранень, несумісних з життям, в результаті здійснення противником артилерійського обстрілу позицій підрозділу поблизу населеного пункту Вугледар Волноваського району Донецької області. Захисник загинув в результаті бойових дій під час захисту Батьківщини. 

Поховали Богдана Сака 3 лютого 2023 року у рідному селі Мирків.

У Мирківському ліцеї в 34-ту річницю від дня народження захисника, 25 січня 2024 року, відбулося урочисте відкриття пам’ятної меморіальної дошки Богдану Анатолійовичу Саку, випускнику цієї школи.

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024